CHP'li Taşkın: Marmara Üniversitesi suç işliyor

Marmara Üniversitesi'nin göreve iade edilen Dr. Hülya Dinçer'i 8 aydır göreve başlatmadığına dikkat çeken İzmir Milletvekili Taşkın, Marmara Üniversitesi'nin suç işlediğini söyledi.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

ANKARA - CHP İzmir Milletvekili Yüksel Taşkın, görevlerine iade edildikten sonra tekrar ihraç edilen akademisyenlerin durumuna dikkat çekti. Akademisyenlere yeniden ihraç kararı veren 13. Bölge İdare Mahkemesi'nin Anayasa Mahkemesi kararını tanımadığını belirten Taşkın, kimi üniversitelerin de mahkemelerin göreve iade kararlarını uygulamamak için ayak direttiklerini söyledi.

Akademisyen Dr. Hülya Dinçer’in durumuna ilişkin değerlendirmelerde bulunan Taşkın, Dinçer'in Marmara Üniversitesi tarafından 8 aydır göreve başlatılmadığını söyledi.

Dinçer'in Ankara 19. İdare Mahkemesi’nin Mayıs 2023 tarihli kararıyla Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ndeki görevine iade edildiğini hatırlatan Taşkın, “Marmara Üniversitesi Dinçer’i göreve başlatmadığı gibi, hukuksuz bir şekilde arşiv araştırması yapılmasını talep etti. 2 Şubat 2024’de ise arşiv araştırması sonucunu gerekçe göstererek Dr. Dinçer’in göreve iade edilmeyeceğini tebliğ etti” dedi.

'MARMARA ÜNIVERSITESI HUKUKSUZ BIR UYGULAMAYI, DAHA BÜYÜK BIR HUKUKSUZLUĞUN GEREKÇESI YAPMIŞ'

Dinçer’in durumunun emsalsiz olduğunu ifade eden Taşkın, şunları söyledi: “Şimdiye kadar Marmara Üniversitesi dışında başka hiçbir kamu yahut vakıf üniversitesi göreve iade edilen akademisyenler için arşiv araştırması talep etmedi. Talep etmemesi de gerekir. Çünkü 7315 sayılı Kanunun 3. Maddesine göre arşiv araştırması, ilk defa veya yeniden kamu görevine atanacaklar için yapılır. Yargı eliyle verilmiş göreve iade kararının gereği olarak göreve başlatma ise memuriyete ilk defa ya da yeniden atama niteliğinde değildir; ihraç işleminin tüm sonuçlarıyla birlikte ortadan kaldırılması ve önceki hukuki statünün yeniden tesisidir. Bu bakımdan Marmara Üniversitesi’nin Hülya Dinçer hakkında arşiv araştırması yaptırması en başından hatalıdır. Ama geçen hafta gördük ki Marmara Üniversitesi hukuksuz bir uygulamayı, daha büyük bir hukuksuzluğun gerekçesi yapmış durumda.”

'MARMARA ÜNİVERSİTESİ SUÇ İŞLİYOR'

Marmara Üniversitesi'nin Dr. Dinçer’i görevine atamayarak mahkeme kararını tanımadığını alenen suç işlediğini söyleyen Taşkın, “Bir idari kurum olarak üniversite yönetiminin yargı kararının gereğini yerine getirmemek veya yerine getirmeyi geciktirmek gibi bir yetkisi yok. Bu durum derhal son bulmalı ve Dr. Hülya Dinçer bir an evvel görevine başlatılmalıdır” dedi.

KONU MECLİS GÜNDEMİNDE

Marmara Üniversitesi'nin suç işlediğini söyleyen Taşkın, konuyu Meclis gündemine de taşıdı. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in yanıtlaması istemiyle soru önergesi hazırlayan Taşkın, Hülya Dinçer hakkındaki yargı kararını uygulamayan Marmara Üniversitesi yönetimine yönelik ne tür bir işlem yürütüldüğünü ve Anayasa’yı ve yasaları ihlal ederek görevi kötüye kullanma suçunu işleyen kamu görevlilerinin tespiti için soruşturma açılıp açılmadığını sordu.

(HABER MERKEZİ)