Cumartesi Anneleri'ne 'Barış, Dostluk ve Demokrasi Ödülü'

Diyarbakır Tabip Odası 'Barış, Dostluk ve Demokrasi' 2024 yılı Ödülü Cumartesi Annelerine/İnsanlarına verilecek. Ödül töreni 14 Mart'ta gerçekleşecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Diyarbakır Tabip Odası'nın 1996 yılından beri verdiği 'Barış, Dostluk ve Demokrasi Ödülü' bu yıl Cumartesi Annelerine/İnsanlarına verilecek. Ödül, kentteki emek, meslek ve hak örgütlerinden oluşan jüri kararı sonucu belirleniyor.

Ödülün açıklandığı toplantıda konuşan Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan, "Ülkemizde ve bölgemizde barışçıl olmayan politikaların sürdürüldüğü bir dönemden geçiyoruz. Dünyada egemen devletlerin, insan haklarını çiğneyen savaş politikaları nedeniyle en yakın örnekleri Suriye, Filistin ve Ukrayna olmak üzere dünyanın birçok yerinde süren savaş ve iç çatışmalar nedeniyle insanlar yaşamını yitirmekte, göçertilmekte ve kadim şehirler yaşanılmayacak hale gelmektedir" dedi.

Türkiye'deki koşullarla ilgili konuşan Turan, "Hukuk devleti ilkesinin ciddi şekilde aşındığı, temel hak ve özgürlüklerin rafa kaldırıldığı, her türlü hak arama mücadelesinin şiddet ve baskı ile karşılandığı, barış talebinde bulunan-hak arama mücadelesi veren onbinlerce kişinin tutuklandığı, halkın iradesinin yok sayılarak kayyum uygulamalarının devam ettiği, akademisyenlerin kıyıma uğratıldığı, basının ağır baskı ve sansür altında olduğu, hiç kimsenin kendini hukuksal güvencede görmediği, antidemokratik uygulamaların artarak devam ettiği tarihin hiçbir döneminde görülmeyen olağanüstü bir süreci ne yazık ki hep beraber yaşadık/yaşamaya devam ediyoruz. Uzun süredir iktidarda bulunan siyasal anlayış korku iklimi yaratarak tek adam rejimini inşa etmeye devam etmektedir. Bu yönetme biçimi, Barışcıl olmayan politikalar ve antidemokratik uygulamalar yoksul halk kesimlerinin, emekçilerin daha da yoksullaştığı ağır bir ekonomik krizi de beraber getirmiştir" ifadelerini kullandı.

Turan, Bu korku iklimine, her türlü baskı, gözaltı ve tutuklamaya rağmen Barış, Eşitlik, Özgürlük ve Demokrasi mücadelesi yürütenler yarınlara ilişkin barış içerisinde bir ülke ve dünya umudumuzu büyütüyor. Barış içinde, birlikte birarada yaşama hayalini ve onu gerçek kılma iradesini onlar sayesinde bir kez daha hatırlıyor ve hatırlatıyoruz" dedi.

'BARIŞ HİÇ BU KADAR HAYATİ OLMADI'

Turan, ödülün amacını şöyle anlattı:

"Sağlığın olmazsa olmazı barış ve demokrasi olduğu bilinciyle bunun çabasını sarfedenleri unutmamak, bir adım öne çıkmışlarımızı onurlandırmak, Barış ve Demokrasi mücadelesini yürütenleri biraraya getirmek üzere Diyarbakır Tabip Odası tarafından 1990’lı yılların savaş ortamında 14 Mart Tıp Bayramı Haftası etkinlikleri kapsamında 'Barış, Dostluk ve Demokrasi' ödülü verilmeye başlandı.

Toplumu ötekileştiren, kutuplaştıran söylemlerin öne çıkarıldığı günümüzde barış, bu coğrafyada yaşayan halklar için, hiç bu kadar hayati olmadı. Ölümün, siyasal iktidar ve destekçilerince kutsandığı, başarı olarak gösterildiği ve saltanatların sürdürülmesinde kutsal bir anlam yüklendiği bir dönemde barış istemek yaşamsal önemdedir. 

Dostluk; günümüzde insanların bireyselleştirildiği, birbirine ve topluma karşı duyarsızlaştırılıp yabancılaştırıldığı bir dönemde, barış kadar hayati değer olmuştur. Ve demokrasi, bugün için, yargının bile savunulur hale getirildiği, siyasallaştırıldığı, otoriterleşmenin yukarıdan aşağıya örgütlendiği bir dönemde en çok mücadele edilmesi gereken bir değerdir."

'KARARLI VE DİRENGEN MÜCADELELERİ İÇİN'

Aday kişi ve kurumlar içerisinden daha ayrıntılı gerekçelerini kararı veren ödül belirleme jürisi tarafından daha sonra yapılacak tören sırasında açıklanacağını söyledi. Turan, ödülün Cumartesi Annelerine/İnsanlarına verilmesi gerekçesini ise şöyle açıkladı:

"Bu yılki ödül, büyük bir azim ve kararlılıkla keyfi ve hukuk dışı engellemelere rağmen adalet beklentilerinden ve yakınlarının akıbetlerini sormaktan vazgeçmeyen; zorla kaybetme ve faili meçhullerde onarıcı adalet yaklaşımı gözetilerek hakikatle yüzleşmenin sağlanması, yargı makamlarının cezasızlık pratiğinin sonlandırılması ve faillerin insanlığa karşı suçlar kapsamında yargılanması taleplerinde ısrara eden, 27 Mayıs 1995'ten bu yana her cumartesi günü Galatasaray Meydanı'nda barışçıl bir şekilde sürdürdükleri eylemleri nedeniyle Cumartesi Annelerine/insanlarına verilmesi kararlaştırılmıştır. Bizlere kararlı ve direngen mücadeleleri ile onarıcı adaletin sağlanması, barışın inşası, hakikatle yüzleşmenin sağlanması taleplerinde ısrarcı olan Cumartesi Annelerine/insanlarına Barış, Dostluk ve Demokrasi ödülü vermekten onur duyuyoruz."

Turan, ödülün 14 Mart Tıp Bayramı etkinlikleri kapsamında düzenlenecek tören ile verileceğini söyledi.