CHP’li Akın: Yalana sarılan Enerji Bakanı istifa etmeli, edemiyorsa affını istemeli

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, elektriği kesilen haneler konusundaki tartışma için "Bakanın hiç utanmadan söylediği yalanlar gerçekler duvarında çarpmıştır" dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - CHP Enerji ve Alt Yapı Projelerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, partisinin genel merkezinde açıklama yaptı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in açıklamalarına tepki gösteren Akın, “Enerji Bakanı Fatih Dönmez ucuz bir algı oyunuyla alenen yalan söylemiştir. Yalana sarılan Bakan derhal istifa etmeli, istifa edemiyorsa da saraydan derhal affını istemeli” dedi.

‘TWEETLER BAKANI ELE VERDİ’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, zamları protesto etmek amacıyla faturayı ödemediği için evinin elektriğinin kesilmesinin ardından Dönmez sosyal medya hesabından bir mesaj yayınlayarak, şu soruları yöneltti: "Sayın Kılıçdaroğlu o gece elektrikler gerçekten kesik miydi? Kendinizi yine isteyerek ve bilerek karanlığa mı gömdünüz? Yapılan incelemeler sonucu o gün evin elektriği varmış. Ve o gün o evde elektrikler olduğu halde ışıkları neden açmadınız?"
Bir süre sonra yeni bir paylaşım yapan Dönmez, Kılıçdaroğlu’nun ziyaret ettiği bir ailenin evini işaret etti fakat CHP yönetimi bu ailenin de elektriğinin kesik olduğuna yönelik paylaşımlar yaptı.

Dönmez’in “yalanlar serisi” yaptığını söyleyen Akın, elektriği kesik hanelerin sayısına ilişkin verilerin, bakanlık kaynaklı olduğunu anlattı. Akın, bakan Dönmez’in 22 Nisan’da yaptığı, 4 milyon hanenin değil, 278 bin abonenin elektriğinin kesik olduğu açıklamasına da değindi. 2021 yılında her ay düzenli olarak Dönmez’e sorular sorduğunu, geçen yıl toplamda 3 milyon 449 bin 344 abonenin elektriğinin kesildiği bilgisinin bakan tarafından kendine aktarıldığını belirten Akın, “2022 yılına ilişkin verileri ise her ay sormamıza karşın henüz bize yanıt verilmedi ama bakanın 22 Nisan’da attığı bu tweet onları ele verdi” dedi.

'BAKANLIĞA GÖRE ELEKTRİĞİ KESİK HANE SAYISI ARTMIŞ'

Akın, açıklamamalarına şöyle devam etti: “Tüm abone gruplarında 22 Nisan itibarıyla 278 bin abonenin elektriğinin kesik olduğunu söyledi. Yani Nisan 2022 döneminin verilerini paylaştı. Peki geçen yıl aynı dönemde, Nisan 2021’deki veriler ne diyor? 2021 Nisan ayında elektriği kesik toplam abone sayısı 248 bin 515. Şimdi bu rakamın 278 bine çıktığını öğrendik. Yani elektriği kesik abone sayısı geçen yıla göre yalnızca Nisan ayında yüzde 12 oranında artmış durumda.

‘SARAYIN ALGI OPERASYONU BAŞARIYLA PÜSKÜRTÜLDÜ’

Enerji Bakanı Dönmez’in, “Sayın Kılıçdaroğlu o gece elektrikler gerçekten kesik miydi? Kendinizi yine isteyerek ve bilerek karanlığa mı gömdünüz?” paylaşımı yaparak, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun evinin elektriğinin kesilmediği yönünde algı oluşturmaya çalıştığını belirten Akın, Selvi Kılıçdaroğlu adına kayıtlı elektriğin kesildiğine dair belgeleri gösterdi. “Bu mesajı atan Dönmez, bunun ne anlama geleceğini bilmiyor mu?” diye soran Akın sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sarayın algı operasyonu başarı ile geri püskürtülmüştür. Bakanın hiç utanmadan söylediği yalanlar gerçekler duvarında çarpmıştır. Yalancının mumu yatsı olmadan sönmüştür. Gizlenmesine karşın resmi veriler dikkate alındığında Türkiye’de derin bir enerji yoksulluğu yaşandığı ortadadır. AK Parti iktidarı, Türkiye’de yaşanan enerji yoksulluğunun ulaştığı boyuta karşın göstermelik kararlar dışında hiçbir somut adım atmamıştır. Ocak 2022 tarihinde elektrik faturalarına yüzde 127 oranında fahiş bir zam yapan iktidar, gelen tepkilerin ardından faturalarda hiçbir etkisi olmayan göstermelik adımlar atmıştır. Bugün itibarıyla düşük kademede zam oranı yüzde 43, yüksek kademede ise yüzde 119 olarak hala yürürlükte. Bu nedenle kamuoyu araştırmalarına göre her 5 aboneden 1’inin faturasını ödemekte zorlandığı ifade ediliyor. 

RAKAMLAR YALAN SÖYLEMEZ

Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu yaptığı bireysel eylemle milyonların sesi olarak Türkiye’de yaşanan enerji yoksulluğunun ne kadar derin olduğunu gözler önüne serdi. AK Parti iktidarı, Sayın Genel Başkanımız Kılıçdaroğlu’nun gerçekleştiği bireysel eylemin ülkemizdeki enerji yoksulluğunun görünür kılmasından büyük bir rahatsızlık duyuyor. Ama gerçekler bu. Kısaca iktidar kendisinin yarattığı, sorumlu olduğu derin yoksulluğun görünür olmasından son derece rahatsız. Bu nedenle Enerji Bakanı Fatih Dönmez ucuz bir algı oyunuyla alenen yalan söylemiştir. Yalana sarılan Bakan derhal istifa etmeli, istifa edemiyorsa da saraydan derhal affını istemeli. Rakamlar yalan söylemez. Gerçekler ortada. Genel Başkanımızın haklı direnişi Cumhuriyet tarihinin en büyük elektrik zammının ardından ülkemizin karanlıkta kalan ailelerine ve onların çocuklarına ses olmaktadır. Ve bu ses tüm Türkiye’ye dalga dalga yayılıyor.” (DUVAR)