Davutoğlu: Anlaşmaya göre 2016'da 1 milyon mülteci Avrupa'ya gidecekti

Başbakanlığı döneminde AB ile yapılan göçmen anlaşmasını hatırlatan Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu, "1 milyon mülteci 2016 içinde Avrupa'ya gidecekti" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, 18 Mart 2016'da Türkiye ile AB arasında yapılan göçmen anlaşmasının daha sonra iktidar tarafından yok sayıldığını söyledi.

Davutoğlu, partisinin il başkanları toplantısında, kendisinin de başbakanlık görevini sürdürdüğü 2016 yılında Türkiye'deki sığınmacı sayısının 2 milyon olduğunu ve 1 milyonunun o yıl içinde Avrupa'ya gönderilmesi konusunda AB ile anlaşmaya varıldığını anlattı. Başbakanlıktan ayrılmasından sonra iktidarın bu anlaşmayı yok saydığını söyleyen Davutoğlu, şöyle konuştu:

"2016'da 18 Mart'ta AB ile yaptığımız anlaşma... Şimdi Sayın Cumhurbaşkanı onu para talebi söz konusu oluna hatırlıyor. Ancak tek parametresi 6 milyon Euro değildi. O plan içinde en önemli unsur 1 milyon Suriyeli mültecinin Avrupa'ya gönderilmesiydi. 1 milyon mülteci 2016 içinde Avrupa'ya gidecekti. Ama biz başbakanlıktan ayrıldıktan sonra iktidar, vize muafiyetinin bize getireceği siyasi prestiji yıkabilmek için vize muafiyetini de 1 milyon mültecinin Avrupa'ya geçişini engelleyecek şekilde o anlaşmayı yok saydı, o anlaşmanın üzerine gitmedi. 

'1 MİLYON MÜLTECİYİ NİYE ALMADINIZ DİYE MASAYA OTURMANIZ LAZIM'

Kıbrıs dolayısıyla AB şimdi diyor ki 'biz gümrük birliği revizyonunu' erteleyeceğiz. Halbuki 2016'da yaptığımız anlaşmada, yıl sonuna kadar gümrük birliği revizyonu tamamlanacaktı. Bütün bu aldığımız tavizler hayata geçirilmeyecekti. O zaman 2 milyon mülteci vardı, 1 milyonu Avrupa'ya gönderilecekti. Kalan mültecileri de rehabilte etme konusunda 6 milyar euro ek kaynak o şekilde sağlanacaktı. Bunları takip etmediler, bugün takip ettikleri diplomasinin dayanağı yok. AB ile masaya oturulup, sadece 6 milyar euro üzerinden değil, 1 milyon mülteciyi niye almadınız diye masaya oturmanız lazım." (HABER MERKEZİ)