CNN: ABD, İsrail’in taktiklerinin değişmesini bekliyor

ABD basınına konuşan ABD’li bir yetkili, İsrail’in Hamas’a karşı yürüttüğü operasyonlarda ilerleyen günlerde ‘daha taktiksel bir kara harekatına odaklanmasını’ beklediklerini anlattı.

İsrail'in üç kez hedef aldığı Cibaliya Mülteci Kampı.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail-Filistin çatışması 29’ucu gününde devam ederken, ABD basınına konuşan ABD’li yetkililer çatışmaların gelecek günlerde yeni bir safhaya gireceğini öngördüklerini, bu safhada İsrail’in Gazze'ye yönelik hava saldırılarının ölçeğini azaltmasını ve daha taktiksel bir kara operasyonuna odaklanmasını beklediklerini söyledi.

CNN International’a konuşan üst düzey ABD'li bir yetkili, Gazze’ye insani yardım girişlerine işaret ederek Başkan Joe Biden yönetiminin tahmin ve beklentilerini anlattı. Buna göre, Washington yönetimi İsrail’in hava saldırılarının şu anda görüldüğünden daha düşük bir ölçekte devam etmesini ve Hamas’ın Gazze’deki yeraltı tünellerini ‘temizleme’ amacıyla taktiksel bir şekilde kara harekatına odaklanmasını bekliyor.

‘KULLANILACAK KELİME ATEŞKES DEĞİL’

ABD'li yetkilinin açıklamasına göre, ABD yönetimi bu süreçte İsrail ile gerçekleştirdiği görüşmelerde ‘savaş zamanı alınan kararlar ile ilgili çok doğrudan’ bir yaklaşım benimsemiş ve ‘temkinli olup zor sorular sormuştu.’

Joe Biden yönetiminin kendisini ateşkes çağrısı yapma durumunda hissedip hissetmediği sorusunu da yanıtlayan yetkili, Hamas’ın 7 Ekim’deki 'Aksa Tufanı' saldırısının ‘ölçeği ve niteliğine’ atıf yaparak ‘ateşkesin yerinde olmayacağını’ savundu. Yetkili, “Bir terör örgütü, 200 kişiyi rehin alıp 1400 kişiyi öldürür ve liderleri de dahil tünellerde saklanırsa ateşkes gerçekten kullanılacak kelime değildir” diye konuştu.

‘ABD ETKİN BİR BİÇİMDE İNSANİ ARA ÇAĞRILARI YAPIYOR’

ABD’li yetkili, ABD’nin ‘insani aralar’ verilmesi için İsrail’e etkin bir biçimde çağrı yaptığını ve İsrail’e kendisini savunma hakkı olduğunu ama uluslararası insani yasalara bağlı kalmak durumunda olduğunu vurguladığını anlattı.

Yetkili, ateşkes olasılığıyla ilgili ise şöyle konuştu: “Bence ateşkes İsraillilerin bir daha böyle bir şeyin yaşanmayacağına emin olarak güvende hissetmesine bağlı.”

Gazze’de Filistinli gruplar tarafından tutulan rehinelere de değinen yetkili, rehinelerin güvenli bir şekilde serbest bırakılması için ‘yoğun bir sürecin devam ettiğini’ bildirdi.

Geçen ay iki rehinenin serbest bırakılmasına işaret eden yetkili, bunun ‘mümkün olup olmadığını görmek için bir çeşit pilot (uygulama) olduğunu, mümkün olduğunu ama bahsi geçen sayının son derece güç olduğunu’ belirtti.

Yetkiliye göre, ‘bu kadar yüksek sayıda rehineyle ilgili müzakerede bulunmak çatışmalarda oldukça ciddi bir arayı’ gerektirecektir. (DIŞ HABERLER)

Etiketler ABD İsrail Gazze CNN Hamas