Dağ keçileri belgesel oldu

Yönetmen Özkan Ulucan dağ keçilerine yönelik duyarlılığı artırmak için ‘Dağ Keçileri Yaşasın!’ adlı bir belgesel çekti. Ulucan, “İnsanlarda yeni bakış açılarının oluşmasını istiyorum” dedi.

Google Haberlere Abone ol

Sevim Kahraman

DERSİM - Dersim’in nüfusunun büyük çoğunluğunu Aleviler oluşturuyor. Aleviler için dağ keçileri kutsal sayılıyor. Bölgeye ait anlatılarda, Hızır, Ana Fatma, Düzgün Baba gibi ‘ermiş’ kabul edilen kişilerin bu canlılara sahiplik ettiğine inanılıyor.

Bu nedenle dağ keçilerinin Aleviler için avlanması yasak. Bakanlık, 2011 yılında dağ keçisi popülasyonunu hesapladı ancak rakamı açıklamadı. Dağ keçilerinin izinsiz avlanması da cezaya tabi. Bakanlığın son yıllarda açtığı avcılık ihaleleri ile dağ keçilerinin avlanmasının önünü açması hem çevrecilerin hem de bölge halkının tepkisine neden oluyor.

Yönetmen Özkan Ulucan, bu konuya dikkat çekmek amacıyla ‘Dağ Keçileri Yaşasın!’ adlı 35 dakikalık bir belgesele imza attı. Sivil Düşün desteğiyle hazırlanan belgesel için Ulucan, “Dağ keçilerinin nasıl özgürce yaşadıklarını göstermeyi; dağ keçilerinin mitolojik olarak kutsallığını anlatmayı, hukuki boyutunu da katarak insanlarda yeni bakış açılarının oluşmasını istiyorum” dedi.

Yerelde yurt dışından gelenlere av konusunda rehberlik etmiş fakat sonrasında avcılığı bırakmış kişilerin anlatımlarına da başvuran Ulucan, bunun avcılık yapanlarda da caydırıcılık etkisi yaratacağını söyledi. Kamuoyu tepkilerinden alınması gereken önlemlere, avcılığın neden yasaklanması gerektiğinden buna benzer pek çok soruyu gündemde tutmak istediğini de aktaran Ulucan, avcılığa ilişkin yasalara karşı kamuoyu baskısı yaratmayı amaçladığını vurguladı.