Cumartesi Anneleri, Maksut Tepeli için adalet istedi

Cumartesi Anneleri/İnsanları, 932'nci hafta açıklamasında Maksut Tepeli için adalet istedi: " 39 yıldır süren cezasızlık son bulsun."

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumartesi Anneleri/ İnsanları kayıplarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle sürdürdükleri eylemi 932’nci haftasında online gerçekleştirdi. Bu haftaki açıklamada, 2 Şubat 1984 tarihinde bir arkadaşının İstanbul/Küçükbakkalköy’deki evinde polisler tarafından vurularak yaralanan ve hastaneye kaldırıldıktan sonra kendisinden haber alınamayan Maksut Tepeli’nin akıbeti soruldu. Açıklamayı 12 Eylül kayıplarından Hayrettin Eren'in kardeşi İkbal Eren Yarıcı okudu.

"Maksut Tepeli’nin akıbeti açıklansın, 39 yıldır süren cezasızlık son bulsun" denilen açıklama şöyle:

"932 haftadır, Devletin güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındıktan sonra bir daha geri dönemeyen, akıbetleri bir sır perdesiyle örtülmeye çalışılan insanlarımız için hakikat ve adalet istiyoruz.

932 haftadır söylüyoruz; söz konusu devlet görevlilerinin hukuka aykırı işlem ve eylemleriyle gerçekleştirdiği gözaltında kaybetme suçunu işleyenler olunca, yargı makamları maddi gerçeği açığa çıkarma ve suçun faillerini tespit edip cezalandırmak yerine, gerçeği örtbas etme, failleri cezasız bırakıp adalet talep edenlerin seslerini bastırma ve cezalandırma yönünde bir pratik sergiliyor.

Bütün bunlar yetmezmiş gibi hukuki dayanaktan yoksun, siyasi iklimin etkisiyle açılan davalarla bizi cezalandırmak istiyorlar. Nitekim 700. hafta buluşmamızdan dolayı hakkımızda açılan dava derhal beraat taleplerine rağmen devam ettirildi ve 03 Şubat Cuma günü yapılacak olan 6. duruşma mahkeme hakiminin raporlu olması ve yerine atanan hakimin iş yoğunluğu nedeniyle işlemlerin aksayacağını bildirmesi üzerine 07 Temmuz 2023 saat 14.00’e ertelendi.

932. haftamızda, 39 yıldır Tepeli Ailesinin tüm girişimlerine rağmen hukukun işletilmediği Maksut Tepeli dosyası ile kamuoyu karşısındayız.
28 yaşındaki Maksut Tepeli İstanbul’da yaşayan genç bir öğretmendi. Tüm Öğretmenler Birleşme ve Dayanışma Derneği (TÖB-DER) üyesiydi. 04 Şubat 1980 tarihinde görev yaptığı Erzincan'da tutuklandığında henüz bir haftalık evliydi. Dört ay cezaevinde kalan Maksut Tepeli, hapisten çıktıktan sonra da eşi ile birlikte İstanbul'a taşındı.

2 Şubat 1984 tarihinde bir arkadaşının İstanbul/Küçükbakkalköy’deki evine giden Maksut, eve yaklaştığında kapının kırık olduğunu fark etti. Oradan uzaklaşmaya çalışırken içeride karakol kuran polisler tarafından açılan ateş sonucu yaralandı. Yoğun kan kaybetmesine rağmen hastane yerine, bir battaniye içinde Gayrettepe Siyasi Şube’ye götürüldü.

Aynı dönemde gözaltında tutulan üç tanığın beyanlarına göre Tepeli; 5 Şubat 1984 tarihinde Gayrettepe Siyasi Şube’de gördüğü ağır işkence sonucu koma halinde hastaneye kaldırıldı ve kendisinden bir daha haber alınamadı.

Tüm resmi kurumlar tarafından gözaltına alındığı inkar edilen Maksut’un izini süren ailesi ve avukatları, olaydan 22 yıl sonra onun 6 Şubat 1984 tarihinde Haydarpaşa Numune Hastanesi’nde öldüğüne dair resmi belgelere ulaştı. Üç yıllık ısrarlı girişimler sonucunda da resmi makamlar, Maksut Tepeli’nin Helvacıdede Kimsesizler Mezarlığı’na defnedildiğini kabul etti. Ancak defin yeri bilgisi açıklanmadığı için Maksut Tepeli’nin mezarı hala bulunamadı.

Maksut Tepeli’nin gözaltında kaybedilmesi ile ilgili bugüne kadar etkin bir soruşturma yürütülmedi. Tanıklara rağmen, belgelere rağmen ailenin şikayeti üzerine açılan üç soruşturma da takipsizlikle sonuçlandı. Maksut Tepeli’nin yaralanması ve işkence ile sorgulanmasında görevli polislerin kimlikleri tespit edildi ancak haklarında takipsizlik kararı verildi.

Adalet arayışından vazgeçmeyen ailesi ve İHD Avukatlarından Gülseren Yoleri tarafından tekrar yargı önüne getirilen dosya ise 2014 yılında zaman aşımı kararı ile kapatıldı. Anayasa Mahkemesi'ne 2017 yılında başvuruyla ilgili mahkeme; “zaman bakımından kabul edilemezlik” kararı verdi. İç hukuk yollarını tüketen aile AİHM’ye başvurdu.

932. haftamızda bir kez daha yargı makamına sesleniyoruz; 39 yıl önce Gayrettepe Siyasi Şube’de gözaltındayken kaybedilen Maksut Tepeli için hukuku işletin; onun akıbetini açığa çıkartma, tespit edilen faillerini yargılama yükümlülüğünüzü yerine getirin.

Kaç yıl geçerse geçsin Maksut Tepeli için, tüm kayıplarımız için adalet istemekten; devletin evrensel hukuk normları içinde hareket etmek zorunda olduğunu hatırlatmaktan, 231 haftadır bize yasaklanan kayıplarımızla buluşma mekânımız Galatasaray’dan vazgeçmeyeceğiz." (HABER MERKEZİ)