CHP'de kurultay gündemi: Kılıçdaroğlu demek çarşaf liste demek, blok asla olmaz

CHP’de kurultaya doğru hazırlıklar hızlandı, kulisler hareketlendi. Genel Merkez’e yakın isimlere göre genel başkanlık yarışını Kılıçdaroğlu kazanır ancak PM yarışı heyecanlı geçer.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) 4-5 Kasım’da düzenlenecek 38. Olağan Kurultay’ına doğru yarışa katılacak tarafların hazırlıkları hız kazandı. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun kazanması için çalışan “Genel Merkezciler” ile Grup Başkanı Özgür Özel adına çalışma yürüten “Değişimciler” delegelerle temaslarını sıklaştırdı. Zaman zaman yemek davetleriyle, zaman zaman ziyaretlerle, zaman zaman da telefon görüşmeleriyle yürüyen lobi çalışmaları kurultay yaklaştıkça artmaya başladı. Bin 368 delegenin oy kullanacağı kurultayda kazanabilmek için iki taraf da son derece ince hesap yaparken delegeleri birebir, isim isim markaja aldı. Listelerde delegeler “taraflarına” göre işaretlenmeye, kurultay sonucuna dair projeksiyonlar oluşturulmaya başlandı.

DEĞİŞİMCİLER: TABLO YÜZDE 45’E YÜZDE 55

Bundan bir ay öncesine göre çok daha ileri bir noktada olduklarını söyleyen değişimcilere göre yüzde 45’e yüzde 55 lehlerine bir tablo var. Bu tablonun sebebi “CHP tabanının değişim isteğinin delegeler tarafından da görülüyor olması” sözleriyle açıklanıyor.

GENEL MERKEZCİLER: KILIÇDAROĞLU EN AZ 800 DELEGENİN OYUNU ALIR

Genel Merkezciler ise yarışı Kemal Kılıçdaroğlu’nun açık ara kazanacağını ve en az 800-900 delegenin oyunu alacağını ifade ediyor.

'GENEL BAŞKAN BELLİ, PM YARIŞI ÇEKİŞMELİ GEÇER'

Genel Merkeze yakın isimler de değişimciler de kurultayın ikinci günü yapılacak Parti Meclisi seçiminde daha dengeli bir dağılım olacağını düşünüyor. 'Genel Merkezciler'in genel başkanlık yarışındaki iddialı söylemleri Parti Meclisi seçimi söz konusu olunca yerini daha itidalli açıklamalara bırakıyor. Genel Merkez’e yakın pek çok isim değişim isteyenlerin Parti Meclisi’ne girebileceği yönünde değerlendirmeler yapıyor. Genel başkanlık yarışında Kılıçdaroğlu’nun kazanacağını söyleyen CHP’li kurmaylar, PM yarışının ise çok çekişmeli geçeceğini ifade ediyor.

‘BLOK LİSTE ASLA OLMAZ’

Kurultaya doğru bir başka tartışma konusu da PM seçiminde kullanılacak listenin çarşaf mı yoksa blok mu olacağı üzerine. Değiştirilmesi çok zor olan ve daha ‘otoriter’ bir tercih olarak tanımlanan “blok liste” yönteminin uygulanmayacağını söyleyen Genel Merkez yöneticileri, “Kılıçdaroğlu demek çarşaf liste demek, ön seçim demek. Kılıçdaroğlu’nun blok liste uygulaması imkansız. Blok asla olmaz, kesin çarşaf olacak” değerlendirmesini yapıyor.

‘BLOK LİSTE İNTİHAR DEMEK’

CHP’de “blok” lafının bile ağza alınamayacağını belirten bir parti yöneticisine göre de bu, genel merkez için “intihar” demek. CHP’deki pek çok yönetici Kılıçdaroğlu’nun daha demokratik bir yöntem olan çarşaf listeyi tercih edeceğinden emin.

'ANAHTAR LİSTEDE 52 KİŞİ OLACAK, KOTALAR UYGULANACAK'

Çarşaf liste yönteminde bütün delegeler Parti Meclisi’ne aday olabiliyor ve en yüksek oyu alan 60 kişi seçiliyor. Genel başkan adayları, birlikte çalışmak istedikleri Parti Meclisi üyelerinin yazılı olduğu “anahtar liste”ler hazırlayarak delegelerden bu listelerdeki isimlere oy vermesini istiyor.

'Genel Merkezci'ler yakın isimler Kılıçdaroğlu’nun Yüksek Disiplin Kurulu ve Bilim Yönetim ve Kültür Platformu hariç 52 kişilik, kadın ve gençlik kotasına uygun bir anahtar liste hazırlayarak firesiz bir biçimde kendi listesinin seçilmesini sağlayacağını söylüyor. Kemal Kılıçdaroğlu’nun tüm kotalara ve PM üye sayısına uygun net bir listeyle delegenin karşısına çıkacağını ve bu listenin büyük oranda kabul göreceğini söyleyen kurmaylar, anahtar listeyi en fazla 1-2 kişinin delebileceğini ifade ediyor. Ancak geçmiş kurultaylarda bunun çok üzerinde aday listeyi delerek Parti Meclisi üyesi olmuştu.

KILIÇDAROĞLU ORTAKLAŞMA İSTİYOR

Kılıdaroğlu’nun partinin büyük bir ayrışma görüntüsü vermesini istemediğini anlatan parti yöneticileri, kurultay günü de bir problem yaşanmayacağını söylüyor. Coşkulu, heyecanı yüksek bir kurultay için hazırlıkların sürdüğünü anlatan yöneticiler, Kemal Kılıçdaroğlu’nun kurultayın sloganı, teması hakkında ve divan başkanı ile üyelerinin kim olacağı gibi konularda değişimcilerle ortaklaşılmasını istediğini söylüyor. Bu kapsamda önerilen bir divan başkanının değişimciler tarafından kabul edilmediği, bunun üzerine başka adaylar üzerinde görüşmelerin sürdüğü biliniyor.

AF GÜNDEMİ: TANJU ÖZCAN NEDEN DÖNMESİN?

Parti Meclisi toplantısında “Kadına karşı ve yüz kızartıcı suçlar hariç olmak üzere bağışlanma isteklerinin kabul edilmesi konusunda prensip kararı alınmasının” gündeme alınması da CHP’de tartışılan konulardan. Parti Meclisi’nin bu konuyu karara bağlayıp bağlamayacağı netleşmese de bu kararın ihraç edilen Tanju Özcan’la ilgili olduğu yorumları yapıldı. Bir parti yöneticisi, “Henüz karar alınmadı, başvuru da yok ama karar alınırsa Tanju Özcan neden dönmesin” dedi.

‘SİYASET DİPLOMASİ VE MÜZAKEREDİR, GEREKİRSE İYİ PARTİ’NİN KAPISINI ÇALARIZ’

İYİ Parti’nin yerel seçimlerde kendi adaylarını çıkarma kararı da CHP kulislerinde konuşulan konulardan. Yerel seçimlerde tabanda ittifakın sağlanacağına inandıklarını belirten bir parti yöneticisi, yerel seçimlerin kazanılmasının Türkiye için önemine dikkat çekti. “Siyaset diplomasi ve müzakere demektir” diyen parti yöneticileri, şu anda böyle bir gündemleri olmasa da yerel seçimler yaklaşırken kapıları asla kapatmayacaklarını, gerekirse İYİ Parti dahil tüm kapıları çalacaklarını da ifade ediyor.