CHP'li Adem'den maden kararına tepki: 'İhanet kabul edilemez'

Niğde Gümüşler'de altın ve gümüş madeni için alınan acele kamulaştırma kararına tepki gösteren CHP'li Erhan Adem, "Bu karardan derhal vazgeçilmeli" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, Niğde Gümüşler Kasabasında altın ve gümüş madeni kurulması için alınan acele kamulaştırma kararına tepki gösterdi.

Erhan Adem, kararın çevresel ve sosyal etkileri yeterince değerlendirilmeden, bölgenin tarihi ve kültürel mirasının göz ardı edilerek alındığını ifade ederek, "Gümüşler, yüzyıllar boyunca korunan tarihi ve kültürel değerlere sahip bir hazinedir. Bu değerli mirası madencilik faaliyetlerine feda etmek, kabul edilemez bir ihanettir" dedi

Adem açıklamasında şunları söyledi:

"Tıpkı İliç’te olduğu gibi Niğde’de de patlatmalı açık ocak işletmeciliği yöntemiyle faaliyet yürütülmek isteniyor. Bu izin iptal edilmediği taktirde, yapılan kazı malzemesinden altın cevheri üretimi gerçekleştirilecek olup, üretim faaliyetleri sonucu binlerce ton pas meydana gelecek.  777 hektar büyüklüğünde ruhsata sahip olan şirket 13,07 hektarlık alanda faaliyet yürütecek, bölgede ki tüm mera alanlarını da yok edilecek. Bu karardan derhal vazgeçilmeli.

Bu değerli hazineyi madencilik şirketlerinin çıkarlarına feda edemeyiz. ÇED süreçleri eksik, toplumun görüşleri alınmamış,  İliç’te madenciler halen toprak altında kurtarılmayı beklerken, yeni bir maden projesi başlatılması akıl dışıdır. İnsan hayatı madencilik şirketlerinin çıkarlarından daha değerlidir. Alınan kararın iptal edilmesi ve bölgenin geleceği hakkında şeffaf bir süreç başlatılması için her türlü yasal ve meşru yolu kullanacağız. Gümüşleri madencilerin insafına terk etmeyeceğiz. Tarihi ve kültürel mirasımızı korumak için sonuna kadar mücadele edeceğiz." 

Etiketler erhan adem chp