DEM Partili Gökalp: 11 kadın koşullu salıverilmeden faydalandırılmıyor

Sincan Cezaevi'ndeki 11 kadın mahkumun koşullu salıverilme hakkından faydalandırılmadığını belirten DEM Parti Bitlis Milletvekili Semra Çağlar Gökalp, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a soru önergesi verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - DEM Parti Bitlis Milletvekili Semra Çağlar Gökalp, Sincan Cezaevi'nde koşullu salıverilme hakkından yararlandırılmayan kadın mahkumlarla ilgili TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'na başvuruda bulundu, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığına soru önergesi verdi.

Gökalp TBMM İnsan Hakları Komisyonu’na yaptığı başvuruda infazlarını tamamlamalarına rağmen İdare Gözlem Kurulu kararıyla 11 kadın mahkumun bundan yararlandırılmadığını belirterek konunun araştırılmasını istedi.

Gökalp’in başvuru dilekçesinde şu ifadeler yer aldı:

“30 yıldır cezaevinde bulunan Nedime Yaklan ve Sermin Demirbağ, 70 yaşlarında ve hasta olup 10 yıldır cezaevinde bulunan Zeynep Bingöl ve Mukaddes Kubilay, ayrıca Jiyan Ateş, Sabite Ekinci, Necla Yıldız, Rozerin Kurt, Özlem Demir, Dilan Oynaş ve Sedef Demir isimli mahpusların İdare Gözlem Kurulu tarafından “iyi halli olmadıkları”, “toplumla bütünleşmeye hazır olmadıkları” gibi subjektif gerekçeler ile infazları ertelenmektedir. Uygulanmaya başlandığı 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren İdare Gözlem Kurullarının hukuk dışı ve keyfi kararları ile aralarında ağır hasta mahpusların da olduğu yüzlerce mahpusun umut hakkı ellerinden alınmaktadır. Sadece adli hükümlülere yarayan bu uygulama ile cinayet, tecavüz ve benzeri suçlardan cezaevlerinde bulunan hükümlüler salıverilirken, siyasi mahpuslara ayrımcılık yapılmakta eşitlik ilkesine aykırı bir şekilde infazları yakılmaktadır. Bu bağlamda; Sincan Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda sadece siyasi mahpuslara uygulanan bu ayrımcı tutumun sebep ve sonuçlarının tespiti için komisyonunuz bünyesinde bulunan Hükümlü ve Tutuklu Hakları Alt Komisyonu’nun incelemede bulunarak durumu araştırmasını arz ve talep ederim”

ADALET BAKANINA SORULAR

Gökalp aynı konuda Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığına yazılı bir soru önergesi verdi. Gökalp Bakan Tunç’tan şu sorulara yanıt istedi:

-Sincan Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda bulunan 11 kadın mahpusun, İdare Gözlem Kurulu tarafından verilen karar ile koşullu salıverilme hakkından yararlandırılmamış olmalarının sebebi nedir?
-İdare Gözlem Kurulu’nun yürürlüğe girdiği tarihten beri Sincan Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda hiçbir mahpusun koşullu salıverilme hakkından yararlandırılmaması hayatın olağan akışına uygun mudur? Bu süre zarfında tek bir kişinin dahi yasal olan şartlı tahliye hakkını kullanamamış olmasının izahı nedir?
-İdare Gözlem Kurulu’nun, mahpusların “iyi halli olmadıkları”, “toplumla bütünleşmeye hazır olmadıkları” gibi subjektif gerekçelerle infazları ertelemesi, evrensel hukuk kurallarına uygun mudur? İdare Gözlem Kurullarının infazları ertelemesinde dayanak aldığı kriterler nelerdir?
-İdare Gözlem Kurulu’nun verdiği kararların hukuka uygunluğu denetlenmekte midir? Şayet bu kararlar bir denetime tabi tutulmuyor ise keyfiliğin önüne nasıl geçilmektedir? Keyfi olarak verilen kararların hak gasplarına neden olacağı nazara alındığında, keyfiyeti önlemek adına bir çalışma yürütülmesi gündeminizde olacak mıdır?
-İdare Gözlem Kurulu kararları ile cinayet, tecavüz ve benzeri adli suçlardan mahkûm olanların koşullu salıverilme hakkından yararlanabilmelerine mukabil, siyasi nedenlerle cezaevinde olanların bu haktan yararlandırılmaması hukuka ve anayasanın eşitlik ilkesine aykırı değil midir? Neden salt siyasi mahpusların cezaevinde tutulmaları adına anayasaya aykırı kararlar vermede ısrar edilmektedir? Bu durum aynı zamanda hukuk güvenliği ilkesini zedelemiyor mu?
-İdare Gözlem Kurulu’nun ağır hasta mahpusları da içeren yüzlerce mahpusun umut hakkını elinden almasının, insan haklarına ve adalet prensiplerine uygun olduğunu savunuyorsanız, bu konuda hangi meşru gerekçeye dayanmaktasınız? Şayet meşru bir dayanak bulunmamakta ise neden hukuksuzlukta ısrarcısınız?