CHP'li Mesut Kösedağı: Sergimiz hala açık, geri adım atmadık

İBB CHP Grup Sözcüsü Mesut Kösedağı, Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Feshane'de bulunan 'Ortadan Başlamak' sergisine açılan soruşturmaya ilişkin, "Bu tamamen siyasi bir dava" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından Artİstanbul Feshane'de açılan "Ortadan Başlamak" sergisine ilişkin Yesevi Alperenler Eğitim, Kültür ve Yardımlaşma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kürşat Mican'ın suç duyurusu üzerindeki incelemesini tamamladı. Başsavcılık tarafından, "halkı kin düşmanlığa tahrik veya aşağılama" suçundan başlatılan soruşturma kapsamında, İBB Kültür A.Ş'den bir yetkilinin ifadesine başvuruldu. Bu kişinin ifadesinde sorumlu kişinin kendisi olmadığını söylemesi üzerine savcılık, İBB Başkanlığı Genel Sekreterliğine yazı yazarak, sergideki resimlerle ilgili soruşturma başlatıldığını bildirdi.

Yazıda, serginin organizasyon ve düzenlenmesinden sorumlu kişilerin açık kimlik ve adres bilgilerinin tespit edilerek ivedilikle savcılığa bildirilmesi istendi. İBB'nin sorumluları bildirmesinin ardından savcılığın bu isimlerin ifadesine başvurulacağı belirtildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Kadıköy Belediyesi Meclis Üyesi ve İBB CHP Grup Sözcüsü Mesut Kösedağı, hukuk birimlerinin çalıştığını belirterek, açılan soruşturmanın tamamen siyasi olduğunu belirtti. 

'BİZE ÇOK GARİP DAVALAR AÇILIYOR'

Gazete Duvar'a konuşan Kösedağı şu ifadeleri kullandı:

"Bu konuda hukuk birimimiz çalışıyor. Sonuçta başsavcının bir talimatı var. Biz de bunu hukuksal çerçevede yerine getirmeye çalışacağız ama kapsam çok geniş. Bu sergiyle ilişiği olan herkesin açık adresi, kimlik bilgileri vs. isteniyor. Orada 300 tane sanatçı var. Biz 300 tane sanatçının bilgilerini verecek miyiz? Oradaki bekçinin, temizlikçinin, müdürün, direktörün bilgilerini verecek miyiz? Yani bu tamamen siyasi bir dava. 3-5 cemaat bunu sürekli kışkırttı. Bunun sonucunda da işte bizzat Cumhuriyet Başsavcısı tarafından ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek ve halkı aşağılama’ ile ilgili bir dava açıldı. Bu çok ağır bir dava. Bu sergiyi temmuzdan beri 70 bin İstanbullu vatandaşımız ziyaret etti. Biz, bizi arayıp ‘Bu sergide ne oluyor?’ diyen herkesi, sanatçıları, eleştirmenleri, gazetecileri hepsini bizzat İBB’den arkadaşlarımız ve ilgili eserin sahibiyle beraber Feshane’de gezdirdik. Herkes çok memnun ayrıldı. ‘Burada hiçbir şey yok. Bu bildiğiniz sanattır, bir sergidir’ dediler. Ama söylediğim gibi, yok ‘Ekrem Başkan eli arkasında türbeye girdi’, o oldu, bu oldu. Çok garip davalar açılıyor bize. Bu da bunlardan bir tanesi." 

Feshane'deki 'Ortadan Başlamak' sergisinde yer alan heykeltıraş Gönül Nuhoğlu'na ait eser 'satanist yakıştırmasıyla' tahrip edilmişti. 

'SANATTAN VE ÖZGÜRLÜKLERİMİZDEN ASLA GERİ ADIM ATMAYACAĞIZ'

Yapılanları yerel seçim öncesi insanların kafasını karıştırmak ve algı yaratmak olarak değerlendiren Kösedağı sözlerine şöyle devam etti:

"Bu dava, bizim çok gündemimizde olacak bir dava değil ama burada bir süreç devam edecek. Bu süreci de bizim hukuk birimimiz sürdürecek. Yerel seçim öncesi insanların kafasını karıştırmak, algı yaratmak amaçlı bir süreç olarak değerlendiriyoruz. Çünkü yaptığımız çok güzel işler var İstanbul’da son 4,5 yılda. Duran metroları tekrar inşa ediyoruz ve açıyoruz, tramvaylar açıyoruz, Halk Süt, Anne Kart, tarıma destek, çiftçiye destek bunların hepsini yapıyoruz. Sosyal yardımlar, duran işleri tekrar hareketlendiriyoruz ve bu AK Parti’yi oldukça rahatsız ediyor. Gündemi değiştirmek amaçlı da böyle garip garip davalarla uğraşıyoruz. Burada bizi üzen, Cumhuriyet Başsavcısı’nın ki bu çok ağır bir unvandır, Sayın Cumhuriyet Başsavcımız keşke cemaatlerle, tarikatlarla ilgili onlarca iddiayı da soruştursa. Duyarlılığı burada da devam etse, bir vatandaş olarak çok mutlu oluruz. Sergimiz herkese açıktır. Hala açık, geri adım atmadık. Orada 3-5 keçi heykeline takıp sanatın bu konuda geriye atılmasına asla izin vermeyeceğiz. Çünkü söylediğim gibi, burası Türkiye Cumhuriyeti, özgür bir ülke. Seven insan gelir, izler; istemeyen insan da gelir, gezer, eleştirir. Bu başka bir şey. Ama biz burada baskı, cebir ve şiddetle sanattan ve özgürlüklerimizden asla geri adım atmayacağız."