CHP'li Gürer: İşsizlik ödeneği şartları kolaylaştırılmalı

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, işsizlik ödeneğine hak kazanma şartlarının kolaylaştırılmasını da içeren kanun teklifini, TBMM Başkanlığı'na sundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ‘İşsizlik Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair’ hazırladığı kanun teklifi üzerine açıklamalarda bulundu.

İktidarın uyguladığı ekonomi politikalarındaki hataların, krizin derinleşmesine ve vatandaşların üzerindeki baskıların artmasına neden olduğunu söyleyen Ömer Fethi Gürer, “Ülkedeki işsizlik oranları, resmi olarak TÜİK verileriyle sunulmaktadır, bu verilerin artık halkın gerçek durumunu yansıtmadığı açıkça görülmektedir. Ekonomik krizin negatif etkileriyle başa çıkmak zorunda kalan işsiz bireyler için yaşam koşulları daha da zorlaşmaktadır” ifadelerine yer verdi.

'İŞSİZLİK SİGORTASINA ERİŞİM ŞARTLARI KOLAYLAŞTIRILMALI'

İşsizlik sigortasının, işsiz kalan bireylerin ve ailelerinin maddi ve manevi zorluklarını bir miktar hafifletmesi gerektiğine değinen CHP Milletvekili Gürer, işsizlik sigortasına erişim şartlarındaki zorlukların, bu amaca hizmet etmeyi zorlaştırdığını belirtti.

İşsizlik ödeneğinin, işsiz kalan bireylerin geçimlerine katkıda bulunan önemli bir sosyal güvence olduğunu de vurgulayan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bu ödeneğin süresinin uzatılması, işsiz kalan bireylerin bir süreliğine de olsa ekonomik olarak daha güvende hissetmelerine bir nebze olsun katkı sağlayacaktır. Ayrıca, işsizlik sigortasının erişimini kolaylaştırmak ve şartları makul düzeylere getirmek hem bireylerin hem de toplumun ekonomik güvenliği açısından büyük önem taşımaktadır. İşsizlik durumunda hızlı bir şekilde destek almak, bireylerin temel ihtiyaçlarını karşılamalarına yardımcı olacaktır” diye konuştu.

'YÜZDE 40 OLAN İŞSİZLİK ÖDENEĞİ MİKTARI YÜZDE 75’E ÇIKARILMALI'

İşsizlik sigortası kapsamında yapılan ödeme miktarlarında artış sağlanması için günlük işsizlik ödeneği miktarının yüzde 40'tan yüzde 75'e çıkarılmasını öneren Gürer,” İşsizlik sigortasına erişimin kolaylaştırılması için hizmet akdinin sona ermesinden önce hizmet akdine tabi olunan gün sayısının 120'den 60 güne indirilmesi ve ödemelerin daha uzun bir süreye yayılması gibi düzenlemeler, ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik kriz ortamında işsizlik sigortası için öncelikli olarak hayata geçirilmesi gereken kritik düzenlemelerdir” şeklinde konuştu.

Bu önemli değişikliklerin, günlük işsizlik ödeneği miktarındaki artış ile işsiz kalan bireylerin maddi ihtiyaçlarını daha etkin bir şekilde karşılamalarına olanak tanıyacağını anlatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ayrıca, hizmet akdine tabi olunan gün sayısının azaltılması, işsizlik sigortasına erişimi kolaylaştırarak bireylerin daha hızlı bir şekilde destek almasını sağlayacaktır. Ödemelerin uzun bir süreye yayılması ise işsizlik sürecindeki ekonomik güçlükleri hafifletecek ve bireylere daha sürdürülebilir bir maddi destek sağlayacaktır” diye konuştu.