3 haftadır 'kayıp': Çin Savunma Bakanı hakkında 'ev hapsi' iddiası

Çin Savunma Bakanı Li'nin üç haftadır kamuoyu önüne çıkmadığını hatırlatan ABD'nin Japonya Büyükelçisi Emanuel, Çin hükümetindeki 'işsizlik oranının' çok yüksek olduğunu yazdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'nin Japonya Büyükelçisi Rahm Emanuel, son üç haftadır kamuoyu önünde görülmeyen Çin Savunma Bakanı Li Shangfu'nun nerede olabileceğiyle ilgili açıklama yaptı.

Sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) üzerinden bir mesaj paylaşan Büyükelçi Emanuel, "Shakespeare Hamlet'te şöyle yazar: 'Danimarka devletinde çürümüş bir şeyler var.' Birincisi; Savunma Bakanı Li Shangfu, 3 haftadır ne görüldü ne de kendisinden haber alındı. İkincisi; Vietnam gezisine katılmadı. Şimdi ise Singapur Deniz Kuvvetleri Komutanı ile planlanmış görüşmesine katılmıyor. Çünkü en hapsinde mi???" diye yazdı. 'Buraların kalabalık olabileceğini' söyleyen ABD'li büyükelçi, "İyi haber şu ki, Country Garden gayrimenkul şirketine olan ipoteğini ödediğini duydum" diye yazdı. 

WSJ: Lİ GÖREVDEN ALINMIŞ OLABİLİR

BBC'nin haberine göre, Li'nin yokluğu son dönemde pek çok üst düzey askeri yetkilinin görevden alınmasının ardından geldi. ABD'nin The Wall Street Jurnal gazetesi de ABD ve Çinli kaynaklara dayandırdığı haberinde, Li'nin görevden alınmış olabileceğini iddia etti. Emanuel de Çin hükümetindeki 'işsizlik oranının' çok yüksek olduğunu yazdı.

Öte yandan, Çin Dışişleri Bakanı Qin Gang da aylar önce uzun bir süre kamuoyu önünde görülmemiş, nerede olabileceğiyle ilgili spekülasyonlar sürerken görevden alındığı açıklanmıştı. 

Çin Savunma Bakanı Li'nin durumuyla ilgili geçen hafta bir gazetecinin sorusunu yanıtlayan Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, 'durumdan haberdar olmadığını' savunmuştu. Bakan Li, kamuoyu önünde en son 29 Ağustos'ta Afrika ülkeleriyle birlikte düzenlenen bir güvenlik forumunda görülmüştü. Savunma bakanlarının haftalarca kamuoyu önünde görülmemesi olağandışı bir durum olmasa da ağustos ayından bu yana bazı Çinli askeri yetkililere yönelik devam eden görevden almalar bir 'tasfiye' şüphesini beraberinde getirdi.

'SAĞLIK DURUMUNU GEREKÇE GÖSTEREREK GÖRÜŞMEYE KATILMADI'

Ağustos ayında Çin'in füze kuvvetlerinden iki general görevden alınmış, aylar önce atanan askeri mahkeme başkanı da benzer bir şekilde görevinden uzaklaştırılmıştı. Reuters'a konuşan Vietnamlı yetkililer, Savunma Bakanı Li'nin geçen hafta Vietnamlı askeri yetkililerle yapması planlanan görüşmeye son anda 'sağlık durumunu' gerekçe göstererek katılmadığını anlattı. Dışişleri Bakanı Qin de 'kaybolduğunda' katılması beklenen toplantılara 'sağlık sorunları' sebebiyle katılamadığı ifade edilmişti. (DIŞ HABERLER)