Çin Dışişleri Bakanı Qin Gang görevden alındı

Bir süredir kamuoyu önüne çıkmadığı için durumu merak konusu olan Çin Dışişleri Bakanı Qin Gang'ın yerine selefi Wang Yi getirildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Çin Dışişleri Bakanı Qin Gang görevden alındı. Kasım 2022'de göreve getirilen ve yaklaşık bir aydır kamuoyu önüne çıkmayan Qin'in yerine selefi ve Çin Komünist Partisi (ÇKP) Dış İlişkiler Komisyonu Direktörü Wang Yi'nin getirildiği açıklandı. 

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Qin Gang, son olarak 25 Haziran'da bir toplantında kamuoyu önünde görüntülenmişti. Hong Konglu bir spiker olan Fu Xiaotian ile 'gizlice aşk yaşadığı' iddia edilen  Qin'in Endonezya'da yapılan uluslararası bir zirveye katılmamasının ardından açıklama yapan Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, 57 yaşındaki bakanın bir sağlık sorunu sebebiyle çalışmadığını belirtmiş, fakat sağlık sorununun ne olduğunu açıklamamıştı. Qin'in yerine, kendisinden önce 2018-2022 döneminde dışişleri bakanı olarak görev yapmış olan 69 yaşındaki Wang Yi getirildi. 

Öte yandan, Xinhua ajansının haberine göre, 14'üncü Ulusal Halk Kongresi Daimi Komitesi'nin 4'üncü oturumunda alınan kararla Çin Merkez Bankası Başkanı da değişti. Merkez Bankası Başkanı Yi Gang görevden alındı, yerine Pan Gongşıng getirildi. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ise alınan kararları onaylayan başkanlık kararnamesini imzaladı.

Ne olmuştu?

Çin Dışişleri Bakanı Qin Gang'in uzun bir süredir kamuoyunda görünmemesi spekülasyonlara yol açmış, 25 Haziran'dan bu yana kamuoyunun karşısına çıkmadığı belirtilen Qin Gang'in, bir süredir Hong Konglu bir spiker olan Fu Xiaotian ile 'gizlice aşk yaşadığı' öne sürülmüştü. Qin, en son başkent Pekin'e gelen Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Andrey Rudenko ile yan yana görüntülenmişti. ABD'de yaşayan Komünist Parti gazetesinin eski editörü Deng Yuwen, "Çin'in dünyadaki statüsü ve etkisi göz önüne alındığında, dışişleri bakanının 20 günden fazla bir süredir kamuoyu önüne çıkmaması gerçekten çok garip" değerlendirmesini yapmıştı.

Qin Endonezya'da düzenlenen ASEAN yıllık dışişleri bakanları toplantısına da katılmamış, Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Qin'in ASEAN toplantısına 'sağlık nedenlerinden dolayı' katılamayacağını söylemişti. Deng, bakanın durumuna ilişkin bu spekülasyonların, 'önemli kararların çoğunlukla kapalı kapılar ardında alındığı Çin'in sistemindeki şeffaflık eksikliğinden kaynaklandığını' dile getirmişti. (DIŞ HABERLER)