CHP’den Amasra raporu: 9 gündür sorumlu yok, AK Parti’de pişkinlik var

CHP’li Ahmet Akın, Amasra’daki maden faciasına ilişkin hazırladıkları rapor üzerine açıklama yaptı. Akın, “9 günde tek bir sorumlu olmaz mı?” diye sordu.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, Bartın’ın Amasra ilçesinde 41 maden işçisinin hayatını kaybettiği faciayla ilgili hazırlanan rapor kapsamında CHP Genel Merkezi’nde basın açıklaması yaptı.

Soma’dan, Ermenek’ten ve onlarca maden faciasından sonra “bu son olsun” diye dualar ettiklerini ifade eden CHP’li Akın, iş cinayetlerinin sorumlusunun iktidar olduğunu belirterek, “Aslında bu iş cinayetlerinin faili her felaketten sonra kendini aklamaya çalışan, sorumluluğu işçilere ve mühendislere yıkmaya çalışan AK Parti iktidarıdır” dedi.

‘AMASRA İŞÇİLERE KARŞI ADETA BİR SUİKAST’

Hazırladıkları raporda facianın oluş şekline ilişkin tespit ve iddialar, resmi bulgular, “Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun işlevsizleştirilen” yapısı, faciada yaşanan iletişim krizi ve ailelerin ihmal olduğuna yönelik tespitlerin yer aldığını kaydeden CHP’li Akın, şunları ifade etti:

“Raporumuz ortaya koymaktadır ki; Amasra’da yaşanan facia; ne kaderdir ne fıtrat ne de kaza! Amasra’da yaşanan göz göre göre geliyorum diyen ihmaller zinciri sonrasında yaşanmış bir cinayettir. Adeta AK parti tarafından maden emekçilerimize karşı işlenmiş adeta bir suikasttır. Çünkü önlenebilir bir kaza, önlenememiştir! Hata, bir kere olur! İkincisi ve aynısı tekerrür eden eylem artık hata değildir. İhmal de değildir. Kasıttır!”

‘SOMA’DAN SONRA UYARILAR DİKKATE ALINMADI’

Soma faciasının ardından uyarıların dikkate alınmadığını kaydeden CHP’li Akın, madencilikte iş güvenliği yerine rantın önünün açıldığına dikkat çekti. CHP’li Akın, şunları söyledi:

“TTK’nın kamu madenciliği işlevi yok edildi. Kurumun içi boşaltıldı. Hata yapana bırakın ceza vermeyi; ödül verildi. Soma raporundaki öneriler dikkate alınıp ihmallere karşı önlem almadı. Patlamadan üç gün önce; ‘Gaz çok. Ama yapacak bir şey yok’ diyerek, madende çalışmaya zorlanan işçileri de dinlemedi.”

‘HAVALANDIRMADAKİ HATA ÖLÜMLERİ ARTIRDI’

CHP’li Akın, madende havalandırma sistemiyle ilgili zafiyet bulunduğu iddialarına işaret ederek, şunları kaydetti:
“Havalandırma sistemleri ile ilgili zafiyet bulunuyordu. Bu iddianın dayanağı zaten Sayıştay raporunda da bulunmaktadır. Bizim tespitimiz ve uzmanların görüşü havalandırma sisteminin yanlış planlanması maalesef faciada ölümleri artırdı Patlamanın ardından oluşan zehirli gazlara; yanlış havalandırma sistemi nedeniyle patlamadan etkilenmeyen madenciler de maruz kaldı. Ne yazık ki bu durum ölümleri de artırdı.”

‘AİLELER MADENDEKİ İHMALLERE DİKKAT ÇEKİYOR’

Hayatını kaybeden maden emekçilerinin ailelerinin tespitlerine de yer verildiğini kaydeden CHP’li Akın, şunları ifade etti:
“Hayatını kaybeden emekçiler madende bir sıkıntı olduğunu kazadan önce ailelerine pek çok kez dile getirmişler. 110 kişinin çalıştığı vardiyada en deneyimsiz işçilerin kömür kazdığı ifade ediliyor. Havalandırma sisteminin kötü olduğunu madencilerimiz de ailelerine anlatıyor. Havalandırmadaki sıkıntıya ve ihmale dikkat çekiliyor. Maden ocağının bir ay kapanacağı ve bakım yapılacağı ifade ediliyor.”

‘9 GÜNDÜR SORUMLU YOK, AK PARTİ’DE PİŞKİNLİK VAR’

Facianın üzerinden 9 gün geçmesine karşın tek bir sorumlunun belirlenemediğine dikkat çeken CHP’li Akın, “9 günde tek bir sorumlu olmaz mı?” diye sordu ve şöyle devam etti:

“18 saatte cansız bedenleri madenden çıkarmakla övünen AK Parti iktidarı bugün itibariyle 210 saati aşkın süredir tek bir sorumlu bulamaz mı? Tek bir yöneticiye, bürokrata el çektirilmez mi? 41 can yiterken AK Parti maalesef pişkin siyasetine devam ediyor. İktidar adeta sorumluları bulmak istemiyor. Adeta bu korkunç facianın unutulmasını istiyor. Çünkü bu faciadaki ihmaller zinciri belki de en tepeye kadar sorumluları ortaya çıkaracak.”

‘TTK’NIN DİĞER MADENLERİNDE DE FACİA YAŞANABİLİR’

CHP’li Akın, iktidar tarafından “bıçak gibi kesildiği” ifade edilen iş kazalarının TTK bünyesindeki bütün madenlerde yaşanmaya devam ettiğini kaydetti. CHP’li Akın, şunları dile getirdi:

“TTK bünyesindeki 5 işletmede iş kazaları son 5 yılda binlerce kez yaşandı. Son 5 yılda kaza sayısı 12 bin 966 oldu. Bu vahim veriler bizi adeta uyarıyor: TTK bünyesinde faaliyet gösteren diğer 4 madende de her an benzer bir facia yaşanabilir.” (DUVAR)

Etiketler chp ahmet akın