CHP’li Torun: Belediyelerin desteklenmeleri artık bir zorunluluk

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, deprem bölgesinde yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgi verdi. Büyükşehirlere göçün arttığına dikkat çeken Torun, mali yardımın zorunluluk olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, parti genel merkezinde basın toplantısı düzenledi. Maraş merkezli depremler sonrasında belediyeler aracılığıyla bölgeye yapılan yardımlar hakkında bilgi verdi.

Deprem bölgesine 16 bin 659 personelin ve 6 bin 193 aracın gönderildiğini söyleyen Torun, “İnsani yardım malzemelerini taşıyan 3 bin 861 tır, 4 uçak, 6 gemi, 2 vapur ve 2 tren vagonu bölgeye ulaştırıldı. 2 milyon 400 bin battaniye, 31 bin çadır, 573 konteyner, 176 bin ısıtıcı ve soba, bin 100 mobil tuvalet, bin 400 jeneratör ve 3 milyon 200 bin hijyen paketi de vatandaşlarımıza gönderildi” dedi.

‘BÜYÜKŞEHİR BELEDİYELERİMİZ AFET BÖLGELERİNDEKİ BİR İLİMİZDEN SORUMLU OLACAK’

Deprem bölgesine desteklerinin geçici olmayacağını ve çalışmaların yeni bir planlamayla devam edeceğini söyleyen Torun, “Bugün de Genel Sekreterimiz ve Büyükşehir Belediye Başkanlarımızla çevrimiçi bir toplantı yaparak son çalışmalarımızı değerlendirdik. Depremin vurduğu illerimizle ilgili bir sorumluluk paylaşımını planladık” dedi. Torun toplantının detayları hakkında şunları kaydetti:

“Artık belirlenen büyükşehir belediyelerimiz, afet bölgelerindeki bir ilimizden sorumlu olacak. Diğer belediyelerimiz de koordinatör belediyemize destek verecek. Böylece uzun vadeli destekler, tam bir koordinasyon içinde vatandaşlarımıza sunulacak. Bölgedeki genel başkan yardımcılarımız, milletvekillerimiz, il başkanlarımız ve örgütümüzle birlikte tam bir koordinasyon içinde destekler sürdürülecek.”

‘GÖRÜLÜYOR Kİ DEPREMDEKİ YARALARIMIZI SARMAK UZUN BİR SÜRE ALACAK’

Deprem bölgelerinden diğer şehirlere göç yaşandığını söyleyen Torun, “Özellikle büyükşehirlerimize yönelik göç dalgası artarak devam ediyor” dedi. Sayısal veri de paylaşan Torun şöyle konuştu:

“Bugün itibarıyla; Mersin’e 337 bin, Antalya’ya 133 bin, Muğla’ya 35 bin, Ankara ve İstanbul’a da on binlerce vatandaşımız ulaşmış bulunuyor. Hal böyleyken, Belediyelerin hem afet bölgelerine desteklerini sürdürmesi, hem de kendi bölgelerine gelen vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını eksiksiz olarak karşılaması gerekiyor. Siyasi parti ayrımı gözetmeden bir çağrıda bulunmak istiyorum. Görülüyor ki depremdeki yaralarımızı sarmak uzun bir süre alacak. Burada önemli bir görev de belediyelerimize düşecek. Belediyelerimizin bu hizmetleri aksamaya yol açmadan sürdürmeleri için mali olarak desteklenmeleri artık bir zorunluluk haline gelmiştir. Belediyelerin üzerindeki ağır yük, bir an önce hafifletilmelidir.”

CHP olarak önerilerinin hazır olduğunu, İller Bankası üzerinden belediyelere ek kaynak planlamasının bir an önce yapılması gerektiğini söyleyen Torun’un açıklamaları şu şekilde devam etti:

ENERJİ GİDERLERİNDE AVANTAJLI TARİFEYE GEÇİLMELİ: Belediyelerin ve belediye şirketlerinin kamu kurumlarına olan borçları, yeniden yapılandırılmalıdır. Belediyelerin vatandaşa hizmet için kullandığı akaryakıttan, elektrikten ve doğalgazdan ağır vergiler alınmaktadır. Bu vergiler maalesef en yüksek tarifelerden belirlenmektedir. Dolayısıyla halka hizmet eden belediyeler, bu enerji giderlerinde derhal avantajlı bir tarifeye geçirilmelidir.

ÖNÜMÜZDE AĞIR SORUNLAR VAR: İktidara samimi çağrımızdır. Bizim bu konuda daha önce verdiğimiz kanun teklifimiz hazır ve aylardır Meclis’te bekliyor. Gelin, Meclis açıldığında bu konuyu çalışalım ve düzenlemeleri hep birlikte hayata geçirelim. Böylece, depremzede vatandaşlarımıza daha iyi hizmetler verilmesinin önünü hep birlikte açalım. Önümüzde ağır sorunlar var. Bu sorunların, birlik ve beraberlik anlayışıyla, ortak akılla çözülmesi gerekiyor. Ancak iktidarın hala bu anlayıştan çok uzak olduğunu görüyoruz. Biz, yerel yönetim imkânlarıyla saydığım tüm bu destekleri vermek için mücadele ettik, ediyoruz. Ancak devasa Türkiye Cumhuriyeti’ni yönetenlerin, bu afete ne kadar hazırlıksız oldukları açıkça ortaya çıkmıştır. Depremin başından bu yana tam bir yönetimsizlik örneği sergilenmiştir. İktidarın ve AFAD’ın birinci görevi şehirlerimizi afetlere hazırlamaktır. (DUVAR)