CHP'li Özel'den İnsan Hakları Komisyonu’na ‘Boğaziçi’ çağrısı

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Boğaziçi Üniversitesi’ne yapılan rektör atamasının ardından yaşananların TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’nun gündemine alınması için çağrıda bulundu. Komisyon Başkanı’na seslenen Özel, “Gösterilere katılan onlarca gencimiz ev hapsi uygulamasıyla karşı karşıya kalmakta olduğundan özgürlüklerinden alıkonulmuşlardır” dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Özgür Özel, Boğaziçi Üniversite’ne Melih Bulu’nun rektör olarak atanmasının ardından yaşanan tutuklamaları ve polis şiddetini hatırlatarak TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nun harekete geçmesi çağrısında bulundu.

Komisyon Başkanı Hakan Çavuşoğlu’na hitaben çağrıda bulunan Özel, Boğaziçi Üniversitesi protestolarının ardından yaşananların komisyon gündemine alınmasını talep etti.

‘GÖSTERİLERE KATILAN ONLARCA GENÇ EV HAPSİNDE’

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nun 27’nci yasama döneminde “Ermenistan’ın Azerbaycan’a Saldırması ile Başlayan Gerilim ve Çatışma Sürecinde Yaşanan Hak İhlalleri ve Türkiye’deki Ermeni Vatandaşlarımızın Durumu” ile “Avrupa Ülkelerinde Yükselen Irkçılık ve İslamfobya” başlıklı iki ayrı alt komisyon kurulduğunu hatırlatan Özel, bu komisyonların faaliyetlerini çok değerli bulduğunu ifade ederek yakın dönemde Türkiye’de yaşananlara dikkat çekti.


Türkiye’nin insan hakları ihlalleri noktasında yakın tarihinin en kötü dönemlerinden birini yaşadığını ifade eden Özel, Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü’ne Melih Bulu’nun atanmasının ardından protesto ve gösteri yürüyüşlerinin polisin sert müdahalesiyle karşılaştığını, polisin bu müdahalesi nedeniyle protestoların Türkiye’deki farklı kentlerde yaşandığını belirtti. Protestolar nedeniyle 11 kişinin tutuklandığını, halen 9 kişinin tutuklu olduğunu hatırlatan Özel, “Halihazırda bu gösterilere katılan onlarca gencimiz ev hapsi uygulamasıyla karşı karşıya kalmakta olduğundan özgürlüklerinden alıkonulmuşlardır” dedi.

‘LEKELENMEME HAKLARI ZEDELENDİ'

Türkiye’de protesto hakkının kısıtlandığını belirten CHP’li Özgür Özel, İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Çavuşoğlu’na hitaben kaleme aldığı çağrıda, “Protestolara katılan bu ülkenin pırıl pırıl gençleri Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı, İçişleri Bakanı, kabine üyeleri, Saray yetkilileri ya da Adalet ve Kalkınma Partisi sözcülerince isimleri verilerek birtakım terör örgütleriyle irtibatlandırılmışsa da hiçbiri hakkında terör örgütü bağı bulunamamıştır” dedi.

Boğaziçi Üniversitesi protestolarının arından yaşananlara ilişkin İnsan Hakları Komisyonu’nun harekete geçmesini ve komisyon gündemine almasını talep eden Özel çağrısını şu ifadelerle dile getirdi:

“Lekelenmeme hakları zedelenen bu gençlerin bir kısmı halen özgürlüklerinden mahrum durumdadır. Ağır bir insan hakkı ihlali ile karşı karşıya olan bu gençlerimizin durumunu aradan geçen süre içinde Komisyonunuzun gündeme almamış olmasını yadırgadığımı, bu durumun Komisyonunuzun kuruluş kanunuyla da çeliştiğini not etmek istiyorum. Bu durumun Avrupa Konseyi İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ‘hiç kimsenin hürriyetinden mahrum edilemeyeceği’ ilkesiyle de çelişmesinden hareketle özgürlüklerinden mahrum bırakılan gençlerimizin durumu ile Anayasa’nın 34’üncü maddesinin bizzat yürütme erki tarafından işlevsizleştirilmesi konularının Komisyonunuzun gündemine alınması çağrısında bulunuyorum.”