Covid-19 denetimlerini kim denetleyecek?

İçişleri Bakanlığı’nın genelgesinin ardından Ankara Çankaya’da kaymakamlık kafe ve restoran denetimine çıktı. Sosyal mesafe kurallarına uyulmadan yapılan denetimde hiçbir işletmede kusur bulunmadı.

Denetim faaliyeti dükkanlarda kalabalık yarattı. Fotoğraf: Gazete Duvar
Google Haberlere Abone ol

ANKARA - İçişleri Bakanlığı’nın Covid-19 ile mücadele kapsamında yayımladığı yeni genelgeyle pazartesi gününden itibaren (19 Ekim) yedi gün boyunca her gün ayrı alanlarda ülke genelinde denetim yapılması kararı alındı. Ankara’nın en büyük merkez ilçelerinden Çankaya’da, Çankaya Kaymakamı Hüdayar Mete Buhara işletmeleri denetledi. Çankaya’da Buhara’nın tercih ettiği yer Çukurambar olurken Gazete Duvar olarak yerinde denetimleri izledik.

‘BURADA KURALLARA UYULUYOR ZATEN’

Kızılay’daki Kumrular Caddesi’nde bulunan Çankaya Kaymakamlığı önünde basın mensuplarıyla saat 13.30 bir araya gelineceği ve Ankara Valisi Vasip Şahin’in de denetime eşlik edebileceğinin söylenmesinin ardından çok sayıda basın mensubu kaymakamlık önünde beklemeye başladı. İlerleyen dakikalarda Çankaya Kaymakamı Buhara’nın sabah saatlerinde katıldığı bir programa yakın olduğu gerekçesiyle denetimin Kızılay’da değil Çukurambar’da yapılacağı duyuruldu. Lüks lokanta ve kafelerin bulunduğu Çukurambar’a giderken kaymakamlığın hemen karşısında yer alan mekanlara gözümüz ilişti. Sosyal mesafe kurallarına dikkat edilmeyen, işletmecilerin birçoğunun maske takmadığı işletmeler kaymakamlık binasının hemen karşısında bulunuyordu.

Denetim için duyurulan saatten yaklaşık yarım saat sonra bazı basın mensupları kendi araçlarıyla bazı basın mensupları ise kaymakamlığın tahsis ettiği araçlarla Çukurambar’da denetim yapılacak alana götürüldü.  Kaymakam Buhara’nın beş dakika içerisinde denetim için geleceği uyarısının ardından kaymakamlık personelinin arasındaki diyalogdan iki cümle kulağıma ilişti. Çukurambar’ın düzenli bir yer olduğunu belirten bir görevli, “İki kafe iki restoran yaparız olay biter yani. Burada kurallara uyuyorlar zaten” dedi. Bu cümlelerin ardından kaymakam Buhara denetimin yapılacağı kafe ve restoranların ağırlıklı olduğu alana geldi. 

‘KALABALIĞIZ, VATANDAŞLARIN TEPKİSİNİ ÇEKMEYELİM’

Kaymakam Buhara’nın araçtan inmesinin ardından üzerinde ‘Denetim’ yazılı yelekler olan iki personel ve yaklaşık on polis eşliğinde ilk olarak bir kafenin denetleneceği ifade edildi. Denetim ekibinin sayısının az olmasına özen gösterildiği ifade edildiği sırada 30'un üzerinde basın mensubu denetimi izlemek için oradaydı. Basın mensuplarının yoğunluğu ve denetim ekibinin kalabalık oluşturması üzerine kaymakam Buhara, “Sosyal mesafeye dikkat edelim”, “Kalabalığız vatandaşların tepkisini çekmeyelim” ifadelerini kullandı. Kaymakamlık görevlileri, polis ve basının oluşturduğu ellinin üzerinde kişiyle birlikte içerisinde parmakla sayılabilecek kadar az müşteri olan işletmelere giriş yapıldı. 

‘USÜLSÜZLÜK TESPİT EDİLEMEDİ’

denetim
Çankaya'da korona virüsü tedbirleriyle ilgili denetim yapıldı.

Çukurambar’da denetlenen toplam altı restoran ve kafede Covid-19 tedbirlerini ihlal eden tek bir usulsüzlük tespit edilmedi. Kaymakam Buhara’nın denetimleri sırasında sık sık “Sosyal mesafeye dikkat ediyor musunuz, evet ne güzel”, “Masalar arasındaki mesafe gayet uygun”, “Evet dezenfektanları da koymuşsunuz, sizi tebrik ederim” cümleleri sarf ettiği duyuldu. 
Kaymakamlık ekibi bir işletmede denetim yaparken hemen yanındaki bir başka işletmede hazırlıklar yapıldı. Bir işletmeden çıkan kaymakam diğer işletmenin girişinde o işletmenin yetkilileri tarafından kapıda ateş ölçer ve dezenfektanla karşılandı. Burada ilginç olan yemek yiyen müşterilerin denetim sırasında yemeği bırakıp maske takmasıydı. Önünde sıcak yemeği ve içeceği olan müşterilerin büyük kısmı maskeli şekilde içeriye giren denetim ekibini karşıladı. Denetim yapan ekibin mekanlardan çıkışının ardından geriye dönüp bakıldığında müşterilerin yaptığı ilk şeyin maskeyi boyun altına indirmek ya da kola takmak olduğunu gördük.

ÇOĞU SADECE KAYMAKAMIN ATEŞİNİ ÖLÇTÜ

Öte yandan müşterilerin birçoğunun maskelerinin üzerinde, gözlerinden okunan şaşkınlığa da şahit olduk. Sosyal mesafe kurallarına dikkat edilen, geniş ve ferah, oldukça da şık görünen Çukurambar’daki bu kafelere aynı anda giren elli kişilik denetim ekibinin ise sosyal mesafeyle ilişkisi oldukça sınırlıydı. Görüntü çekmeye çalışan basın mensuplarının müşterilere temas ettiği, kameramanların “Canlı yayındayız çekilsene kardeşim” uyarılarının duyulduğu, biraz önce sakince insanların oturduğu mekanlar birden kalabalığın yoğunlaştığı alanlara dönüştü. Örneğin mekanlara girerken zorunlu olan ateş ölçme kuralına uyulmadı.  Mekanların çoğu, kaymakam Buhara dışında hiçbir basın mensubunun ateşini ölçmedi. Benim eşlik ettiğim altı mekan içerisinde yalnızca bir işletme kişisel merakımı gidermek adına kolumu uzatmamın ardından ateşimi ölçtü. Tam bu aşamada aklıma şu soru takıldı. Covid-19 denetimlerini kim denetleyecek? Herkesin iç içe geçtiği denetim sırasında ortaya çıkan manzarayı kaymakam Buhara’nın ve kaymakamlık personelinin de kaygıyla izlediğine tanık oldum ve benim kaygım da arttı.

ÇANKAYA’DA BUGÜNE DEK 5.5 MİLYON TL CEZA KESİLDİ

Mekanlara yapılan denetim sırasında basın mensuplarına açıklama yapan Çankaya Kaymakamı Buhara, bugüne dek kurallara uyulmadığı gerekçesiyle Çankaya’da 5 milyon 500 bin TL idari para cezası uygulandığını söyledi. İdari para cezası uygulama taraftarı olmadıklarını belirten Buhara, “Daha çok vatandaşlarımızı uyarmak, bilgilendirmek maksadıyla bu denetimlerimizi gerçekleştiriyoruz. Önceki denetimlerimizde de gördük ki yüksek oranda farkındalık oluşmuş durumda. Bu vesileyle denetim yaptığımız işletmeler başta olmak üzere gayret gösteren esnafımıza, işletmelerimize teşekkür etmek istiyorum. Vatandaşlarımızın hassas olduklarını görüyoruz, vatandaşlarımıza da her birine ayrı ayrı teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı. 

Çok sayıda kişiyle gerçekleşen denetim sırasında yönelttiğimiz, “Bireysel olarak denetime çıkacak mısınız” sorumuza ise Buhara, “Bireysel olarak denetimi sürekli yapıyoruz. Basınla paylaşma imkanımız olmuyor ama biz denetimlerimize devam ediyoruz. Bütün arkadaşlarımız devam ediyor” ifadeleriyle yanıt verdi.