CHP'li Murat Emir: Aşı programı kontrolden çıktı

CHP Milletvekili Murat Emir, Merkezi Hekim Randevu Sistemi üzerinden aşı randevusu verilmesiyle programın kontrolden çıktığını belirtti, konuyu Meclis gündemine taşıdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) sistemi üzerinden aşı randevusu verilmesiyle programın kontrolden çıktığını belirterek, konuyu Meclis gündemine taşıdı. Bir doktor için 10 dakikada en az iki kişiye, bazen aynı ayna iki kişiye aşı randevusu düştüğünü kaydeden Emir, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya "Covid-19 aşısı olan bir kişinin en az 15 dakika gözlem altında tutulması gerekirken, aşılama sırasında bu koşula uyulmakta mıdır?” diye sordu.

Covid-19 aşılama programı kapsamında 65 yaş üstü vatandaşların aşılanmaya başlamasıyla birlikte MHRS randevu sisteminin devreye sokulduğunu ancak bu durumun karışıklığa sebep olduğunu belirten Emir, “Aile hekimlerinden kendi sistemleri üzerinden her 10 dakikada bir kişi olacak şekilde aşılama programı oluşturması istenirken, MHRS sistemi üzerinden de vatandaşlara randevu verilmiş bu durumda,  her 10 dakikada en az 2 kişiye denk gelecek şekilde aşı randevu programı oluşturulmuştur. Hatta büyük illerimizde bir aile hekimine aynı anda iki ayrı randevu verilmiş ve aile hekiminden aynı anda iki kişiye aşı yapılması istenmiştir” diye konuştu.

'AŞILAMA MERKEZLERİ PLANLANIYOR MU?'

Uygulama sonucunda bir aile hekiminden günde 50’nin üzerinde vatandaşa aşı randevusu verildiğini aktaran Emir, “Her hastanın aşı vurulduktan sonra en az 15 dakika gözlem altında tutulması gerekirken ASM’lerin fiziki şartlarının yetersizliği ve randevu yoğunluğu nedeniyle bu koşula uyulması olanaksız hale gelmiştir. ASM’lerin fiziki koşulları ile bir yandan da bebek ve çocuk aşılamalarına devam eden aile hekimleri 10 dakikalık planlama için dahi uygun değilken, gelinen durumda aile hekimlerinden 5 dakikada bir hatta aynı anda iki kişiye Covid aşısı yapmaları beklenmektedir. Aynı anda iki farklı kişiye randevu verilmesi sürecin ne kadar plansız bir şekilde yürütüldüğünü ortaya koymuştur. Türkiye’nin günde en az 1,5 milyon kişiye aşılama yapabilecek kapasitesinin bulunduğu iddiası gerçeği yansıtmamaktadır. Sağlık Bakanlığı, meslek örgütlerinin ve hekimlerin aşılama merkezleri kurulması yönündeki uyarılarına kulağını tıkamaya devam etmektedir” dedi.

Sağlık Bakanı Koca’ya Aile Sağlığı Merkezleri'nin aşılama kapasitesinin, Covid-19 aşılama programının "takvime göre işleyebilmesi için yeterli olup olmadığını soran Emir, “Covid-19 aşısı olan bir kişinin en az 15 dakika gözlem altında tutulması gerekirken, aşılama sırasında bu koşula uyulmakta mıdır? Önümüzdeki günlerde çok daha yoğun bir şekilde ilerlemesi beklenen Covid-19 aşılama programı kapsamında aşılama merkezleri kurulması planlanmakta mıdır?” diye sordu. (Kaynak: Evrensel)