Çin, Rusya, Brezilya, Hindistan, Güney Afrika liderleri BRICS zirvesinde

Putin, Çin'in ev sahipliğinde çevrimiçi düzenlenen BRICS zirvesinde konuştu. Putin, "Küresel ekonomik krizden dürüst ve karşılıklı yarar sağlayan işbirliği temelinde çıkılabileceği" mesajı verdi.

BRICS grubu en son 2019 yılında yüz yüze toplantı gerçekleştirdi.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa ve Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro bugün 14. BRICS zirvesi için sanal ortamda bir araya geldi. 

Çin'in ev sahipliğinde düzenlenen çevrimiçi zirvede Rusya lideri Putin konuşma yaptı. RIA Novosti'nin haberine göre, Putin "Bazı devletlerin kötü tasarlanmış, bencil eylemleri" olduğunu ifade ederek "Devletlerin kötü tasarlanmış, bencil eylemleri nedeniyle dünya ekonomisinde gelişen kriz durumundan çıkış yollarını, dürüst ve karşılıklı yarar sağlayan işbirliği temelinde, finansal mekanizmalar kullanarak arayabiliriz" dedi.

'RUSYA'YA YAPTIRIMLARIN HAFİFLETİLMESİ GİRİŞİMLERİ'

BBC'nin haberine göre, adını beş üye ülkenin (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika) baş harflerinden alan BRICS grubu liderlerinin toplantısında Ukrayna krizinin ana gündemlerden biri olması bekleniyor. 

Haberde, Rusya'ya yönelik Batı ülkelerinin yaptırımlarının hafifletilmesiyle ilgili görüşlerin de paylaşılacağı ifade ediliyor. BBC'ye konuşan analistler, "Hindistan'ın küresel sahnede bağımsız bir stratejik politikası var, bundan taviz vermek istemez" yorumu yaptı. 2009 yılında kurulan BRICS toplantılarında küresel ekonomik durumun yanı sıra stratejik gelişmeler de ele alınıyor. 

'ÇİN'İN DENEYİMLERİ GÜNEY AFRİKA'YI KALKINDIRABİLİR'

Çin'in resmi haber ajansı Xinhua'ya konuşan Yeni Delhi merkezli Güneydoğu Asya Çalışmaları Merkezi Başkanı BR Deepak ise BRICS zirvesiyle ilgili yaptığı analizde, küresel ekonomik krizle ilgili "Çin'in yoksulluğu azaltma deneyimlerinin Hindistan, Brezilya ve Güney Afrika gibi ülkelerde yoksulluğun ortadan kaldırılması için faydalı olacağını" savundu.

Çin'in Birleşmiş Milletler'in 2030 Sürdürülebilir Kalkınma hedeflerine uygun adımlar atmaya devam edeceğini belirten Deepak, "Yoksulluğun azaltılması, gıda güvenliği olmadan düşünülemez" dedi. BRICS ülkelerinin toplam nüfusunun 3,2 milyar, GSYİH'nin ise 23 trilyon dolar olduğu tahmin ediliyor. (DIŞ HABERLER)