Delta varyantı pes ettirdi: Jacinda Ardern 'sıfır vaka' stratejisinden vazgeçti

Yeni Zelanda Başbakanı Ardern, korona virüsü pandemisinde ölüm oranlarını düşük tutmalarını sağlayan 'sıfır vaka' stratejisinden vazgeçtiklerini açıkladı. Ardern, "Virüsle yaşamayı öğrenmeliyiz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Korona virüsü pandemisinde bugüne dek 'sıfır vaka' stratejisi izleyen ve bu sayede ölüm oranlarını düşük tutabilen Yeni Zelanda, daha hızlı yayılan Delta varyantı karşısında pes etti. Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, hastalığın görüldüğü yerlerde hızla sıkı önlemler alarak virüsün ülke çapında yayılmasını engellemeye dayalı 'sıfır vaka' stratejisinden vazgeçtiklerini açıklayarak, ülkenin Delta varyantıyla yaşamayı öğrenmesi gerektiğini söyledi. Yeni strateji, risk altındaki gruplar ile yoksulları Covid-19 karşısında savunmasız bırakacağı gerekçesiyle tepki çekti.

18 AYDA 27 KİŞİ COVID'DEN ÖLDÜ

Salgının başında sınırlarını kapayan ve sistematik önlemler alınan Yeni Zelanda'da, 18 aydır sadece 4 bin 409 vaka ve 27 ölüm görüldü. Ancak önlemler, ülkenin en kalabalık kenti Auckland'da ağustos ayında Delta nedeniyle yeni bir salgının patlak vermesini engelleyemedi. Auckland'ın altı haftadan uzun süredir sıkı sokağa çıkma tedbirleri altında yaşamasına rağmen yeni vakalar görüşmeye devam ederken, Ardern'den strateji değişikliği geldi.

'SIFIRA DÖNMEK ZOR'

Ardern dün düzenlediği basın toplantısında, uzun süreli ve sıkı tedbirlerin enfeksiyon sayısını ciddi oranda azaltamadığını belirterek, "Bugüne dek salgını büyük ölçüde kontrol etmeyi başardık ama bu son salgın ve Delta'da gördüğünüz gibi sıfıra dönmek son derece zor" dedi. Yeni Zelanda Başbakanı, ülkenin sıfır vaka politikasını terk edip 'virüsle yaşamaya' zaten geçeceğini ama Delta varyantının bu değişimi hızlandırdığını söyledi.

'ARTIK AŞIYA GÜVENEBİLİRİZ'

Ardern, son 18 aydır izledikleri sıfır-Covid stratejisinden vazgeçmekten ötürü pişman olmadığını belirterek, bu politikanın hayat kurtardığını ama artık aşıya güvenilmesi gerektiğini belirtti. Yeni Zelanda Başbakanı, "Ortadan kaldırma önemliydi çünkü aşımız yoktu. Artık var" dedi. Ardern geçiş sürecinin tam olarak hangi adımlarla sağlanacağına dair net bir tablo çizmese de, öncelikle aşılama oranlarının artırılıp yüzde 90'a yaklaştırılması gerektiğini söyledi; "Daha fazla yerde, daha fazla yaş grubunda, daha fazla insanın iki doz aşı yaptırması gerekiyor" diye konuştu.

Yeni Zelanda Başbakanı, gelecek aydan itibaren festival gibi kalabalık etkinliklere aşı sertifikası ile girileceğini de açıkladı. Yeni Zelanda Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre, ülkede iki doz aşı yaptıranların oranı yüzde 49, bir doz yaptıranların oranı ise yüzde 79.

KOALİSYON ORTAĞI VE MUHALEFETTEN ELEŞTİRİ

Ardern'in sıfır vaka stratejisinden vazgeçmesi bir yandan özgürlüklerin genişleyecek olması nedeniyle sevinçle karşılanırken, bir yandan da risk altındaki grupların hastalanma ihtimalini artırdığı gerekçesiyle bazı kesimlerin tepkisini çekti. Ardern'in lideri olduğu İşçi Partisi'nin koalisyon ortağı Yeşiller, bu adımın çocukları ve Covid'e karşı hassas grupların risk altına sokulduğu eleştirisi getirdi. Muhalefetteki Ulusal Parti'nin lideri Judith Collins de "Jacinda Ardern'in, kendisinin ve hükümetinin kontrol altında olduğuna söz verdiği sorunlara herhangi bir yanıtı yok. Durumun şu an kontrolden çıktığı ve her gün kötüleştiği açık" iddiasında bulundu. (DIŞ HABERLER)