DEM Partili Uysal: 'Şırnak'ta uyuz vakaları salgın boyutunda'

DEM Parti Şırnak Milletvekili Newroz Uysal, Şırnak ve ilçelerinde uyuz vakalarındaki artışın Türkiye ortalamasının üzerinde olduğuna dikkat çekti ve konuyu Meclis gündemine taşıdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - DEM Parti Şırnak Milletvekili Newroz Uysal, Şırnak'ta uyuz vakalarının salgına dönüştüğüne dikkat çekti ve konuyu Meclis gündemine taşıdı.

Sağlık Bakanlığı'nın kasım ayında uyuz vakalarının bir salgın boyutunda olmadığını açıkladığını hatırlatan Uysal, son zamanlarda Şırnak ve ilçelerinde vakaların hızla arttığına dikkat çekti. Şırnak merkez, Cizre ve Silopi ilçelerinde günlük 300 ila 500 arası vaka teşhis edildiğini belirten Uysal vakaların çoğunluğunun öğrencilerden oluştuğunu söyledi.

UYUZ SALGIN BOYUTUNA ULAŞTI

Şırnak’taki uyuz vakalarının Türkiye ortalamasının üzerinde seyrettiğini ifade eden Uysal, “Vakaların çoğunlukla okullarda görülmesi ve de toplum arasında hızla yaygınlaşması nedeniyle uyuzun Şırnak’ta bir salgın boyutuna ulaştığı iddialarına neden olmuştur. Bu iddialar üzerine tarafımca Şırnak Halk Sağlığı Birimi yetkililerine ulaşılmaya çalışılmıştır. İletişim kurduğum Halk Sağlığı Birimi, konu hakkında tarafımı bilgilendirmemiş, sadece birim müdürü tarafından en kısa sürede tarafıma dönüş yapılacağı aktarılmıştır. Ancak konuya ilişkin tarafıma henüz bir dönüş yapılmamıştır” dedi.

Halkın kendi çabalarıyla sağlık hakkını korumasının önünde ekonomik engeller olduğuna da dikkat çeken Uysal, “İlaç yetersizliği tarafımıza yapılan şikayetlerin başında gelmektedir. Halkın sağlık hakkını tehdit eden uyuz salgınının tedavisinde en etkili ilaçlardan olan İvermektin’in yetersiz olması bir yana kutusu yaklaşık 1000 TL’ye satılan ve SGK tarafından karşılanmayan ilacın maliyeti halkın sağlığını tehdit eden ekonomik nedenler arasındadır” ifadelerini kullandı.

KOCA'NIN YANITLAMASI İSTEMİYLE ÖNERGE

Konuya ilişkin Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yanıtlaması istemiyle Meclis'e soru önergesi de sunan Uysal, uyuz valaşarma ilişkin çalışma ve önlemlerin neler olduğunu, uyuz vakalarının salgın boyutuna ulaşması hakkında araştırma yapılıp yapılmadığını, uyuz tedavisinde kullanılan en etkili ilaç olan İvermektin'in neden ilacı SGK kapsamına alınmadığını, Şırnak il genelinde son 6 ayda görülen uyuz vakası sayısının kaç olduğunu öğrenmek istedi.