CHP'den hükümete Garê tepkisi: Sorumluluk alacak, hesap vereceksiniz

Garê'de PKK'nın alıkoyduğu 13 Türk vatandaşının yakınlarının çağrılarını daha önce Meclis gündemine taşıyan CHP Milletvekilleri operasyonu değerlendirdi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba “Bir kurtarma operasyonunda 13 askerimiz şehit oluyorsa herkesin düşünmesi gerekiyor. Dünyanın neresine giderseniz gidin 13 askeri şehit olan bir ülkede sorumlular bedel öder" dedi. İzmir Milletvekili Murat Bakan da "Bu üstü kapatılacak, hamaset yapılacak konu değil. Meclis'in araştırması gerekiyor" dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA- Garê'de 10 Şubat 2021'de başlatılan Pençe Kartal–2 Harekâtı'nda, PKK tarafından önceki dönemlerde alıkonulan 13 asker ve polisin de öldüğü açıklandı. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, “Mağarada yapılan aramalarda alıkonulan 13 vatandaşımızın naaşlarına ulaşılmıştır. Sağ olarak ele geçirilen iki teröristin verdiği ilk bilgilerde ise vatandaşlarımızın mağaraya yönelik harekâtın başlangıcında sözde mağara sorumlusu terörist tarafından şehit edildikleri ifade edilmiştir” dedi.

Garê’de yapılan harekâtla ilgili kamuoyundaki tartışmaların büyümesi sonrası Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu operasyonla ilgili Meclis Genel Kurulu’na bilgi vereceği açıklandı. CHP ise operasyonun 13 asker ve polisin kurtarılması açısından başarısız olduğunu ifade etti, bu olayın sorumlularının derhal istifa etmesi gerektiğine vurgu yaptı.

VELİ AĞBABA VE MURAT BAKAN KAÇIRILAN 13 KİŞİNİN AİLELERİYLE MECLİS'TE BASIN TOPLANTISI DÜZENLEMİŞTİ

'ÇÖZÜM SÜRECİNDE YAPILAN YANLIŞLIKLARIN BEDELİNİ ÖDEDİK'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Garê’de öldürülen 13 asker ve polisin çözüm süreci döneminde kaçırıldığına dikkat çekti, “Bu durum yaklaşık 5 buçuk yıldan bu yana gündemde olan bir sorun olmasına rağmen ailelerin sesini kimse duymadı. Kaçırılan askerlerin örgütün eline bırakılması hepimizin ortak acısıdır. O dönem çözüm sürecine ilişkin çekincelerimizi ifade ettik ama dinletemedik. Sürecin TBMM’de ele alınması gerektiğini belirtmiştik ama geldiğimiz noktada böyle bir sonuçla karşılaştık. Çözüm süreci kapsamında yapılan yanlışlıkların bedelini ödedik” dedi.

'13 ASKERİ ŞEHİT OLAN BİR ÜLKEDE SORUMLULAR BEDEL ÖDER'

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin sınır ötesinde yaptığı operasyonlara muhalefetinden iktidarına kadar destek verildiğini ifade eden Ağbaba, şöyle konuştu: “Bir kurtarma operasyonunda 13 askerimiz şehit oluyorsa herkesin şapkasını önüne alıp düşünmesi gerekiyor. AK Parti kanadı tarafından yapılan açıklamalara bakıldığında bu ölümlerden bile siyasi sonuç çıkarmaya çalışan kirli bir siyasetle karşı karşıya olduğumuzu söyleyebiliriz. Dünyanın neresine giderseniz gidin 13 askeri şehit olan bir ülkede sorumlular bedel öder. 3 askeri şehit oluyor diye istifa eden genelkurmay başkanları var. AK Parti yetkililerin açıklamalarına bakıldığında bu olayın bedelini ödeyecek kimse yok. AK Parti’ye göre bu olay siyasi bir sonuç siyasi bir rant elde etmekten başka bir şey değil.”

'HEDEF 13 ASKERİN KURTARILMASIYSA OPERASYON BAŞARISIZ OLDU'

Söz konusu operasyonun “başarısız” olduğuna vurgu yapan Ağbaba şunları söyledi: “Hulusi Akar’da operasyon yapılan o mağarada 13 asker ve polisin olduğu istihbaratı yok muydu ki 'sivil vatandaşlarımız' ifadelerini kullandı. Bu soruyu kendisine sormak gerekiyor. Operasyonun ne amaçla yapıldığı da önemli. Eğer operasyonun amacı 13 asker ve polisin kurtarılması idiyse başarısız bir operasyon olduğunu söylemek gerekiyor.”

'BU, ÜSTÜ KAPATILACAK, HAMASET YAPILACAK BİR KONU DEĞİL'

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan ise 2016 yılından beri esir tutulan asker ve polislerle ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne 6 soru önergesi verdiğini, yıllardır bu sorunun çözümü için gayret gösterdiğini belirterek, “Bu sonuç benim için çok yaralayıcı” dedi. Türkiye tarafından başlatılan operasyonun “başarısız” olduğunu kaydeden Bakan, özettle şunları söyledi: “Anlaşılan o ki operasyon iki amaçlı olarak gerçekleştirilmiş. Hem bölgeyi PKK’lılardan temizleme amacıyla bir hava ve kara harekâtı söz konusu hem de kaçırılan asker ve polislerin kurtarılması amaçlanmış. Tabi bu iki amacın aynı operasyon kapsamında gerçekleştirilmesi askeri olarak mümkün mü? En önemli nokta burası. Açıklamalardan bölgesel bir operasyon yapıldığı anlaşılıyor; ancak bu tip operasyonlar nokta atışı yapılır. Özel kuvvet içinde yetişmiş MAK’ın yapması gereken bir operasyon örneğin... Ya da Deniz Kuvvetlerindeki SAT, jandarmadaki JÖAK gibi... Yıllardır alıkoydukları savunmasız ve silahsız olarak şehit ettikleri askerlerimiz için çok üzgünüm. Terör örgütü PKK’yı bir kez daha lanetliyorum. Bu başarısız operasyonun detaylarına dair Meclis’in bilgilendirileceğini öğrendik. Bu üstü kapatılacak, hamaset yapılacak bir konu değil. Meclisin bu konuyu araştırması gerekiyor. 

'OPERASYON ASKERİ AÇIDAN BİR FACİA'

(Hulusi Akar’ın öldürülen asker ve polislere ilişkin kullandığı 'sivil vatandaşlarımız' ifadesine ilişkin) O mağaraya girerken orada asker ve polislerin olduğunu bilmeme ihtimalleri yok. Zaten kurtarma operasyonuna hazırlıklarından hedefin ne olduğu belli oluyor. Ama ortaya bu boyutta bir facia çıkınca ne yapacağını bilmez bir şaşkınlıkla katledilenlerin sivil olduğu yönünde açıklamalar gelmeye başlıyor. Tabi gerçek kısa sürede ortaya çıkıyor. Nerden bakılırsa bakılsın tam bir yönetim skandalı. 
Operasyonun askeri açıdan bir facia olduğu artık açık. Ama yönüne de değinmek gerekir. Siyasi iktidar ekonomik kriz ve pandemi gibi pek çok nedenden dolayı sıkışmış durumda ve hızla toplumsal desteğini kaybediyor. Bir çıkış yapmak ve tabanına bir başarı hikayesi gösterebilmek için bu operasyonun planladığını düşünüyorum. Sonuç kurtarılmayı bekleyen masum insanlarımızın hayatına mal oldu.”

'KILINI KIPIRDATMADI'

İktidara "sorumluluk alacaksınız, hesap vereceksiniz" diye seslenen Bakan şöyle devam etti: “Her ülke kendi askerini, polisini kurtarmak için elinden gelen her türlü tedbiri alır; diplomasi, müzakere, operasyon her türlü yola başvurur… Öncelik, kaçırılan askerin, polisin, yurttaşın güvenliği olur, sağ salim yurda dönmesi olur. Önce hamaseti bırakacaksınız, sonra sorumluluk alacaksınız ve hesap vereceksiniz. Meclis’te bilgilendirme yapılacağını öğrendik… Ne anlatacaklar ne diyecekler göreceğiz… Ancak şunu vurgulamak istiyorum: Cihatçı selefi grupları Kuvayı Milliye ile bir tutanlar, yaşarken görmeyip şehit olduğunda al bayraklı tabutun üzerine elini koyup siyaset yapanlar, altı yıl PKK’nın alıkoyduğu askerlerimiz polislerimiz için kılını kıpırdatmadı. Ülkesi için bir emirle ölüme giden, canını feda etmekten kaçınmayan askere ve polise her koşulda sahip çıkmak; devlet olmanın ve devlet onurunu korumanın gereğidir. AKP bu gereği yerine getiremedi.”