CHP’den 2023 kültür sanat karnesi: 46 etkinlik yasaklandı

CHP, AK Parti’nin 2023 yılındaki kültür sanat karnesini açıkladı. Festival ve konser yasaklarının yanı sıra dizilere gelen cezalara dikkat çeken Yardımcı, “AKP, kültür sanatta sınıfta kaldı” dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - CHP Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Koza Yardımcı, AK Parti’nin 2023 Yılı Kültür Sanat Karnesi'ni açıkladı. Yardımcı, AK Parti iktidarının yaklaşık 22 yıldır kendinden olmayana nefes aldırmama konusundaki kararlı tavrını 2023 yılında da sürdürdüğünü ifade etti.

Genellikle tarikat ve cemaatlerin hedef göstermesi üzerine AK Parti’nin festival ve konser yasakladığını belirten Yardımcı, “RTÜK sopasıyla dizileri sansürleyen ya da cezalandıran AKP, 2023 yılında kültür sanatta yine sınıfta kaldı” dedi.

AK Parti’nin seküler yaşam tarzını direkt hedef alan eylemlerine bu yıl da hız kesmeden devam ettiğini söyleyen Yardımcı, “Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un TBMM’deki bütçe görüşmeleri esnasındaki konuşmasında da belirttiği gibi 46 etkinlik yasaklandı. Antalya’daki otelleriyle oldukça meşgul olan Bakan Ersoy, bu sayıyı az bulsa da özüne baktığımız zaman iptal edilen etkinlikler hep muhalif sanatçıların yer aldığı festival ya da konserler oldu. 22 yıllık AKP iktidarı kültür sanatta sınıfta kalsa da yasaklama konusunda üstün başarı gösterdi” dedi.

YASAK LİSTESİNDEN SEÇMELER

2023 yılında yasaklardan Kuzey Fest, Kazdağı Ekofest, Nilüfer Müzik Festivali, Altın Portakal Film Festivali, Çukurova Rock Festivali gibi birçok programın etkilendiğini belirten Yardımcı, festivallerin yanı sıra muhalif sanatçıların konserlerinin de iptal edildiğine dikkat çekti. Yardımcı, “Apolas Lermi, Ara Malikian, Aynur Doğan, Cem Adrian, Gökçe, Grup Yorum, Hande Yener,Korhan Özyıldız & Selçuk Balcı, K-POP Grubu Mirae, Mabel Matiz, Eypio, Melek Mosso, Melike Şahin, Metin & Kemal Kahraman, Niyazi Koyuncu gibi pek çok sanatçımızın konseri iptal edildi. Bu yaklaşımı doğru bulmuyoruz” ifadelerini kullandı.

2023’E YASAKLAR DAMGA VURDU

AK Parti’nin yasaklamalarına rağmen kültür ve sanatın birleştirici gücüne inandıklarını belirten Yardımcı, “Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında CHP’li belediyelerimiz vasıtasıyla vatandaşlarımızın kültür sanatla ilişkisini güçlendireceğiz. Kurucu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir’ sözüne atıf yaparak 2024 yılında her belediyemizi bir sanat alanına çevireceğimize söz veriyorum” diye konuştu.

2023 yılında kültür sanat alanında kaybedilen sanatçılar Burhan Çaçan, Kazım Akşar, Nuri Sesigüzel, Bozkurt İlham Gencer, Özkan Uğur, Erkin Koray, Metin Uca, Can Gürzap, ressam Orhan Taylan’ı anan Yardımcı, “Bu kayıplarımızı yılın son günlerinde bir kez daha saygı ve sevgiyle anıyorum. Kültür sanat bir mücadele alanı, etkili ve etkin politikalarla AKP’nin yasakçı ve sansürcü tutumuna rağmen var olacağız. 2024 yılı hepimize sağlık, huzur ve başarı getirsin” dedi.