Çocuğa istismar davası: Sanıklar 7 yıldır serbest

Çocuğa cinsel istismarla suçlanan sanıkların yargılandığı davaya katılım çağrısı yapan avukat Nükeyf Onursal, sanıklar tahliye edilince hayatına son veren E.Y. için adalet istedi.

Fotoğraf: Serra Akcan/csgorselarsiv.org
Google Haberlere Abone ol

Evrim Deniz

DİYARBAKIR - Hakkari’nin Şemdinli ilçesine bağlı Ortaklar Köyü’nde yaşayan 11 yaşındaki E.Y, 2016 tarihinde çöp atmak için dışarı çıktığında Veysi, Zahir ve Nihat Yılmaz adlı kuzenler tarafından cinsel saldırıya uğradı.

Cinsel saldırı anını kamerayla görüntüleyen failler, çocuk E.Y’yi olayı kimseye anlatmaması için ölümle ve görüntüleri yaymakla tehdit ettiler. Daha sonra failler tarafından uçurumdan atılan E.Y. bir sonraki gün köylüler tarafından bulunarak hastaneye kaldırıldı. Kaldırıldığı hastanede alınan ilk ifadesinde istismarı anlatan çocuk, yaklaşık bir ay sonra verdiği savcılık ifadesinde sanıkların isimlerini de beyan etti.

Çocuğun ifadeleri doğrultusunda üç zanlı, "Çocuğun nitelikli cinsel istismarı ve cebir, tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçlamasıyla tutuklanarak cezaevine gönderildi.

'SOMUT DELİL YOK GEREKÇESİYLE SANIKLAR SERBEST BIRAKILDILAR'

6 aylık tutukluluklarının ardından DNA testleri, HTS ve PTS kayıtlarına ve çocuğun beyanlarına rağmen, "somut delil yok" gerekçesiyle sanıklar hakkında tahliye kararı verildiğini dile getiren avukat Nükeyf Onursal, sanıkların serbest bırakılması üzerine olayın ağırlığına dayanamayan E.Y'nin 2017’nin Şubat ayında yaşamına son verdiğini aktardı.

"İntihar" olarak kayda geçen bu ölümden kısa bir süre sonra ise çocuğun annesi beyin kanaması geçirerek yaşamını yitirdi. Çocuğun ölümüne dair başlatılan soruşturma Şemdinli Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından takipsizlikle sonuçlandı. 

'DAVA KİMSESİZ BIRAKILDI'

Çocuğun yaşamını yitirmesinin ardından yargılama devam etti ve sanıklara Yüksekova 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 42’şer yıl ceza verildi. Cezada sanıklara tutuklama talep edilmezken, dosya sanık avukatları tarafından bir üst mahkemeye taşındı. 

2022 yılında dosya eksik hususlar olduğu gerekçesiyle istinaf mahkemesi tarafından bozularak Yüksekova 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. Yeniden görülmeye başlayan dosyanın 8’inci duruşması 12 Mayıs'ta görülecek. 

7 yıldır sanıkların tutuklanması için adalet mücadelesi veren aile üyelerinin köyde ve ilçede çok sayıda insan tarafından tehdit edildiği öğrenilirken, davanın 'kimsesiz' bırakıldığına dikkat çeken Hakkari Barosu Çocuk Hakları Merkezi Başkanı Nükeyf Onursal, aileye dönük tehditlerin ciddi bir boyuta vardığını belirtti.

'İNTİHAR DEĞİL CİNAYET'

E.Y’nin sanıkların serbest kalması üzerine intihar etmesini cinayet olarak nitelendiren Onursal, "Bu intihar, yargılama sürecinin en başından şimdiye dek aileye sistematik bir baskı ve psikolojik şiddet uygulayan sanık yakınları, köyün imamı ve muhtarla birlikte kararı veren mahkeme heyetinin de dahil olduğu devlet eliyle gerçekleştirilmiş bir cinayettir" dedi.

E.Y.’nin maruz bırakıldığı tüm bu sürece kamuoyunun kayıtsız kalması nedeniyle, sanıkların cezalandırılmamasından endişe duyduğunu dile getiren Onursal, "Adaleti sağlama yükümlülüğü bulunan devlete ve onun yargısına karşı güvenini yitiren E.Y, ne yazık ki aramızda değil" diye konuştu. 

'EKSİK HUSUSLAR GİDERİLMESİNE RAĞMEN DAVA SONUÇLANMADI'

Cinsel saldırıya maruz kalan çocuğunun yaşam hakkının elinden alınmasının üzerinden yaklaşık 7 yıl geçmesine rağmen faillerin cezasız kaldığını belirten Onursal şöyle devam etti:

"Yüksekova 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde derdest olan ve eksik hususlar olduğu gerekçesiyle istinaftan dönen dosya, belirtilen eksik hususların giderilmesine rağmen hâlâ sonuçlanmamıştır, 8'inci celsesi görülecek. Biz Hakkari Barosu Çocuk Hakları Merkezi üyesi avukatlar olarak, E.Y’nin hatırası, müşteki ailenin delilleri karartmaya çalışan sanıklar, sanık yakınları, imam, muhtar ve köylülere karşı yürüttüğü mücadelesine destek olmak ve toplumsal adalet duygusunun karşılık bulması için karar kesinleşinceye dek dosyayı her yönüyle takip etmeye devam edeceğiz."

Davanın 8'inci duruşması 12 Mayıs 2023 günü, saat 13.30’da Yüksekova 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.