Dedeoğulları Ailesi'ne katliam öncesindeki saldırıyla ilgili davada mütalaa açıklandı

Dedeoğulları Ailesi'ne katliam öncesinde düzenlenen saldırıyla ilgili davada, sanıkların çok sayıda suçlamadan cezalandırılması istendi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Konya'da katledilen Dedeoğulları Ailesi'ne yönelik ilk saldırıya dair devam eden davada savcı mütalaasını açıkladı.

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre, usule aykırı delil toplanması nedeniyle tüm hükümlerin bozularak istinaf mahkemesinden dönen  ve yeniden görülen davanın üçüncü duruşması Konya 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. 

Duruşmaya, 30 Temmuz 2021’de Mehmet Altun tarafından gerçekleştirilen katliamda ailenin tek sağ kalan ferdi Çetin Dedeoğulları’nın yanı sıra Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Hakkari Milletvekili Onur Düşünmez ve Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi avukatlar katıldı.

Kimlik tespitinin ardından dosyaya eklenen evrakların okundu.

Mütalaasını açıklayan duruşma savcısı, sanık Ali Çalık'ın mağdur Serap Dedeoğulları’na karşı basit tıbbi müdahale ile giderilemez kemik kırığı oluşacak şekilde silahla yaralama suçundan, mağdur Metin Dedeoğulları’na karşı kasten öldürmeye teşebbüs suçundan, mağdurlara karşı silahla birden fazla kişiyle tehdit ve geceleyin birden fazla kişi ile konut dokunulmazlığını ihlal etme suçundan cezalandırılmasını istedi.

Savcı, sanık Ali Keleş'in Metin Dedeoğulları’na karşı kasten öldürmeye teşebbüs ve mağdurlara karşı birden fazla kişi ile konut dokunulmazlığını ihlal suçundan; sanık Ayşe Keleş'in birden fazla kişi ile konut dokunulmazlığını ihlal suçundan; sanık İbrahim Keleş'in mağdur Metin Dedeoğulları’na karşı öldürmeye teşebbüs, mağdurlara karşı silahla birden fazla kişiyi tehdit ve birden fazla kişi ile konut dokunulmazlığını ihlal suçlarından cezalandırılmasını talep etti.

ÖLDÜRMEYE TEŞEBBÜS, SİLAHLA YARALAMA, TEHDİT, KONUT DOKUNULMAZLIĞINI İHLAL...

Savcının diğer sanıklara ceza istediği suçlar şu şekilde:

- Sanık Lütfi Keleş: Serap Dedeoğulları’na karşı basit tıbbi müdahale ile giderilemez kemik kırığı oluşacak şekilde yaralama suçu, mağdur Yaşar Dedeoğulları’na karşı kemik kırığı oluşacak ve basit tıbbi müdahale ile giderilmeyecek şekilde silah ile yaralama suçu, mağdurlara karşı silahla birden fazla kişiyi tehdit ve geceleyin birden fazla kişi ile konut dokunulmazlığını ihlal suçu.

- Sanık Ramazan Çalık: Serap Dedeoğulları’na karşı basit tıbbi müdahale ile giderilemez kemik kırığı oluşacak şekilde silah ile yaralama suçu, mağdurlara karşı silahla birden fazla kişiyi tehdit ve geceleyin konut dokunulmazlığını ihlal suçu.

- Sanık Veli Keleş: Serap Dedeoğulları’na karşı basit tıbbi müdahale ile giderilemez kemik kırığı oluşacak şekilde silah ile yaralama suçu, mağdur Metin Dedeoğulları’na karşı öldürmeye teşebbüs suçu, mağdurlara karşı geceleyin konut dokunulmazlığını ihlal suçu.

- Sanık Yahya Çalık: Serap Dedeoğulları’na karşı basit tıbbi müdahale ile giderilemez kemik kırığı oluşacak şekilde silah ile yaralama suçu, mağdur Metin Dedeoğulları’na karşı kasten öldürmeye teşebbüs suçu, mağdurlara karşı geceleyin birden fazla kişi tarafından birlikte konut dokunulmazlığını ihlal suçu.

AVUKATLARIN TALEPLERİ REDDEDİLDİ

Avukatlar daha önceki celselerde dile getirdikleri talepleri yinelerken, ara kararını kuran mahkeme heyeti, katliamı gerçekleştiren Mehmet Altun ile dosya sanıklarının olay tarihinden 2 hafta önce ve 2 hafta sonrası arasındaki süreye ilişkin GSM hatlarının iletişim kayıtlarının ilgili kurumdan istenerek bilirkişi raporu alınması yönündeki taleplerini reddetti.

Heyet, keşif talebi ve sanıkların tutuklanması yönündeki talebi ile dosyanın Konya 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam eden katliam davası ile birleşmesi istemini de kabul etmedi.

Mahkeme heyeti davayı 19 Nisan’a erteledi. 19 Nisan’daki duruşmanın karar duruşması olması bekleniyor.

'YARGI ELİYLE KIŞKIRTILMAYA ÇALIŞILAN BİR IRKÇILIK VAR'

Duruşma sonrasında Çetin Dedeoğulları ve dava avukatlarının katılımıyla adliye önünde basın açıklaması gerçekleştirildi.

Açıklamada konuşan DEM Parti milletvekili Onur Düşünmez, "Burada bu kararları veren mahkeme heyeti değil. Cezasızlık politikasında birilerine görev verilir, deliller karartılır. Mahkemenin önüne delil konulmaz ve mahkeme de bu zırhın gereğini yerine getirir. Sonrasında bu mahkemeler terfi alır" dedi.

Dedeoğulları davasının "Türkiye’deki adaletsizliğin en açık örneklerden biri olduğunu" söyleyen Düşünmez, "Bir katliam var ancak açığa çıkarılması yönünde direnen bir İçişleri Bakanı ve mahkeme heyeti var. Siz böyle sonuç alabileceğinizi mi düşünüyorsunuz? Burada yargı eliyle kışkırtılmaya çalışılan bir ırkçılık var. Biz bu topraklara adalet gelene kadar mücadele edeceğiz" şeklinde konuştu.