CHP'nin Kadıköy adayı Kösedağı: Seçmenimiz 14 Mayıs’ı atlattı, rekor oy alacağız

CHP'nin Kadıköy adayı Mesut Kösedağı, 14 Mayıs seçimlerinden sonra tabanda görülen 'küslüğün' geçtiğini belirterek, "Seçmenimiz önüne bakıyor, çünkü umut var. Burada hedefimiz rekor oy almak" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 31 Mart Yerel Seçimleri'ne 2 hafta kala sonucu merak edilen ilçelerden birisi de Kadıköy. "CHP'nin kalesi" olarak anılan ilçede bu seçimde ikisi bağımsız olmak üzere 24 farklı aday yarışacak.

2019'daki yerel seçimlerde CHP, yüzde 65,99 oy oranıyla ipi göğüslemişti. Aynı seçimde AK Parti yüzde 19,54, İYİ Parti ise yüzde 12,66 oranında oy almıştı. İlçede yüzde 1'i geçen başka parti olmamıştı.

14 Mayıs 2023'teki genel seçimlerde Millet İttifakı yüzde 67,86, Cumhur İttifakı yüzde 16,28, Emek ve Özgürlük İttifakı yüzde 12,73 oy çıkarmıştı. Cumhurbaşkanlığı Seçimi'nin birinci turunda ise ilçedeki oyların yüzde 80,56'sını alan Kemal Kılıçdaroğlu, ikinci turda bu oranı yüzde 82,44'e yükseltmişti.

Genel seçimlerin ardından kasım ayında kurultaya giden CHP'de Kemal Kılıçdaroğlu genel başkanlık koltuğunu Özgür Özel'e devretmişti. Yeni CHP yönetimi, Kadıköy'de mevcut belediye başkanı Şerdil Dara Odabaşı'yla devam etmeme kararı aldı, 14 aday adayından biri olan İBB Meclis Üyesi Mesut Kösedağı'nı aday gösterdi.

İlçede ayrıca TKP, Fatih Mehmet Maçoğlu'yla seçime girerken DEM Parti, TİP, İYİ Parti gibi partiler de kendi adaylarını gösterdiler.

CHP'nin Kadıköy adayı Mesut Kösedağı ile adaylık sürecini, ilçenin sorunlarını ve seçimlere yönelik beklentilerini konuştuk.

Hangi motivasyonla aday adayı olmuştunuz? Kadıköy'de eksik gördüğünüz şeyler neler?

Siyasetçiler her zaman kendilerine hedef koyar. Sürekli aynı görevde kalmak çok iyi bir şey değildir. Ben 2 dönemdir İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesiyim. Bunun artık siyasi yaşantım sürecinde yeterli olduğunu, yaş olarak da bilgi deneyim olarak da artık başka bir kulvara geçmem gerektiğini düşündüğüm için bu süreçte Kadıköy Belediye Başkanlığı'na aday adayı oldum. Partimiz de beni uygun gördü. Ama diğer 13 aday adayıyla da şu anda partimizin hem İstanbul'da hem Kadıköy'de ve hem tüm Türkiye'de kazanması için gayet uyumlu bir şekilde çalışıyoruz.

Seçilirseniz ilk faaliyetleriniz neler olacak?

Kadıköy son 10 yıldır ciddi bir kentsel dönüşüm süreci içine girmiş durumda. Deprem gerçeği var. Bir de Kadıköy'ün marka değeri ve inşaat değeri yüksek olduğu için kentsel dönüşüm Kadıköy'de biraz yoğunlaştı. Aslında baktığımız zaman Kadıköy olarak kentsel dönüşümü yüzde 55-60 bandında tamamladık. Yüzde 40 civarında bir bölüm kaldı. Şu anda görünen en büyük sorun yoğun inşaat faaliyetleri yüzünden ortaya çıkan kaldırımların düzenlenmesi gibi hizmetler. Çünkü kaldırımları ne kadar düzeltirseniz düzeltin bir o kadar da bozuluyor. Siz bir yerini düzeltiyorsunuz, öbür gün başka bir inşaat başlıyor ve bu yüzden o kaldırım bozuluyor. Bu da hem pusetli annelerin hem çocukların hem de Kadıköy'de yaklaşık 100 bine yakın 65 yaş üstü vatandaşımız var, onların hayata karışmasını zorlaştırıyor. Biz de bu sorunları aşmak adına projeler geliştirdik. Hem denetimi hem temizliği hem de kaldırım düzenlemelerini hızlıca toparlayarak Kadıköy'ü 6 ayda tekrar eski huzurlu güzel günlerine getirmek gibi bir hedefimiz var.

‘MODA’DAN MARMARAY, METROBÜS VE METROYA ULAŞIMI SAĞLAYACAĞIZ’

Kadıköy'de son yıllarda bir elektrikli scooter gündemi var. Sizin bu konuya yaklaşımınız nedir?

Kadıköy şu anda dünyanın en çok mikro mobilite uygulamasının olduğu ilçelerin başında geliyor. Caferağa da dünyada en çok e-scooterın olduğu mahalle. Tabii arz talep meselesi aslında bu. Niçin bu kadar talep var? Bizim Moda’mız da Caferağa’mız da yukarıda kaldığı için tramvay dışında bir toplu ulaşım hizmetimiz yok, o da yetersiz kalabiliyor. Büyükşehir’le konuştuk, burada arkadaşlarımız da çalışıyor. Biz Kadıköy Belediyesi olarak da çalışıyoruz. Belki bir minibüs olur, belki dolmuş olur, hem Marmaray ile metrobüse hem de rıhtımdaki metroya ulaşım araçlarını biz sağlayacağız.

Sorun olabilir, belediye sorunları yasaklamaz, belediye sorunları yönetir. Bizim buradaki bakışımız bu.

‘ODABAŞI VE TEKİN’İN AÇIKLAMALARI KİŞİSELDİR’

Kadıköy'de 14 aday adayı vardı. Sizin adaylığınız açıklandıktan sonra Şerdil Dara Odabaşı kendisine 'siyasi bedel ödetildiğini' söyledi. Gürsel Tekin de sert bir açıklama yaparak partiden istifa etti. Şerdil Bey’in bahsettiği bedel neydi?

Biz Şerdil Başkanla görev Parti Meclisi’mizden bana tebliğ edildikten sonra ağabey-kardeş gibi görüştük. Makamında bizi kabul etti. Şu anda da sağ olsun bana Belediye Başkanı olarak da her türlü desteği sağlıyor. Beraber çalışıyoruz, o da elinden geleni yapıyor. Sonuçta hepimizin üst kimliği Cumhuriyet Halk Partisi. Bugün Şerdil Başkan, yarın ben, öbür gün bir başkası Kadıköy Belediye Başkanı olacak. Şerdil Başkan'ın da Gürsel Tekin'in de açıklamaları kişiseldir. Benim yorum yapmam doğru olmaz.

Bizim buradaki rehberimiz Cumhuriyet Halk Partisi'dir, parti görevidir. Parti bugün bana Belediye Başkanı görevi vermiştir. Diğer arkadaşlarla da dediğim gibi uyumlu çalışıyoruz. Gürsel Başkan da partimizin değerlerindendir, eski il başkanımızdır, eski milletvekilimizdir, eski başkan yardımcımızdır. Ondan ve çevresinden ne bizimle ilgili ne partimizle ilgili herhangi olumsuz bir cümle ben duymadım. Duyacağımı da zannetmiyorum.

‘HEDEFİMİZ REKOR OYLA KAZANMAK’

14 ve 28 Mayıs seçimlerinin ardından CHP seçmeninin partisine “küstüğü” yorumları yapıldı. Kadıköy’de de TKP, TİP, DEM Parti, İYİ Parti gibi birçok parti kendi adayını gösterdi. Sizce bu seçimde CHP tabanından bu partilere bir tepki oyu geçişi olur mu?

14 ve 28 Mayıs sürecinde bizden yüksek bir beklenti vardı, maalesef istediğimizi alamadık. Küçük bir oy farkıyla seçimleri kazanamadık. Bunun yansıması mayıs, haziran ayında tabii ki oldu. Herkesten önce bizde oldu. Toplumda da olması çok doğal bir şey. Ama üzerinden kaç ay geçti? Ekonomi daha kötüye gitti. Emekli daha kötü oldu, hayat çok daha pahalandı, seçim sonrası ne olacağı da belli değil.

Şu anda ise algı değil, veri konuşur. Böyle bir algı var, evet ama şöyle bir veri de var, biz bir aydır sahadayız. Neredeyse her gün bin kişinin elini sıkıyoruz, onları dinliyoruz. Şu anda toplumun tek derdi geçim kaygısı. Toplum, özellikle de bizim seçmenimiz o seçimi atlatıp önüne bakıyor. Çünkü önünde ciddi bir umut var. Biz Büyükşehir’i tekrar kazanacağız. 14 belediyemizi tekrar kazanacağız. Bunun da üzerine 6-7 belediye koyacağız. Bunlar da veriye dayanıyor.

Siyaset, önüne bakma işidir. Şu an biz de önümüzdeki seçime bakıyoruz ve bu maça çok iyi hazırlandık. O yüzden 31 Mart’ta ciddi bir oy olacağız. Kadıköy'deki adayların hepsine tek tek başarılar diliyorum. Ama Kadıköy’ün belli gerçekleri, değerleri vardır. Biz de Kadıköylünün yaşam tarzına, düşüncesine saygı duyup onları korumaya devam edeceğiz, sahip çıkacağız. Kadıköy Belediye Başkanı sadece kaldırım yapan, çöp toplayan kişi değildir, siyasi de bir figürdür. Ben de bunun bilincindeyim. Bizim burada hedefimiz rekor oy almak. Onun için çalışıyoruz. Kadıköy halkı da gereken cevabı sandıkta verecektir.

'SEÇİM BIÇAK SIRTI GİBİ ÇALIŞIYORUZ’

İBB yarışı iki parti için de zorlu gözüküyor. Sizin Ekrem İmamoğlu’nun kaybetmesi durumunda AK Partili bir İBB ile nasıl çalışacağınıza dair bir planınız var mı? Murat Kurum ile çalışabilir misiniz?

Ben 10 yıldır büyükşehir meclis üyesiyim. 2014-19 ve 2019-24. İlk dönemde AK Parti iktidardaydı, biz muhalefetteydik, 2019’da tam tersi oldu. Biz iktidardayız, AK Parti muhalefette. Murat Kurum'la çalışır mıyım bilmiyorum, çünkü kazanamayacak. Ekrem Başkan kaybetmeyecek. Bize gelen anketler, saha, İstanbul halkının vicdanı bizim bu seçimi kazanacağımızı gösteriyor. Kadıköy’de, Ümraniye’de, Bağcılar’da, Esenler’de, Arnavutköy’de, Tuzla’da, Üsküdar’da, Sancaktepe’de meydanlara çıktığınızda zaten Ekrem Başkan’a halkın desteğini, ilgisini görüyorsunuz. Bu da bizleri motive ediyor. Kadıköy’de tabii ki bir seçim kazanma sorununuz yok ama biz seçim bıçak sırtı gibi çalışıyoruz. Niçin bunu yapıyoruz? Biz burada oyumuzu ne kadar artırırsak Ekrem Başkan da o kadar güçlü kazanacak. Böyle yapmaya devam edeceğiz. Seçildikten sonra da inşallah yine bu şekilde çalışacağız. Her siyasetçinin B planı vardır ve benim B planım, A planım. Ekrem Başkan kazanacağı için bir B planına pek gerek yok yani.

‘CHP’DE YENİ BİR JENERASYON OLUŞTU’

Bu seçimde CHP’nin 80’li yıllarda doğan birçok adayı var. Siz de 1984 doğumlusunuz. CHP'de yeni bir jenerasyon mu geliyor?

Dönem değişiyor, dünya değişiyor, ihtiyaçlar, siyasete bakış değişiyor. Dünyanın birçok ülkesinde genç liderler var artık. Biz İstanbul’da aslında Türkiye'ye bir mesaj verdik. Sayın Genel Başkanımız Özgür Özel’in de burada kararlı bir duruşu oldu. Mesela Tuzla’da Ali Eren Başkanımız 30’lu yaşlarında, Ataşehir’de Onursal Adıgüzel 39, Kartal’da Gökhan Yüksel 37, Avcılar’da Utku Caner Çaykara 33 yaşında, Beşiktaş’ta Rıza Akpolat, Üsküdar’da Sinem Dedetaş var, ben de 40 yaşındayım. Biz birçok ilçemizde genç adaylarla yola çıkıyoruz. Bu arkadaşlar aynı zamanda yerel deneyimi olan, liyakatli, toplumu bilen, parti kültürünü almış arkadaşlarımız.

Yeni bir jenerasyon bence oluştu. Tabii tecrübeli belediye başkanlarımız da aramızda, biz de onların deneyimlerinden faydalanacağız. Bunu harmanlayabilen partiler zaten önü açık partilerdir. Biz de bunu Sayın Özgür Özel önderliğinde bu dönem gerçekleştirdik. Şu anda Büyükşehir Belediye Başkanımız Ekrem İmamoğlu da genç, PM’miz de genç, MYK’mız da genç. CHP belediyeleri yeni dönemde çok daha halkın içerisinde, çok daha hızlı çözüm üreten belediye başkanlarına sahip olacak.

‘BURCU KÖKSAL’IN SÖZLERİ KURUMSAL KİMLİĞİMİZLE BAĞDAŞMIYOR’

CHP’nin Afyon adayı Burcu Köksal’ın “Seçildiğimde belediyenin kapıları DEM Parti hariç her siyasi partiye açık olacak” sözleri tartışma konusu oldu. Özgür Özel’in ve Ekrem İmamoğlu’nun da konuyla ilgili açıklamaları vardı. Sizin bu konudaki tutumunuz nedir?

Burcu Hanım bizim milletvekilimizdir. Aynı zamanda belediye başkanı adayımızdır. Ama bence talihsiz bir söylemde bulunmuştur. Bu açıklama, CHP’li belediyelerin yol haritasını asla kapsamaz. Bizim dikkat alıp önümüze koyacağımız bir süreç değildir. CHP’nin belediyeleri 72 milletten her vatandaşa ayırt etmeden hizmet götürür. Bizi bağlayan partimizin genel başkanının sözleridir. Bize talimat vermiştir, “CHP'li belediyelerin kapısı herkese açık olacak” diye. Öyle de olacaktır. Bence hanımefendinin şahsını bağlar. Bizim kurumsal kimliğimizle bağdaşan bir cümle değildir.

‘KADIKÖY’DE BİR FENERBAHÇE GERÇEĞİ VAR’

Kadıköy adayının belirlenmesinde Fenerbahçe’nin de bir ağırlığı olduğu iddia edildi. Hatta adaylığınız açıklandıktan sonra eski sosyal medya paylaşımlarınız gündem oldu. Sizin kulüple bir diyaloğunuz oldu mu?

Esprili cevap vereyim bu konuya, Fenerbahçe Kulübü Başkanı şu an Ali Koç, kendisine buradan selamlar yolluyorum. Bizim Genel Başkanımız, Sayın Ali Koç’u arayıp “TÜPRAŞ’ın Genel Müdürü şu olsun” demiyor. Aynı şekilde Sayın Ali Koç’un da Sayın Özgür Özel’i arayıp bir tasarrufta bulunduğunu zannetmiyorum. Ama Kadıköy’de yaşıyoruz. Kadıköy'de bir Fenerbahçe gerçeği var, ben de Fenerbahçeliyim, bundan da çok mutluyum. Çocukluğumdan beri Fenerbahçeliyim. Bu iddiaların diğer partiler tarafından mevcut adayı yıpratma çabası olduğunu düşünüyorum. 2012’de attığım tweete kadar gittiler ama orada bir tane hakaret, bir tane küfür, bir tane kötü söz bulamazsınız. Bir taraftarın attığı normal tweetler, bu da beni holigan yapmaz. Benim oğlum var, 8 yaşında, Galatasaraylı. Bence bu cevap bile bu sorunun gündemden kalkmasına yeterlidir.

Kadıköy'deki belediye başkanının Fenerbahçeli olması doğal bir şey. Ama Galatasaraylı, Pendiksporlu, Ümraniyesporlu, Beşiktaşlı olmanın Kadıköy Belediye Başkanı seçilmekte bir kıstas olduğunu düşünmüyorum. Ali Bey ile bu süreçte hiç görüşmedim. Uğur Dündar’la görüştüm. Kulübü ziyaret ettim, birçok kez ziyaret ettiğim gibi. Diğer adaylar da etti doğal olarak. İnşallah seçilirsek tabii ki belediyemizin bir kulübüdür Fenerbahçe, tabii ki uyum içinde çalışacağız.

‘HALDUN TANER’İ SENEYE AÇACAĞIZ’

Haldun Taner Sahnesi’nde İBB Miras'ın yürüttüğü restorasyon projesi devam ediyor. Müze Gazhane de yine aynı şekilde İBB Miras tarafından açılmıştı. Sizin Kadıköy Belediyesi olarak kültür sanat projeleriniz olacak mı?

Biz 2019’da Ekrem Başkan’la beraber iyi ki kazanmışız, şu anda Haldun Taner’i restore edebiliyoruz. Yoksa orası şu an yıkılmıştı. Ben AK Parti’nin böyle bir farkındalığı olduğunu hiç zannetmiyorum. Olsa zaten bugüne kadar yapardı. Haldun Taner’i seneye bu zamanlar açmış olacağız. Oranın temeli sıvılaşmış toprak şu anda. En ufak bir depremde Haldun Taner denize karışacaktı. 2 yıldır kurulda bekleyen Kadıköy Meydanı’na en sonunda kurul onayı çıktı, meydanı da kazandıracağız, orayı trafikten arındıracağız. O meydanın içinde Haldun Taner daha güzel parlayacak.

Müze Gazhane zaten mükemmel işliyor. Gençler çok memnun. Vatandaşımız çok memnun. Üçüncü olarak da Kadıköy, Türkiye’nin kültür sanat başkenti. Biz geleneksel hale getireceğimiz festivallerle bu durumu artıracağız. Modern sanatla, operayla, cazla, tiyatroyla Kadıköy'de vatandaşımız sürekli sanatın içinde olacak. Mesela son trend stand-upçılar, bunun da merkezi Kadıköy. Böyle bir şey varsa belediye başkanı da toplumun sesini duymak zorunda. Türkiye’de örneği olmayan bir mizah festivali yapacağız. Özellikle gençlerin ilgi gösterdiği bu dalları da biraz daha Kadıköy’de ön plana çıkartacağız. Kadıköy farkını koymaya her zaman devam edecek.