Çin'in eski donanma komutanı savunma bakanı olarak atandı

Çin Ulusal Halk Kongresi Merkez Komitesi, aylarca kamuoyunda görünmedikten sonra ekim ayında görevden alınan savunma bakanı Li Şangfu'nun yerine Dong Jun'u getirdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Çin'in eski donanma komutanı Amiral Dong Jun, ülkenin yeni savunma bakanı olarak atandı. Dong Jun, bundan dört ay önce bir süre ortadan kaybolduktan sonra görevden alınan Savunma Bakanı Li Şangfu'nun yerine getirildi. 

Reuters'ın haberine göre, Ulusal Halk Kongresi Merkez Komitesi, Dong Jun'u yeni savunma bakanı olarak görevlendirdi. Çin Savunma Bakanı'nın rolü, Halk Kurtuluş Ordusu'nun medya ve diğer silahlı kuvvetler ile ilişkilerdeki kamusal yüzü olmak olarak biliniyor. Dong Jun, bu göreve getirilmeden önce Doğu Denizi Filosu'nun komutan yardımcısı ve Güney Çin Denizi'nde faaliyet gösteren komutanlığın yardımcısı olarak görev almıştı. 

Lİ ŞANGFU, AYLARCA KAMUOYUNDA GÖRÜNMEMİŞTİ

Dong Jun'dan önce görev yapan iki savunma bakanı da uzun süre kamuoyu önünde görünmeyerek gündeme gelmişti. Dong Jun'dan önce görev yapan Li Şangfu'nun 'yolsuzluk' iddiasıyla soruşturulduğu iddia edilmişti. Çinli yetkililer, eski savunma bakanının neden 'kaybolduğunu' açıklamazken, Li, ekim ayında görevden alınmıştı. 

Li, görev süresi boyunca ABD'li mevkidaşı Lloyd Austin ile hiç görüşmedi. Bakanlık, bunun için ABD'nin Rusya yapımı askeri ekipmanların satın alınmasındaki rolü sebebiyle 2018'de Li hakkında verdiği yaptırım kararını kaldırması gerektiğini belirtmişti. Dong hakkında böyle bir karar olmadığından böyle bir kısıtlama ile karşı karşıya kalmayacağı tahmin ediliyor. (DIŞ HABERLER)