Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İsrail Başbakanı Lapid ilk kez görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İsrail Başbakanı Lapid ilk kez yüz yüze bir görüştü. İki lider daha önce telefon görüşmeleri gerçekleştirdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu için ABD'nin New York kentinde bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, çok sayıda devlet başkanı ve cumhurbaşkanıyla görüştü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, New York'taki Türkevi'nde İsrail Başbakanı Yair Lapid'le de bir araya geldi. Görüşmeye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı Hakan Fidan da katıldı.

Geçtiğimiz temmuz ayında başbakanlığı koalisyon ortağı olan Naftali Bennett'ten devralan Lapid ve Erdoğan, ilk kez yüz yüze görüşme yapmış oldu. Erdoğan ve Lapid, daha önce telefon görüşmeleri gerçekleştirmişti.

17 Ağustos'ta iki ülke ilişkilerinde normalleşme süreci başlatıldığı ve karşılıklı olarak büyükelçi atanacağı duyurulmuştu. 

İsrail, 31 Mayıs 2010 günü, abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yardım taşıyan Mavi Marmara gemisine saldırmış, 10 kişi öldürülmüş, 56 kişi yaralanmıştı. Saldırının ardından iki ülke büyükelçilerini karşılıklı olarak çekmişti.

2016 yılında ilişkileri normalleştirecek adımlar atılmış ve karşılıklı büyükelçiler atanmıştı. Ancak 2018'de Türkiye, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıması ve büyükelçilik açmasını protesto eden Filistinlilere, İsrail güçlerinin ateş açarak 60 kişinin öldürmesini nedeniyle büyükelçisini istişareler için geri çağırmış ve İsrail'den benzer bir adım atmasını istemişti.

Büyükelçiler bir daha Tel Aviv ve Ankara'ya geri dönmediği için o tarihten bu yana iki ülkedeki en üst düzey yetkili 'de facto' olarak maslahatgüzarlar oldu. (HABER MERKEZİ)