CHP’den mesleki eğitimde ‘ücret teşviki’ teklifi: Asgari ücretin yüzde 60’ından az olmayacak

CHP, mesleki eğitime ilgiyi artırmak için meclise kanun teklifi verdi. Buna göre; staj veya tamamlayıcı eğitim gören öğrencilerle çıraklara verilecek ücret asgari ücretin yüzde 60’ından az olamayacak.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA- CHP, mesleki eğitimin özendirilmesine yönelik, staj veya tamamlayıcı eğitim gören öğrenciler ile çıraklara ödenecek ücretlerin arttırılması amacıyla kanun teklifi hazırladı.

CHP Grup Başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç tarafından hazırlanan “Mesleki Eğitim Kanunu’nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi”, TBMM Başkanlığı’na sunuldu.

Teklif ile işletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler, staj yapan öğrenciler ve çıraklara ödenecek ücretlerin alt sınırlarının yeniden belirlenmesi öngörülürken, kapsama giren öğrencilere asgari ücretin yüzde 60’ından az ücret verilemeyecek.

‘ÖĞRENCİLER İLE ÇIRAKLARA VERİLECEK ÜCRET ASGARİ ÜCRETİN YÜZDE 60’INDAN AZ OLAMAYACAK’

Kanun teklifi ile işletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler ile mesleki ve teknik ortaöğretim okul ve kurumlarında staj veya tamamlayıcı eğitim gören öğrencilere ödenecek ücret düzenleniyor. Buna göre yirmi ve üzerinde personel çalıştıran işyerlerinde asgari ücretin net tutarının yüzde otuzundan az olamayacağına ilişkin kural ‘yüzde altmışından’ az olamayacağı şeklinde değiştiriliyor. Yirmiden az personel çalıştıran işyerlerinde ise asgari ücretin net tutarının yüzde on beşinden az olamayacağına ilişkin kural ‘yüzde kırkından’ az olamayacağı yeniden düzenleniyor.

Teklifte, “Aday çırak ve çırağa yaşına uygun asgari ücretin yüzde otuzundan aşağı ücret ödenemeyeceğine ilişkin kuraldaki sınır da yüzde altmışa çıkarılmakta ve bu kurala da kalfalara yönelik olarak asgari ücretin yüzde sekseninden aşağı ücret ödenemeyeceği şeklinde ekleme yapılmaktadır” ifadelerine de yer verildi. (DUVAR)

Etiketler chp staj asgari ücret