Çin, 11 kilometrelik çukur açıyor: 145 milyon yıllık kayalara ulaşılacak

Çin, 11 bin 100 metre derinliğe ulaşması beklenen çukur için sondaj çalışmalarını başlattı. Teknik uzman Chunshen, projeyi 'cesur bir girişim' olarak nitelendirdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Çin, yeraltı yapısını daha iyi anlamak ve sondaj teknolojisini test etmek için dünyanın en derin çukurlarından birini kazmaya başladı. 11 bin 100 metre derinliğe ulaşması beklenen çukur için başlatılan sondaj çalışmalarının 457 gün süreceği aktarıldı. 

Çin devlet medyasının "Dünya keşfinde bir dönüm noktası" olarak nitelediği proje kapsamında, 145 milyon yıllık kireçtaşı ve kayalara ulaşılacağı belirtiliyor.

'CESUR BİR GİRİŞİM'

Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki 11 kilometre derinliğindeki sondaj kuyusunun, Dünya'nın iç yapısını ve evrim sürecinin incelenmesi adına jeolojik verilerin toplanmasına olanak sağlayacağı ifade edildi. Projede yer alan teknik uzman Wang Chunsheng, projeyi Dünya'nın bilinmeyen bölgelerini keşfetmeye ve insan anlayışının sınırlarını genişletmeye yönelik 'cesur bir girişim' olarak nitelendirdi.

Dünya üzerindeki en derin çukur, 20 yıllık sondajın ardından 1989'da 12 bin 262 metreye ulaşan Rusya'daki Kola Süper Derin Sondaj Deliği'ydi. (DIŞ HABERLER)

Etiketler çin sondaj çukur