CHP’den döviz krizinde 'çarpılan vatandaşa' hukuki destek

CHP 20 Aralık’taki kur dalgalanmasını mercek altına aldı. Konu Meclis'e taşınırken Hazine Bakanı Nebati’nin “Küçük yatırımcılar çarpıldı” dediği zarara uğrayanlar için hukuki destek sunulacak.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - CHP, Merkez Bankası’nın eriyen rezervlerine dikkat çektiği “128 milyar dolar nerede” kampanyasının ardından döviz krizinin yaşandığı 20 Aralık gecesi yaşananları da yakın takibe aldı. “20 Aralık vurgunu” olarak nitelenen geceye dair 11 soru soran CHP, o gece yaşananların ortaya çıkarılması için üç ayaklı bir çalışma yürütecek. Çalışma kapsamında Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin “küçük yatırımcılar çarpıldı” dediği zarara uğrayan vatandaşlara da hukuki destek sunulacak.

CHP MYK toplantısında 20 Aralık’ta yaşanan döviz krizi ele alındı. Toplantıda doların 18.31’e yükselip daha sonra 12 TL’nin altına çekildiği gece yaşananlara dair değerlendirmeler yapıldı. Söz konusu 20 Aralık gecesi ve sonrasında yaşanan tablo “küçük yatırımcının birikimlerinin sinsice çarpıldığı Finansal Kumpas” olarak nitelendirildi. Parti Sözcüsü Faik Öztrak da MYK toplantısı sonra yaptığı açıklamada, milletin feryat ettiğini, partiye mağdur vatandaşlardan çok sayıda şikâyet yağdığını söyledi. İktidara aralarında “Milyarlarca doları o gece satıp, doları düşüren kim? 18 liradan doları kim sattı, 11 liradan kim topladı. Kamu bankalarının sattığı, tüyü bitmedik yetimin hakkı olan 20 milyar doları, kimler ucuz ucuz topladı? Milletin dövizleriyle millet nasıl çarpıldı?” sorularının yer aldığı 11 soru yöneltildi.

MECLİS ARAŞTIRSIN ÇAĞRISI

CHP MYK’da konuyla ilgili üç ayaklı bir takip sistemi oluşturulmasına karar verildi. Bu kapsamda ilk olarak Meclis denetimini devreye sokmak için Meclis’te Araştırma Komisyonu kurulması istenecek. Geçtiğimiz hafta CHP Grup Başkanvekilleri “Dövizdeki büyük dalgalanmalardan birinin gerçekleştiği 20 Aralık 2021 ve sonrasında yaşananların bütün boyutlarıyla ortaya konulması için Meclis’te araştırma komisyonu kurulmasını içeren önergeyi Meclis Başkanlığına sundu. Önerge ile döviz işlemlerine taraf olanlar arasında bakanlar, Cumhurbaşkanlığı bürokrasisi, Merkez Bankası üst yönetimi, Cumhurbaşkanına yakın isimler ve bunların yakılarındaki isimlerin olup olmadığı, bu alış satışların hangi kurlardan yapıldığının araştırılması talep edildi. CHP Meclis’in çalışmaya başladığı 4 Ocak’ın hemen ardından bu önergenin işleme alınmasını isteyecek.

YARGIYA TAŞINACAK, MAĞDURLARA HUKUKİ DESTEK VERİLECEK

CHP MYK’da ele alınan ikinci başlık Döviz kriziyle ilgili yargı denetiminin devreye alınması oldu. Bu konuyla ilgili hukuki süreçlerin işletilmesi ve üçüncü olarak da mağdur vatandaşlardan şikayetçi olmak isteyenlere yardım için hukuki destek sunulması kararı alındı.

DÖVİZE ENDEKSLİ MEVDUAT ÖNERİSİ BANKACILARDAN GELDİ İDDİASI

MYK toplantısında ekonomist üyeler döviz kurlarındaki yükselişi durdurmak için gündeme getirilen “Kura endeksli TL mevduat” önerisinin bankacılar tarafından Hazine ve Maliye Bakanı'na götürülmüş olduğu iddiasını paylaştı. Ayrıca tüm yatırımcılar içinde mevduatını 3 ay vadede tutanların oranının sadece yüzde 6.7 olduğuna dikkat çekilerek bu konudaki güvensizliğin sürdüğüne vurgu yapıldı.

“Ekmek kuyruğundaki vatandaşın vadesi bir gün” değerlendirmesi yapılan toplantıda sadece geçimini idame ettirmeye çalışan küçük yatırımcı için dolardan kaçıp Türk parasına yatırım yapalım gibi bir tutumun olmadığı, olamayacağı tespiti yapıldı.

VATANDAŞA OPERASYON, VURGUN

20 Aralık’ta yaşanan sürecin sonuç olarak “vatandaşa operasyon” anlamına gelen bir “vurgun” olduğu değerlendirmesi yapılan toplantıda vatandaşı çarpanların açığa çıkarılması için her türlü çabanın sarf edilmesinde görüş birliği oluştu. Asıl meselenin vatandaşın tenceresi olduğuna vurgu yapılan toplantıda ayrıca halka CHP’nin yoksullukla mücadele için gündeme getirdiği Aile Sigortası başta olmak üzere projelerinin daha etkin araçlarla anlatılması kararı alındı.