Çin Komünist Partisi'nin 100'üncü yılında Pekin'den ABD'ye uyarı: 1.4 milyar kişilik çelik duvara çarparsınız

Çin Komünist Partisi, kuruluşunun 100'üncü yıldönümünü kutluyor. Pekin'deki törende konuşan Çin lideri Şi Jinping, "Çin'e zorbalık yapmak isteyenler 1.4 milyar kişilik çelik duvara çarpar" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Çin Komünist Partisi, 1921 yılındaki kuruluşunun 100'üncü yıldönümünü başkent Pekin'in Tiananmen Meydanı'nda görkemli bir törenle kutladı. Çin Devlet Başkanı Şi Jinping, 70 bin kişiye seslendiği alanda 'kimsenin Çin'e tahakküm edemeyeceği' çıkışı yaptı. Şi'nin sürekli alkış alan konuşması, ABD'nin son dönemde verdiği Çin karşıtı mesajlara meydan okuma olarak yorumlandı.

'BİZ BAŞKA ÜLKELERİN HALKLARINA ZORBALIK YAPMADIK'

Mao Zedong'un bir portresinin önünde konuşan Şi, "Bize ders verme hakkını kendilerinde görenlerin tepeden bakan vaazlarını kabul etmeyeceğiz. Biz hiçbir zaman bir başka ülkenin halkına zorbalık yapmadık, onlara baskı uygulamadık veya boyun eğdirmedik. Bunu hiçbir zaman da yapmayacağız" dedi.

'1.4 MİLYAR KİŞİLİK ÇELİK DUVAR'

Şi, "Aynı şekilde kimsenin Çin'e zorbalık yapmasına, baskı uygulamasına veya boyun eğdirmesine izin vermeyeceğiz. Bunu her kim yapmaya kalkışırsa, 1.4 milyar kişinin oluşturduğu çelikten duvara çarpar" ifadelerini kullandı. 

'ÇİN'İ SADECE SOSYALİZM KURTARABİLİR'

Şi konuşmasında, Komünist Parti'nin Çin'i yoksulluktan ve aşağılanmadan kurtardığını, Çin'e zorbalık yapılan dönemlerin bir daha yaşanmayacağını söyledi. Partinin 1921'de Şanghay'da kuruluşundan bugüne tarihinden kesitler anlatan Şi, "Çin'de binlerce yıldır devam eden sömürücü feodal sistemi ortadan kaldırdık ve sosyalizmi tesis ettik. Çin halkı sadece eski bir dünyayı yok etmekte değil, aynı zamanda yeni bir dünya inşa etmekte de başarılı. Çin'i sadece sosyalizm kurtarabilir ve sadece sosyalizmin özellikleri Çin'i geliştirebilir" diye konuştu.

'ORDUMUZU GELİŞTİRECEĞİZ'

Çin Devlet Başkanı, ülkenin ordusunu ve nüfuz alanını geliştireceklerini de söyledi. Şi, güçlü bir ülkenin ulusun güvenliğini garanti etmek için güçlü bir orduya sahip olması gerektiğini belirtti; Çin Halk Kurtuluş Ordusu'nun ülkenin korunması ve ulusal egemenliğin sağlanması açısından 'sadece Çin'de değil bölgenin ötesinde de' güçlü bir sacayağı olduğunu söyledi. 

'TAYVAN'LA BİRLEŞMEYE SARSILMAZ BİR BAĞLILIK DUYUYORUZ'

Şi, Tayvan'ı Pekin yönetimine bağlamak konusundaki resmi görüşü de konuşmasında dillendirdi. Çin lideri, Tayvan'la birleşmeye 'sarsılmaz bir bağlılık' duyduklarını belirterek, "Kimse Çin halkının ulusal egemenliğini ve toprak bütünlüğünü savunmaktaki kararlılığını, iradesini ve becerisini hafife almamalı" ifadelerini kullandı. (DIŞ HABERLER)