Çipras ile Lula görüştü: 'Bolsonaroculuk' ölmedi, demokrasi mücadelesi sürecek

Çipras ile Lula da Silva, Brezilya'da bir araya geldi. Çipras, “Lula sadece eşitsizlik, yoksulluk ve cehaletle değil, aynı zamanda demokrasiyi savunmak için de mücadele edecek" dedi.

Fotoğraf: SYRIZA
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Komşu Yunanistan’da ana muhalefet partisi SYRIZA'nın lideri Aleksis Çipras, Brezilya'nın yeni Devlet Başkanı Luiz Inácio Lula da Silva’nın yemin törenine katıldı. Bir araya gelen iki siyasetçi, Brezilya-Yunanistan ilişkilerini ele aldı. 

SYRIZA’dan yapılan açıklamada, “Çipras ve Lula, Yunanistan ve Brezilya'daki sol ve ilerici güçlerin yönetim deneyimlerine dair görüş alışverişinde bulundu. Bu güçlerin bugün sağ ve aşırı sağ güçlerin ittifakına karşı demokrasi alanındaki sorunların ve eşitsizliklerin giderilmesi için yürütmeleri gereken yeni mücadelenin, toplumu kemer sıkma politikaları ve neoliberal küreselleşmeden korumak için geçmiş on yıllarda verilen mücadele kadar önemli olduğu konusunda mutabık kaldılar" denildi. 

Brezilya’nın yeni Devlet Başkanı ile görüşmesi ile ilgili olarak sosyal medyada bir mesaj yayımlayan Çipras, “Lula’nın bu kez işi daha zor. Sadece eşitsizlik, yoksulluk ve cehaletle değil, aynı zamanda demokrasiyi savunmak ve ülkesini birleştirmek için de mücadele edecek. Bölünmüşlük, yalan haberler, nefret ve rakiplerinin aşırı sağcı propagandasıyla bölünmüş bir ülke teslim aldı. Bolsonaro yenildi ama kendisinin görüşmemizde bana belirttiği üzere 'Bolsonaroculuk ölmedi'” ifadelerini kullandı. 

Çipras, şöyle devam etti: “Lula bana Bolsonaro'nun temel sloganından bahsettiğinde, halk ve demokrasi düşmanlarının sloganlarının her ülkede ne kadar benzer olduğunu düşündük: Tanrı, ülke, aile. Sol ve ilerici güçler arasındaki işbirliğini, özellikle Avrupa ve Latin Amerika düzeyinde ilerletme konusunda mutabık kaldık. Ukrayna'daki savaşın, yeni Soğuk Savaş'ın ve ABD-Çin rekabetinin sonuçlarıyla giderek daha fazla yüzleşen iki kıta.”

DOĞU AKDENİZ'DEKİ GELİŞMELER

SYRIZA’dan yapılan açıklamada, Çipras'ın Brezilya’nın yeni Devlet Başkanı'nı Doğu Akdeniz'deki gelişmeler hakkında bilgilendirdiği de aktarıldı. Buna göre Çipras, Doğu Akdeniz’deki gelişmeler ile ilgili Türkiye’nin 'yapıcı olmaktan uzak olan rolüne' dikkat çekti. Çipras'ın, 'Türkiye'ye uluslararası hukuka saygı göstermesi ve Kıbrıs sorununa BM kararları temelinde âdil ve yaşayabilir bir çözüm bulunması yönünde mesajlar gönderilmesinin öneminin' altını çizdiği belirtildi. 

Çipras konu hakkında, “Yarım saat olarak planlanan bir toplantı bir saatten fazla sürdü. Çünkü Lula, Türkiye ile olan mücadelemiz, krizin üstesinden nasıl geldiğimiz, Makedonya çözümü, Kıbrıs ve Ege, Avrupa'nın Ukrayna konusundaki tutumu ve Avrupa solunun aşırı sağın yükselişine karşı verdiği mücadele hakkında detayları öğrenmek istiyordu” değerlendirmesinde bulundu.

İSPANYA'YA 'NET MESAJ' TALEBİ

Çipras, Brezilya’daki temasları çerçevesinde ayrıca İspanya Başbakan Yardımcısı ve Çalışma Bakanı Yolanda Diaz ile bir araya gelerek İspanyol hükümetinin işçi haklarını güçlendirme çabalarını ve enerji krizinin maliyetlerinin topluma yansıtılmaması için alınan tedbirleri görüştü. İki Avrupalı siyasetçi sağ ve aşırı sağın ittifakına karşı ortak bir cephede tüm ilerici Avrupa güçlerinin işbirliği perspektifini ele aldı. Çipras-Diaz görüşmesinde de, Doğu Akdeniz meseleleri öne çıktı. Buna göre Çipras, İspanya hükümetinden 'Türkiye'ye net mesajlar verilmesini' talep etti.