David Gilmour Ukrayna şarkısını Rolling Stone'a anlattı: Pink Floyd'u 28 yıl sonra neden geri getiriyorum?

Pink Floyd'un solisti David Gilmour, grubun 28 yıl sonra yayınladığı ilk şarkının Rusya-Ukrayna kriziyle ilgili olması üzerine konuştu: "Bu, Pink Floyd için tek seferlik. Ben gelişigüzel çalışıyorum."

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - "Pink Floyd, Ukrayna için 28 yıl sonra ilk defa bir arada." 7 Nisan'da kamuoyuna bu ve benzer ifadelerle yansıyan Pink Floyd'un son single'ı "Hey Hey Rise Up" farklı çevrelerin gündeminde. David Gilmour-Roger Waters gerilimi ve grubun akıbetine ilişkin on yıllardır süren spekülasyonların ortasına düşen şarkı, Rusya-Ukrayna krizinde tutum alması nedeniyle tartışma konusu oldu.

Pink Floyd'un 1987 yılı sonrası şarkılarını Rusya ve Belarus'ta "yasaklama" kararının ardından bu kez grubun ismiyle bir single çıkarma kararıyla da tartışılan Gilmour, "Pink Floyd geri mi döndü?" sorularını Amerikan rock'n'roll dergisi Rolling Stone'a yanıtladı. Pink Floyd ismiyle 28 yıl sonra single çıkarma kararını grubun davulcusu Nick Mason'la birlikte aldığını belirten Gilmour, yeni şarkılar olup olmayacağı sorusuna "Bu, Pink Floyd için tek seferlik" dedi. Gilmour, "Ben hep gelişigüzel çalışıyorum. Bir albümü bir noktada bitirmeyi umuyorum ama şu anda tek odağım yalnızca bu" diye konuştu.

'ŞARKIYI DİNLEDİM VE NICK MASON'I ARADIM'

Rolling Stone dergisinin kıdemli yazarlarından Kory Grow'nun Gilmour ile yaptığı söyleşi önceki gün yayınlandı. "Ukrayna halkının cesareti, Gilmour ve davulcu Nick Mason'a 1994'ten beri Pink Floyd olarak ilk yeni şarkılarını yayınlamaları için ilham verdi" sözleriyle aktarılan söyleşide, grubun 28 yıl sonra yayınladığı ilk şarkısına "ilham veren" Ukraynalı şarkıcı Andriy Khlyvnyuk'tan da övgüyle bahsedildi. "Umarım şarkı biraz iyi gelir ve umarım onunla bir şeyler başarabiliriz" diyen Gilmour, Khlyvnyuk ve sosyal medyada viral olan şarkısıyla karşılaşma süreçlerini anlattı.

Yazıya göre, Khlyvnyuk'un Kiev meydanında şarkı söylediği videoyu "Ukraynalı gelini"nin kendisine gönderdiğini, izlediğinde "Vay, bu fantastik" tepkisi verdiğini, şarkının "bir şeye dönüştürme" hissi uyandırdığını belirten Gilmour, Pink Floyd ismini "muazzam bir iyilik" için kullanabileceği fikriyle Nick Mason'ı aradığını anlattı. Mason'a "Bunun bir parçası olmak ister miydin?" diye sorduğunu ve "Evet, iyi" yanıtı aldığını belirten Gilmour, doğaçlama sololarla şarkıyı kurgulamaya başladığını ve şarkının geleneksel ezgilerine uygun bir eser için bas gitarda Guy Pratt ve klavyede Nitin Sawhney ile çalıştıklarını belirtti.

PINK FLOYD VE YENİ SINGLE: 'YANİ NEDEN OLMASIN?'

Gilmour, şarkıyı neden Pink Floyd ismiyle yayınladığı sorusuna ise şu yanıtı verdi: "Şey, açıkçası, Pink Floyd olarak devamında sahip olduğumuz -platformun boyutu. Nick'le konuştuğumda ve bunu Pink Floyd olarak yapmaya razı olduğunu söylediğinde, düşünmüyor gibiydi. Barış mesajını yaymak ve Ukrayna'da anayurtlarını savunan insanların moralini yükseltmek istiyoruz. Yani neden olmasın?"

Gilmour, Nick Mason'la yeniden kayıt yapmayı da "fantastik" olarak tanımladı ve "Nick hiçbir davulcuya benzemiyor, olağanüstü bir şey ifade eden şarkıyı birlikte çalmak fantastik" dedi.

'ANDRIY'İN GRUBUYLA 2015'TE BELARUS'TA SAHNE ALDIK'

Gilmour, Ukraynalı şarkıcı Khlyvnyuk'la 2015'ten bu yana olan tanışıklığını ve şarkıyı birlikte hazırlama teklifini ilettiği konuşmayı da dergiye anlattı. Khlyvnyuk'un telefon görüşmesinde "şüphelendiği"ni ve görüntülü bir görüşme yaptıklarını belirten Gilmour, "Her şeyin gerçek olduğundan emin olduğunda müthişti, tüm insanlık dışı olayların içerisinde insanlık için küçük bir adım attığımız için çok heyecan verici" diye konuştu.

Belarus'ta Rusya yanlısı Aleksandr Lukaşenko yönetimine karşı etkinlikler düzenleyen Belarus Serbest Tiyatro'yu (Belarus Free Theatre) desteklediklerini de belirten Gilmour, Ukraynalı şarkıcı Khlyvnyuk'un grubu Boombox ile 2015 yılında Serbest Tiyatro'nun etkinliğinde sahne aldıklarını  hatırlattı. Khlyvnyuk'un vize iptali nedeniyle o gün etkinliğe gelemediğini belirten Gilmour, "O cesur bir adam" dedi.

'RUSYA KORKUNÇ İNSANLARLA DOLU DEĞİL'

Söyleşide, Rusya'da Pink Floyd şarkılarını 11 Mart'tan itibaren yasaklama kararıyla ilgili değerlendirmeler de yer aldı. Gilmour, Rusya'da şarkılarını kendi kendine yasaklama kararını Nick Mason ve Syd Barrett ile birlikte aldıklarını kabul etti. Bu kararla Rusya halkını hedef almadığını savunan Gilmour, "Rusya korkunç insanlarla dolu değil yalnızca liderleri korkunç yanlış gitti. Ancak gerçek şu ki, yaptırımlar böyle çalışıyor. Böyle bir şey yaparsak, Rusya'daki insanların neler olduğuyla ilgili daha fazla düşünmeleri ve ülkelerinde değişim için daha fazla kışkırtmayı deneyebiliriz" dedi.

Gilmour, şarkıya nasıl tepkiler aldığına ilişkin soruya ise "troller" ile ilgilenmediğini ve olumlu, hevesli, minnettar yorumlar aldığını kaydetti. Rusya'yla ilgili dünyanın çoğunun doğru tepkiler verdiğini de savunan Gilmour, ABD Başkanı Joe Biden'ın Rusya'yı hedef alan açıklamalarını ise "Hislerini dışavurmak" olarak yorumladı. "Her savaş, bilhassa bir süper dünya gücünün bağımsız demokratik ulusa karşı başlattığı savaş muazzam öfke ve hayal kırıklığı yaratmalı" diyen Gilmour, şöyle devam etti: "Aklım karışıyor. Benim anlayışımı aşıyor." (DIŞ HABERLER)