Cook Adaları pandeminin başından bu yana ilk Covid vakalarına 'hazırlanıyor'

Pandeminin başından bu yana hiç Covid vakası görülmeyen Pasifik ülkesi Cook Adaları'nda sekiz gün geçiren bir turist pozitif çıktı. Başbakan Mark Brown, "Virüsün toplumumuzda görülmesi muhtemel" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Güney Pasifik'teki küçük ada ülkesi Cook Adaları, pandeminin başından bu yana ilk kez Covid-19'un toplum içinde yayılma riskiyle karşı karşıya. Cook Adaları Başbakanı Mark Brown, ülkede sekiz gün geçiren bir turistin pozitif çıkması nedeniyle vaka görülebileceğini açıkladı.

Brown, Yeni Zelandalı turistin evinde döndükten sonra yaptırdığı testte Omicron pozitif çıktığını belirterek, "Bu kişinin burada geçirdiği süre boyunca virüsü bulaştırmış olması ve virüsün toplumumuzda var olması muhtemel" dedi. Yüksek aşı oranlarının hastalanmayı önleyeceğini vurgulayan Brown, "Sessiz bulaş yaşanabilir; yüksek aşılama oranlarımızın koruyuculuğu sayesinde insanların Covid'i fark etmeyecekleri kadar hafif geçirmeleri mümkün" dedi.

Resmi verilere göre, 17 bin nüfuslu Cook Adaları'nda 12 yaş üzerindeki kişilerin yüzde 99.6'sı iki doz aşı yaptırmış durumda. Hak tanınan kişilerin de yüzde 70'inin güçlendirici dozu yaptırdığı belirtiliyor.

Cook Adaları'nda Aralık 2021'de, ülke dışından dönen ve karantinaya alınan bir kişide Covid-19 görülmüştü. Bunun dışında, pandeminin başından bu yana hiç vaka tespit edilmedi.

Sınırlarını 2020 başında tüm dünyaya kapatan ülke, Yeni Zelanda ile karantinasız seyahati bir ay önce başlatmıştı. (DIŞ HABERLER)