CHP’li Taşcıer: Cezasızlık kadın cinayetlerini artırıyor

Eşi tarafından öldürülen Aslıhan Dal’ın katil zanlısının yargılandığı ilk duruşmaya katılan CHP'li Taşcıer, ceza indirimi yapılmasının ve cezasızlığın kadın cinayetlerini artırdığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

Elvan Yılmaz

ÇORUM - CHP Ankara Milletvekili, Parti Meclisi Üyesi ve TBMM Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Sözcüsü Gamze Taşcıer, 3 Ocak 2021 tarihinde ayrılmak istediği imam nikahlı eşi tarafından boğularak öldürülen üç çocuk annesi 29 yaşındaki Aslıhan Dal’ın katil zanlısının yargılandığı ilk duruşmaya katılmak üzere Çorum’a geldi.

Gamze Taşcıer, Çorum Adliyesi’nde yapılan duruşmayı izleyerek, Aslıhan Dal’ın ailesine ve kadın örgütlerinin mücadelesine destek verdi.

‘CEZASIZLIK KÜLTÜRÜ KATİLLERİ CESARETLENDİRİYOR’

Duruşma öncesi Adliye Sarayı önünde bir açıklama yapan Taşcıer, Türkiye’nin kadın cinayetlerinin sık sık yaşandığı bir ülke haline geldiğini anlatarak, katillere verilen cezalarda indirim yapılmasının, cezasızlığın, “3-5 yıl yatar çıkarım” düşüncesinin cinayetleri artırdığını söyledi. Ülke genelinde kadın cinayetleri ile ilgili duruşmaları takip etmeye çalıştığını belirten Taşcıer, “Katiller cezasızlık kültüründen cesaret alıp, çeşitli bahanelerle kadınlarımızı katlediyor. Çorum’daki Aslıhan Dal cinayeti ilk değil, biliyoruz ki, son da olmayacak. CHP olarak, kadın örgütleri olarak, sivil toplum kuruluşları olarak katillerin en ağır şekilde cezalandırılması için mücadelemizi sürdürüyoruz. Bu sürecin sonuna kadar takipçisiyiz” dedi.

Gamze Taşcıer, "Katiller cezasızlık kültüründen cesaret alıp, çeşitli bahanelerle kadınlarımızı katlediyor" dedi. 

‘TEK BİR KADININ DAHİ BAŞI YERE EĞİLMEMELİ’

Aslıhan Dal’ın katilinin bir kişi olmadığına dikkat çeken Taşcıer, bu davalara sahip çıkmayan, cinayetlere göz yuman, İstanbul Sözleşmesi’ni rafa kaldıran zihniyetin bu cinayetlerin sorumlusu olduğunu öne sürdü. “Duruşmada sadece katilin değil, bu zihniyetin de yargılanacağı bir Türkiye hayalimiz var. Bu ülkede tek bir kadının dahi başı yere eğilmemeli, mücadelemiz bunun için” diye konuştu.

ÖMÜR BOYU HAPİS İSTEMİ İLE DAVA AÇILDI

Çorum'da geçen ocak ayında, eşi 29 yaşındaki Aslıhan Dal’ı çocuklarının gözü önünde boğarak öldüren 32 yaşındaki Polat Hatal, ilk duruşmada, “İstanbul’da çalışırken yakınlarımdan beni aldattığını duydum. Olayın olduğu gün benden ayrılmak istediğini söyledi" diye ifade verdi. Duruşma şahitlerin dinlenebilmesi için 6 Eylül’e ertelendi.