DEM Partili Sakık’tan ‘Patnos il olsun’ teklifi

DEM Parti Ağrı Milletvekili Sırrı Sakık, Ağrı'nın Patnos ilçesinin 120 bini bulan nüfusu olduğunu ve il yapılması gerektiğini söyledi. Sakık, konuyla ilgili kanun teklifini Meclis Başkanlığı'na sundu.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - DEM Parti Ağrı Milletvekili Sırrı Sakık, Ağrı’ya bağlı Patnos ilçesinin il yapılması için kanun teklifi hazırladı.

Sakık’ın Meclis Başkanlığı'na sunduğu kanun teklifinin gerekçesinde, Ağrı iline bağlı Patnos ilçesinin 120 bini bulan nüfusu ile mevcut birçok il nüfusundan fazla bir nüfusa sahip olduğu belirtildi.

Geniş düz bir ovada büyük tarım arazilerine, yaylalara ve yoğun genç nüfusa sahip olan Patnos’un il olması durumunda hem bölgenin kalkınmasına hem kamu hizmetlerinin daha iyi yürütülmesine hem de burada yaşayan ve TÜİK verilerine göre ülkenin en yoksul kesimine denk gelen yurttaşların refahının yükselmesine sebep olacağı belirtilen gerekçede ayrıca şu değerlendirme yer aldı:

“Patnos birçok dere ve yer altı su potansiyeliyle sulu tarıma, çok geniş yayla ve meralarıyla hayvancılık faaliyetlerine, Urartulardan günümüze kalan ve neredeyse hiç ortaya çıkarılmamış tarihi ve Süphan dağına olan yakınlığı ile de turistik bir destinasyon olma imkanına sahiptir. Ağrı ilinin zaman içinde artan nüfusu ve orantısız bir şekilde uzanan geniş yüz ölçümü Ağrılı vatandaşları hizmete erişimde sıkıntı içine sokmaktadır. Benzer sebeplerle il özel idaresi ve il valiliği özellikle kırsal alanlarda neredeyse hiçbir hizmette bulunamamaktadır. Patnos ilçesi il olduğu takdirde hem Ağrının geri kalan kısımları hem de Patnos’a bağlı olacak alanlar çok daha hızlı ve nitelikli hizmete erişecektir. Van, Muş ve Bitlis il sınırlarının tam ortasında kavşak görevi gören Patnos, şimdiye kadar sahip olduğu ekonomik, turistik, doğal ve beşerî nitelikleri ile potansiyellerinin hiçbirini açığa çıkaracak yatırım ve desteğe erişememiştir, il olduğu takdirde bu potansiyellerini de daha görünür hale getirme imkanını da yakalayacaktır. Bütün bu sebeplerle Ağrı iline bağlı Patnos ilçesinin il olması amacıyla bu kanun teklifini verme ihtiyacı hasıl olmuştur.” (DUVAR)