Çiftçiler Kayseri'de açıklama yaptı: Borç ödemekten bıktık

Tarım Kredi Kooperatifi'nin uygulamaları ve tarım politikalarına tepki gösteren çiftçiler Kayseri’de basın açıklaması yaptı. CHP'li vekili kooperatif için “fırsatçı tüccar” benzetmesi yaparken, bir çiftçi “Tarım Kredi Kooperatifi 'borcunuzu ödeyin' diye baskı yapıyor. Ödeyecek gücü olmayanlara yüzde 16 faizle ödeme öneriyorlar. Borç ödemekten de faiz ödemekten de bıktık. Hepimiz hacizlik olduk” dedi.

Google Haberlere Abone ol

Çağdaş Caner Koçak

KAYSERİ - “Tarım Kredi Kooperatifi Mağduru Çiftçiler”, Kayseri’de bir araya gelerek hükümete seslerini duyurabilmek için basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasına Amasya, Sivas, Denizli, Yozgat, Sakarya, Nevşehir ve Niğde’den gelen çiftçiler de katıldı.

Hacizlerin durdurulması, borçların yapılandırılması ve faizlerin kaldırılmasına ilişkin taleplerini dile getiren çiftçilere; CHP Kayseri İl Örgütü, CHP milletvekili Çetin Arık, Emek Partisi (EMEP) Kayseri İl Başkanı Ahmet Akarsu ile Tüm Üretici Köylü Sendikası (TÜM KÖY SEN) Genel Başkanı Sadık Turan da destek verdi.

ÇETİN ARIK: KOOPERATİF FIRSATÇI TÜCCAR GİBİ

Çiftçilerin sesini duyurmak ve desteklemek için basın açıklamasına katılan CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık, Tarım Kredi Kooperatifi’ni eleştirdi.

“Tarım Kredi Kooperatifi’nin kuruluş amacı üreticinin ekonomik menfaatini korumak, meslek ve geçimleri ile ilgili ihtiyaçlarını sağlamak, çiftçilerin sosyoekonomik güvencesi olmaktır” diyen Arık, şunları söyledi:

“Bugün gelinen nokta ise zor günler geçiren çiftçinin yanına değil, tam karşısında yer almaktadır. Çiftinin mecburiyetinin farkında olanlar fırsatçı tüccar gibi gübreyi piyasa fiyatlarından daha fazlasına vermektedir. Çiftçilerin mağduriyeti giderilmelidir.”

TURAN: BİZİ SEFALETE VE YOKSULLUĞA MAHKUM ETMEK İSTİYORLAR

Basın açıklamasında söz alan TÜM KÖY SEN Genel Başkanı Sadık Turan, hükümetin tarım politikasının yanlış olduğunu belirtti.

Turan, “Türkiye tarımda kendi kendine yeten bir ülkeydi. Şu an bırakalım kendi kendimize yetmeyi arpayı, buğdayı, mısırı dışarıdan alan pozisyona geldik. Bunun sebebi yıllardır tarım politikasının yanlış uygulanmasıdır. Tarıma destek verilmiyor” dedi.

Bazı tarım ürünlerinin ithalatında gümrük vergisinin sıfır olduğunu dile getiren Turan, “Hükümet geçen günlerde arpa, buğday ve mısır başta olmak üzere ithalatta gümrük vergisini sıfırladı. Bunun amacı yerli çiftçinin üretim yapmamasıdır. Sefalete ve yoksulluğa bizleri mahkûm etmek istiyorlar” diye konuştu.

Bu durum kaderleri olmadığını ifade eden Turan, çiftçilere tek çarenin mücadele etmek olduğunu söyledi.

‘BİZİ RESMEN SOYUYORLAR’

Basın açıklamasında söz alan çiftçiler ve üreticiler, uygulanan tarım politikalarını ve Tarım Kredi Kooperatifi’ni eleştirdi.

Mağdur olduklarını ve aç kaldıklarını dile getiren bir çiftçi, “Bizim sorunumuz en başında, ürettiğimiz ürünü değerinde satamamak geliyor. Sorun buradan başlıyor. Devlet bizim elimizdeki mahsulü değerinin altında alıyor. Bu resmen çiftçiyi soymaktır” dedi.

Başka bir çiftçi ise Tarım Kredi Kooperatifi’nin “kölesi” olduklarını söyledi kooperatifin yolsuzluk yaptığını öne sürdü.

Çiftçi, “Tarım Kredi Kooperatifi bizlere durmadan 'borcunuzu ödeyin' diye baskı yapıyor. Ödeyecek gücü olmayan çiftçiye ise yüzde 16 faizle 3 yıllık vadeli ödeme öneriyorlar. Biz borç ödemekten de faiz ödemekten de bıktık. Hepimiz hacizlik olduk” ifadelerini kullandı.