CHP'li Ağbaba: TÜİK işsiz sayısındaki artışı bu ay da kendince kırpmış

TÜİK'in açıkladığı işsizlik verilerine tepki gösteren CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, İŞKUR verileri ile TÜİK verilerinin çeliştiğini ve TÜİK'in gerçek verilerini gizlediğini belirtti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, yazılı bir açıklama yaparak TÜİK'in nisan ayı iş gücü verilerini değerlendirdi. İŞKUR ve TÜİK verilerinin birbirleriyle uyuşmadığına dikkat çeken Ağbaba, İŞKUR'a göre işsiz sayısının arttığını, TÜİK'e göre ise azaldığını söyledi.

TÜİK'in, işsizliğin nisanda bir önceki yılın aynı ayına göre 614 bin kişi azaldığı yönünde açıklama yaptığını belirten Ağbaba, "TÜİK'e kayıtlı resmi işsiz sayısı, geçen yılın nisan ayında 4 milyon 467 bin kişi iken bu yılın nisan ayında işsizliğin 3 milyon 853 bin kişiye düştüğünü açıklıyor" dedi.

İŞKUR verilerindeki yıllık işsiz sayısındaki artışın ise tam tersi olduğunu belirten Ağbaba, İŞKUR verilerine göre, kayıtlı işsiz sayısının geçen yıl nisan ayında 2 milyon 910 bin kişi iken bu yılın aynı ayında 3 milyon 583 bin kişi olduğunu bildirdi.

Ağbaba, şunları kaydetti:

"İŞKUR verilerine göre, kayıtlı işsiz sayısı son bir yılda 673 bin kişi artarken TÜİK verilerine göre işsiz sayısı bir yıl öncesine göre 614 bin kişi azalmış olarak görülüyor. Aradaki 1 milyon 287 bin kişilik fark, TÜİK tarafından görmemezlikten geliniyor. Öte yandan işsizliğin aylık değişim verilerinde TÜİK ile İŞKUR verileri arasındaki farklılık bu ay da devam etti. İŞKUR verilerine göre mart-nisan ayları arasında işsizlik ödeneği başvuru sayısındaki toplam artış 136 bin. TÜİK'e göre mart ayından nisan ayına işsiz sayısında artış 65 bin. İşsizlik başvurusu yapanların sayısındaki artış, TÜİK'in resmi işsiz sayısındaki artışın tam iki katı. TÜİK her ay yaptığı gibi gerçek işsiz sayısındaki artışı bu ayda kendince kırptığı ve kararttığı verilerle gizlemiş durumda."

Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıklamasına göre, 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2022 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre 65 bin kişi artarak 3 milyon 853 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 0,1 puanlık artış ile yüzde 11,3 seviyesinde gerçekleşti. (HABER MERKEZİ)