CHP’den emekli belediye başkanları için iktidara çağrı: Ayrım yapılmamalı

CHP’li Seyit Torun, emekli belediye başkanları arasındaki dört kata varan maaş farkına dönük adım talep ederek, “Emekli başkanlar, açlık sınırının yarısı ücretle geçim mücadelesi veriyor” dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, emekli belediye başkanlarının özlük hakları arasında ciddi ayrım ve adaletsizlik yaşandığını belirterek açıklama yaptı. Bağ-Kur emeklisi belediye başkanının 2 bin 600 lira aylık alırken, başka bir sigorta türünden emekli başkanın maaşının bunun 4 katına kadar çıktığını söyleyen Torun, “Binlerce mağdur emekli belediye başkanı, 5 bin 300 liraya yükselen açlık sınırının yarısı ücretle, geçim mücadelesi veriyor” dedi.

‘2008’DEN ÖNCE EMEKLİ OLAN BELEDİYE BAŞKANIYLA SONRA OLAN ARASINDA ADALETSİZLİK VAR’

Belediye başkanlarının, toplumun en temel ihtiyaçlarını karşılayan ve zaman ve mekân kavramı gözetmeden görev yapan seçilmiş kişiler olduğunu söyleyen CHP’li Torun’a göre halkın temsilcisi olan belediye başkanlarına görevleriyle orantılı özlük haklarının sağlanması gerekiyor. Mevcut yasal düzenlemelerde, özellikle emekli belediye başkanlarının maaşları arasında ciddi bir adaletsizlik görüldüğünü belirten Torun, “Bağ-Kur’dan emekli olan bir belediye başkanı 2 bin 600 lira maaş alırken, SGK’dan emekli belediye başkanının aylığı bunun 2 katına, Emekli Sandığı’ndan emekli belediye başkanının aylığı ise bunun 4 katına kadar çıkıyor” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ayrıca, 2008’den önce emekli olan belediye başkanları ile bu tarihten sonra emekli olanların maaşları ve tazminatları arasında da ciddi adaletsizlik bulunuyor. 2008’den sonra emekli olan belediye başkanları, 5510 sayılı kanundaki düzenlemeler nedeniyle hak kaybına maruz kalıyor. Kamuoyunda pek bilinmese dahi binlerce mağdur emekli belediye başkanı, 5 bin 300 liraya yükselen açlık sınırının yarısı ücretle geçim mücadelesi veriyor.”

‘BELEDİYE BAŞKANLARI ARASINDA AYRIM YAPILMAMALI’

2009-2014 yıllarında görev yapan bir belediye başkanının, bugün geçimini sağlamak için çaycılık yaptığına yönelik haberlerin kamuoyuna yansıdığını hatırlatan Torun, “Bu adaletsizliğin ortadan kaldırılması, belediye başkanlığına kanuni, standart bir tanım getirilmesi gerekiyor. Belediye başkanları arasında ayrım yapılmamalıdır. İktidar bir an önce bu konuda adım atmalı ve yaşanan bu mağduriyeti gidermelidir. Cumhuriyet Halk Partisi olarak konunun takipçisiyiz ve bu hak kayıplarının giderilmesi için elimizden gelen gayreti göstereceğiz” diye konuştu.

(DUVAR)