Çin, dev pandaları nesli tükenmekte olan türler listesinden çıkardı

Çin, dev pandaları 'nesli tükenmekte olan türler' listesinden çıkardı ve 'zarar görebilir türler' kategorisine dahil etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Çin, dev pandaların 'nesli tükenmekte olan türler' kategorisinden çıkarıldığını duyurdu. Yetkililer, dev pandaları 'zarar görebilir türler' kategorisine dahil etti. Karar, dev pandaların vahşi yaşamdaki sayılarının 1800'e ulaşmasının ardından alındı. Çin Ekoloji ve Çevre Bakanlığı'na bağlı Doğa ve Ekoloji Koruma Kurumu Başkanı Cui Shuhong, pandalarla ilgili son gelişmenin, Çin'in yaşam koşullarının iyileştirilmesi için yürüttüğü çabaların sonucu olduğunu söyledi. 

Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN), pandaları 2016 yılında nesilleri tükenmekte olan hayvanlar listesinden çıkarmıştı. Çinli yetkililer 2016'da alınan bu kararın 'koruma çabalarının esnetildiği anlamına geleceği' kaygısı nedeniyle karşı çıkmıştı. Çin Çevre Bakanlığı'nın açıklamasıyla ilk defa pandaların sınıflandırılmasında değişikliğe gidilmiş oldu.

Dev pandalar Çin'de sosyal medyanın da gündemindeydi. Çok sayıda kişi, dev pandalarla ilgili alınan koruma kararlarının sonuç verdiğini ve çabaların karşılıksız kalmadığının kanıtlandığını yazdı. Weibo'daki bir kullanıcı, "Bu yıllar süren yoğun çalışmaların sonucudur. Doğayı koruyanlara tebrikler" dedi. (BBC Türkçe)