Cumartesi Anneleri'ne polis engeli: 25 gözaltı

Galatasaray Meydanı'nda açıklama yapmak isteyen Cumartesi Anneleri'nden 25 kişi, polis ablukasının ardından gözaltına alındı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle 944’üncü haftada Galatasaray Meydanı’nda açıklama yapmak isteyen Cumartesi Anneleri, üst üste üçüncü haftada da gözaltına alındı. Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) “ihlal” kararına rağmen polis ablukasının sürdüğü meydanda annelere izin verilmedi. 

25 kişinin gözaltına alındığını duyuran Cumartesi Anneleri, gözaltına alınanların isimlerini paylaştı: Zübeyde Tepe, Hanife Yıldız, İrfan Bilgin, Mikail Kırbayır, İkbal Eren Yarıcı, Ali Ocak, Besna Tosun, Ayşe Tepe, Hasan Karakoç, Hüseyin Ocak, Ali Tosun, Gülseren Yoleri, Fırat Akdeniz, Arat Dink, Sevil Turgut, Ümit Efe, Coşkun Üsterci, Veli Saçılık, Nazım Dikbaş, Hatice Korkmaz, Hünkar Yurtsever, Arzu Eriş, Elçin Dayanır, Bilal Yıldız, Taylan Bekin

Sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Cumartesi Anneleri, "Anayasayı ihlal eden kolluk güçleri yine suç işliyor" dedi. 

 

'GALATASARAY’DA OLMAK ANAYASAL HAKKIMIZ'

Cumartesi Anneleri'nin okunmasına izin verilmeyen açıklaması şöyle:

"Cumartesi Anneleri’ne Galatasaray Meydanı’nın yasaklanmasını hak ihlali olarak değerlendiren Anayasa Mahkemesi kararına rağmen, Galatasaray’daki buluşmalarımız polis şiddeti ile engellenmeye devam ediyor. İstanbul Valiliği, Beyoğlu Kaymakamlığı ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü, Anayasa Mahkemesi’nin kendilerini bağlayan kararını uygulamıyor. Dört haftadır hiçbir gerekçe gösterilmeden, hiçbir suç bildiriminde bulunulmadan Galatasaray’da basın açıklaması yapmamız engelleniyor, gözaltına alınarak özgürlüğümüzden yoksun bırakılıyoruz. 944.haftamızda da aynı hukuksuzluk devam etti. 25 kayıp yakını ve hak savunucusu gözaltına alındı. Bu sefer de gazetecilerin mesleklerini yapmaları zor kullanılarak engellendi.

Anayasa Mahkemesi kararları kesin niteliktedir. Devletin yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, tüm gerçek ve tüzel kişileri bağlar. Bu bağlayıcılık nedeniyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Anayasa Mahkemesi’ni etkili bir iç hukuk yolu olarak kabul etmektedir. İstanbul Valiliği, Beyoğlu Kaymakamlığı ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü, Anayasa Mahkemesi kararına uymayarak, mahkemenin etkili bir yargısal mekanizma olduğunu reddetmektedir.

944. haftamızda bir kez daha hatırlatıyoruz: Kamu gücünü kullanan tüm aktörler, kesin ve bağlayıcı nitelikteki Anayasa Mahkemesi kararlarına uymak zorundadır. Anayasal hükümlere uymamak, hukukun üstünlüğü ilkesinin ve bu ilkenin temel alındığı anayasal düzenin ağır bir biçimde ihlali demektir. Hiç şüphe yok ki bu durum ihlale neden olan ilgililer açısından cezai, idari ve hukuki sorumluluklar doğurmaktadır.

944. haftamızda bir kez daha haykırıyoruz: Galatasaray, varlığı inkâr edilen sevdiklerimizi zamana kaydettiğimiz hafıza mekanımızdır. Geçmişte yaşananları bugüne ve geleceğe aktarma çabamızın bir parçasıdır. Galatasaray’da olmak anayasal hakkımızdır. Bu hakkımızdan vazgeçmeyeceğiz." (HABER MERKEZİ)