CHP'li Engin Altay'dan 'Milli Uzay Programı' yorumu: Ağam bizimle eğleniyor

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı “Milli Uzay Programı” için “4,5 milyar lira para koymuş. Bu parayla Everest tepesine çıkarsınız, daha yukarı çıkamazsınız. ‘Ağam bizle eğlenir.’ Erdoğan’ın ay hikayesi böyle bir hikayedir” ifadelerini kullandı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında gündemdeki konuları değerlendirdi:

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ni eleştiren Altay, anayasa değişikliği tartışmalarıyla ilgili “ Ucube sisteme yama arıyor Erdoğan. Bu sistem yama tutmaz” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dün açıkladığı “Milli Uzay Programı”na da değinen Altay, “18 yılda uzay projeleri için 2 milyar harcanmış. 2021’de koyulan ödenek, 1 buçuk milyar, 2022’de 1.4 milyar, 2023’te 1.7 milyar lira koymuş. 4,5 milyar lira para koymuş. Bu parayla Everest tepesine çıkarsınız, daha yukarı çıkamazsınız. ‘Ağam bizle eğlenir.’ Erdoğan’ın ay hikayesi böyle bir hikayedir” diye konuştu.

Altay'ın açıklamalarından satır başları şu şekilde:

BU SİSTEM YAMA TUTMAZ: Anayasa değişikliğini gündeme getirdi. Ben de sana beş madde de çağrı yapacağım. Tarafsız ol. Anayasa Mahkemesi kararlarına uy, saygılı ol. Sistemi tahkim edecek hiçbir işin parçası olmayacağımızı bil. Güçlü parlamenter sisteme geçiş iraden varsa belki konuşuruz. Belki diyorum. Ucube sisteme yama arıyor Erdoğan. Bu sistem yama tutmaz. Anayasa değişikliği ile yama yapmayı düşünüyorsan o zor. Anayasa tartışmaları ekonomik çöküşü gizleme gayretine gerekli hizmeti yaratmadı. Millet ekonomi konuşuyor.

UZAY PROGRAMI BÜTÇE İLE ÖRTÜŞMÜYOR: Tabii anayasa tartışmaları Erdoğan'ın ekonomik çöküntüyü gizleme gayretine gerekli hizmeti yapmadı. Millet anayasa konuşmuyor, biz de konuşmuyoruz. Millet ekonomi konuşuyor. Pazardan, çöpten toplanan yiyecekleri konuşuyor. Gece 12'de söndürülen doğalgaz kombisinin vanasını konuşuyor. Beyefendi Ay'a 2023'te sert, 2028'de yumuşak iniş yapacağını söyledi. 18 yılda uzay projeleri için 2 milyar harcanmış. 2021’de koyulan ödenek, 1 buçuk milyar, 2022’de 1.4 milyar, 2023’te 1.7 milyar lira koymuş. 4,5 milyar lira para koymuş. Bu parayla Everest tepesine çıkarsınız, daha yukarı çıkamazsınız. ‘Ağam bizle eğlenir.’ Erdoğan’ın ay hikayesi böyle bir hikayedir.

ERDOĞAN TCK’YA GÖRE SUÇ İŞLİYOR: Kongrelerin yapılma zarureti var. Biz de yaptık. Sosyal mesafeye uyuldu. Başarılı, örnek bir kurultay yaptık. Bir fire de olmadı. Covid-19 rahatsızlığına da rastlanmadı. Beyefendi, kurultay yapıyor. ‘El ele tutuşun da görelim’ diyor. ‘Hay maşallah tıklım tıklım doldurmuşsunuz...’ Salgında bu söylenecek laf mı ya? Sokakta ceza yazıyorsun. Bilim Kurulu’na çağrı yapıyorum. Ben AK Parti kongreleri yapılmasın diyemem. Ama Bilim Kurulu’nun parti kongrelerinin sosyal mesafeye uygun yapılmasıyla ilgili çerçeveyi çizmeleri lazım. Ben bir suç duyurusunda bulunacağım. Savcıları göreve çağıyorum. Erdoğan’ın kongrelerle ilgili yaptığı, taksirle işlenmiş bir suçtur, başkalarının sağlığına zarar vermek. İnsanlara ‘el ele tutuşun’ demek, tıklım tıklım dolmasına teşvik etmek suç değil midir? Erdoğan bence TCK’nın 86’ncı maddesine göre ama hadi bilinçli değil diyelim TCK’nın 89’uncu maddesine göre taksirli yaralama suçunu işliyor.

BERBEROĞLU MECLİS’TE GÖREVİNİN BAŞINA DÖNECEK: (Enis Berberoğlu’nun durumu hakkında gelen bir soru üzerine) Az önce kendisiyle görüştüm. Meclis Başkanlığı’na 14'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nden yazı bekliyoruz. Hem UYAP üzerinden Adalet Bakanlığı’na gönderdiğini biliyoruz. Adalet Bakanlığı bunu Cumhurbaşkanlığı Prensipler Dairesi’ne gönderecek. Daire, fezleke olarak Meclis’e gönderecek. Ayrıca mahkeme, Meclis’e de bir karar örneğini yolladı diye biliyoruz. Ne hikmetse PTT; ayçiçeği ve zeytinyağı sattığı için evraklar geç geliyor. Yarım saat öncesinde Meclis’e gelmiş değildi. Meclis Başkanı ile de telefon görüşmesi yaptım. Gelir gelmez Genel Kurul’da okunacak ve milletvekilimiz görevinin başına gelecek. (DUVAR)