DEM Partili Sayyiğit, Bakan Tekin'e Van'daki prefabrik okulları sordu

DEM Parti Van Milletvekili Sayyiğit, 2011'de meydana gelen Van depremlerinin üzerinden 12 yıl geçmesine rağmen prefabrik yapılarda eğitim-öğretim veren okulları Milli Eğitim Bakanı Tekin'e sordu.

Google Haberlere Abone ol

VAN - 23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihlerinde Van’da yaşanan 7,2 ve 5,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından birçok okul kullanılamaz hale geldi. Depremin hemen ardından eğitim ve öğretimin yeniden başlayabilmesi için geçici çözüm olarak konteyner sınıflar ve prefabrik okullar inşa edildi.

Ancak depremlerin üzerinden 12 yılı aşkın süre geçmesine rağmen Van’da bazı okullar hala konteyner veya prefabrik yapılarda eğitim ve öğretime devam ediyor.

Vali Mithat Bey İlk ve Orta Okulu öğrencileri 2011 yılında yaşanan depremlerden beridir prefabrik yapıda eğitim öğretime devam ediyor

Gazete Duvar’ın gündeme getirdiği konuyla ilgili Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Van Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in cevaplaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na yazılı soru önergesi verdi.

'FİZİKİ YAPI VE TEKNİK DONANIM KONUSUNDA CİDDİ SORUNLAR YAŞANMAKTADIR'

Önergede Sayyiğit, “Seçim bölgem Van’da eğitim veren okullarda fiziki yapı ve teknik donanım konusunda ciddi sorunlar yaşanmaktadır. Özellikle 2011 yılında yaşanan depremlerin eğitim kurumları üzerinde tahribatının tamamen bertaraf edilmediği görülmektedir. Depremde birçok yapı gibi okullar da ağır bir şekilde zarar görürken konteyner sınıf ve prefabrik okullar inşa edilmiştir. Her ne kadar geçici bir çözüm olarak yapılsa da aradan geçen 12 yıla rağmen prefabrik yapılarda eğitim devam etmektedir” ifadelerini kullandı.

DEM Parti Van Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit

'ÖĞRENCİLER ÇOK CİDDİ SORUNLAR YAŞAMAKTADIRLAR'

Prefabrik okulların, kullanım sürelerinin dolduğunu, duvarların delindiğini, fayansların söküldüğünü, tuvaletlerin kullanılamaz hale geldiğini ve bina içlerinde küflenmelerin oluştuğu belirten Sayyiğit, “Buna sınıfların kalabalık oluşu ve kış koşulları da eklenirken öğrenciler çok ciddi sorunlar yaşamaktadırlar. Öğrenciler ve öğretmenler açısından sağlıksız bir eğitim-öğretim süreci söz konusuyken bu durum, güvenlik açısından da çeşitli riskler taşımaktadır” dedi.

Sayyiğit, Bakan Tekin’in cevaplaması istemiyle şu soruları sordu:

 - Van’da etkisini gösteren kış koşullarına rağmen öğrencilerin prefabrik yapılarda eğitime devam etmesinden haberdar mısınız?

- Van’da 2011 depremi akabinde yapılan konteyner sınıf ve prefabrik okul sayısı kaçtır?

- Van’da önerge tarihi itibariyle eğitim – öğretimin devam ettiği prefabrik okul sayısı kaçtır? Söz Konusu okullarda kaç öğrenci eğitime devam etmektedir?

- Van’da prefabrik yapılara son verilerek eğitim – öğretime uygun okulların yapılması amacıyla herhangi bir çalışma var mıdır?

- TEV İfakat Yavuz Ortaokulu’nda ciddi fiziki sorunlar yaşanırken bunun tadilatlarla aşılması mümkün müdür? Kalıcı yeni bir binanın yapılması için adım atılacak mıdır?

- Van’da bulunan okulların deprem analizi yapılmış mıdır? Yapılmışsa, deprem analizi yapılan okul sayısı kaçtır? Deprem analizleri ne zaman yapılmıştır?

- Van’da eğitim kurumlarının depreme hazır edilmesi amacıyla önerge tarihine kadar yapılan çalışmalar nelerdir? Bu amaçla herhangi bir ödenek ayrılmış mıdır?