CHP’den depremzedeler için 9 maddelik sosyal koruma paketi

CHP, depremzedelerin mağduriyet yaşamasının önüne geçilmesi amacıyla sosyal koruma paketi hazırladı, paketi kanun teklifi olarak Meclis’e sundu.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA – Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), depremzedelerin yaşadığı mağduriyetlerin önüne geçmek amacıyla kanun teklifi hazırladı. Grup Başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç imzalı teklif hayatını kaybedenlerin yakınlarına ölüm aylığı bağlanması gibi düzenlemeler öngörülüyor.

Toplam 9 maddelik kanun teklifi kapsamında öngörülen düzenlemeler şöyle:

🔸Hayatını kaybedenlerin hak sahiplerine prim ödeme ve çalışma süresi şartlarına bakılmaksızın ölüm aylığı bağlanması,

🔸İşten çıkarma yasağına aykırı davrananlara idari para cezası uygulanması,

🔸En düşük kısa çalışma ödeneği ile işyeri kapanan veya işsiz kalan sigortalılara verilecek nakdi ücret desteğinin asgari ücret düzeyinde olması,

🔸Deprem bölgesindeki sigortalı, emekli ve hak sahiplerinden tedavi ve ilaç katılım payı ile protez, ortez, araç ve gereç bedelleri için katılım payı alınmaması.

🔸Deprem bölgesindeki sigortalıların, deprem öncesi sigorta borçları 3 yıl ertelenmesi öngörülüyor.

‘YETERSİZ VE EKSİK DÜZENLEMELERLE YARALARIN SARILMASI MÜMKÜN DEĞİLDİR’

Teklifin gerekçesinde, şu değerlendirmelere yer verildi:

Kanun teklifinin gerekçesindeyse iktidarın kapsamlı ve kalıcı çözümler getirmediği ifade edilerek, “Yetersiz ve eksik düzenlemelerle yaraların sarılması mümkün değildir. Deprem sonrasında devleti yanında görememekten yakınan vatandaşlarımıza, sosyal devlet ilkesi doğrultusunda kapsamlı bir sosyal güvence getirilmesi yerinde olacaktır” denildi. (DUVAR)