CHP'li Gürer'den Bakanlığa: 'Kamuoyuna yansıyan cezalar tahsil edildi mi?'

CHP'li Ömer Fethi Gürer, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın kestiği idari para cezalarının büyük bölümünün tahsil edilmediğini belirterek, "Bu cezaları ödemeyen kimlerdir?" diye sordu.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın kestiği idari para cezalarının tahsilatında sorun yaşandığı ortaya çıktı.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer "Sayıştay’ın Eylül 2023 tarihinde yayınladığı 2022 yılı denetim raporuna göre 100.311.798,64 TL iken, tahsil edilen tutar sadece 29.804.216,23 TL’dir. Buna göre 70.507.582,41 TL tutarında, tahsil edilemeyip vergi dairelerine bildirilen idari para cezalarından oluşan kamu alacağı söz konusu olduğu görülüyor” dedi.

İdari para cezaları bir caydırıcılık ve sonuç uygulaması olduğunu söyleyen Gürer, "Eğer tahsil edilmeyecekse ceza kesmek yerine başka yaptırımlara yönelmek gerekir. Süreçte cezalar için yargı itirazları da olabilir. Bu durumda farklı dönemlerde caydırıcılık adına kamuoyuna yansıtılan idari para cezalarında gecikme olabilir ancak süreç uzaması anlaşılır bir durum değildir. Piyasa gözetim ve denetimi sağlayan bakanlık bu bağlamda bakanlık sayfasında ceza uygulamalarına yer verse de tahsilatta başarı sağlamadığı için verdiği cezaların uygulamada sınırlı kaldığı görülmektedir” diye konuştu.

Gürer, “Bakanlık tarafından ilgili mevzuat kapsamında uygunsuz olduğu tespit edilen ürünlere ilişkin mevzuat ile belirlenen süreçlerin olduğu tespit edilen ürünlere ilişkin duyuru metnine raporda yer verilmiştir. Uygunsuz olduğu tespit edilen ürünlerden ellerinde bulunanların, ürünün iktisadi işletmecisine başvurması gerektiği de belirtilmektedir. Bu süreçte Bakanlık tarafından ilgili mevzuat kapsamında uygunsuz olduğu tespit edilen ürünlere ilişkin mevzuat ile belirlenen süreçler, ceza gerekçesi ve ceza verilen kamuoyuna açıklanması da bir caydırıcılık sağlayabilir” dedi.

“Bu cezaları ödemeyen kimlerdir? Cezaların içeriği nedir? Bu durumda farklı dönemlerde kamuoyuna yansıyan kartel vb. nedenle açıklanan cezalar sözde mi kalmaktadır? Bir yerde oluşan tepkiler için cezalar açıklanıp, tahsilat neden yapılmamaktadır? Süresi aylarca geçmiş olan cezaların uygulamaya alınmaması bu bağlamda itirazlardan mı yoksa cezanın yazılışına yönelik eksikliklerden mi kaynaklanmaktadır?” diye sordu.