CHP'lli Kara: 'Arsuz’u da mahzun göstermeye çalışıyorlar'

CHP'li Nermin Yıldırım Kara, "İktidarın Hatay’a nasıl baktığını öğrendik. Arsuz’u da doğal gaz altyapısından mahrum kılarak mahzun göstermeye çalışıyorlar" dedi.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, depremin ardından Arsuz’un yoğun göç aldığını ve doğal gaz altyapısına duyulan ihtiyacın arttığını belirtrtti. Kara, "Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yapmış olduğu son açıklamadan, iktidarın Hatay’a nasıl baktığını zaten öğrenmiştik. Arsuz’u da, bir bakıma, doğal gaz altyapısından mahrum kılarak mahzun göstermeye çalışıyorlar" dedi.

Kara, "İktidar partisinin Hatay Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mehmet Öntürk, seçilmesi durumunda, Arsuz’un doğal gaza kavuşması için ilgili bakanlık ile görüştüğünü ‘büyük bir müjde’ olarak duyurdu. Kamu hizmetinin neden sağlanmadığını soran, sorgulayan biz olduk ancak müjde adı altında bir siyasi şantaja daha imza atan onlar oldu" ifadelerini kullandı.

Arsuz’un 6 Şubat depremlerinden sonra yeni sorunlarla karşılaştığını belirten Kara, “6 Şubat depremlerinden sonra Arsuz, oldukça yoğun bir göç aldı. Bunun pek çok sonucu oldu. Bunlardan birisi de doğal gaz altyapısına duyulan ihtiyacın artmasıydı. Biz de bu ihtiyacı ve talebi, 19 Ekim 2023 tarihinde vermiş olduğumuz bir soru önergesiyle gündeme getirdik. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından verilen yanıtta; Arsuz’un 2017 yılında alınan EPDK kararı doğrultusunda, Aksa Çukurova Doğal Gaz Dağıtım A.Ş’nin dağıtım bölgesine dahil edildiği belirtildi. Bununla birlikte Arsuz’un tamamına doğal gaz iletilmesi için, iletim hattı ihtiyacı ve merkez ilçe nüfusunun 10 binin üzerinde olması şartı bulunduğu da ifade edildi. Kısacası; BOTAŞ’ın ilçelere doğal gaz hattı inşa etmesi için, mevzuatlar doğrultusunda belirlenmiş bir nüfus düzeyi ve ekonomik/stratejik fayda bulunması gerekiyor. Arsuz’un nüfusu, ilçe olduğu 2012 yılında dahi 79 bin iken, bu sayı 2020 yılında 97 bine yükselmiştir. Bu nüfusun, doğal artış hızının üstünde bir iç göç sonucunda, beklenenden yüksek bir düzeye ulaştığı açıktır. Arsuz’un doğal gaz şebekesine sahip olmasını geciktirecek ya da engelleyecek bir durum bulunmamaktadır. Bu durumda Arsuz’da, yıllar süren bekleyişin başka sebepleri olduğunu düşünüyoruz. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yapmış olduğu son açıklamadan, iktidarın Hatay’a nasıl baktığını zaten öğrenmiştik. Arsuz’u da, bir bakıma, doğal gaz altyapısından mahrum kılarak mahzun göstermeye çalışıyorlar” dedi.

'SORU BİZDEN 'MÜJDE' ONLARDAN'

AK Parti’nin Hatay Büyükşehir Belediyesi Adayı Mehmet Öntürk’ün konuya dair paylaşımını değerlendiren Kara, “Geçtiğimiz günlerde, iktidar partisinin Hatay Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mehmet Öntürk, seçilmesi durumunda, Arsuz’un doğal gaza kavuşması için ilgili bakanlık ile görüştüğünü ‘büyük bir müjde’ olarak duyurdu. Kamu hizmetinin neden sağlanmadığını soran, sorgulayan biz olduk ancak müjde adı altında bir siyasi şantaja daha imza atan onlar oldu. Burada akıllara iki soru geliyor: Yönetmelikle, mevzuatla belirlenmiş bir kamu hizmetinin verilmesi için bir siyasi partinin aracılığına ihtiyaç varsa, neden mevzuat hazırlanıyor? Kamu hizmeti ancak siyasi partilerin kamu kurumlarına yakınlığına göre veriliyorsa, kamu hizmeti niteliğini nasıl yitirmiyor?  Kamu hizmetinin partiye yakınlık derecesine göre verilmesi, AKP’nin 22 yıldır eskimeyen bir stratejisidir. Bu strateji hem yurttaşlarımız arasında haksızlık duygusu uyandırıyor hem de kaynakların, doğru ve verimli biçimde kullanılmasına engel oluyor. Nüfusu 100 bini geçmiş Arsuz’a yıllardır doğal gaz altyapısı kazandırılmıyorsa, bunun bir sebebi bu hakkaniyetsiz ve verimsiz yaklaşımdır. Bu yaklaşım, insanları, kamu hizmeti almaları için iktidar partisine oy vermeye zorlayan; Anayasa ile çelişen, devletin her yurttaşa eşit mesafede bulunması gerektiği gerçeğini hiçe sayan bir tutumdur. 31 Mart’ta bu ve benzeri şantajlara gereken yanıtı, güçlü bir biçimde vereceğiz” diye konuştu.