Yücel: Bir kişiye yakınlık ya da uzaklık asla adaylık kriteri olamaz

CHP'de kritik MYK toplantısı devam ederken, Parti Sözcüsü Deniz Yücel basının karşısına geçti. Yücel, "Adaylar belirlenirken bir kişiye yakınlık ya da uzaklık asla ve asla kriter olamaz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP'de, aralarında çok tartışılan kentlerin de bulunduğu adayların değerlendirildiği MYK toplantısı devam ederken, Parti Sözcüsü Deniz Yücel, düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Yücel, Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi'nin istifa açıklamasının sorulması üzerine "İstifa tek taraflı bir irade beyanıdır. Bize ulaşan böyle bir bilgi yok. Sayın İlgezdi'den bunu teyit edebilirsiniz, bize ulaşan bir bilgi yok" dedi. CHP Sözcüsü, İlgezdi'nin iddialarına ilişkin ise “Adaylar belirlenirken, bir kişiye yakınlık ya da uzaklık asla ve asla kriter olamaz" ifadelerini kullandı.

Deniz Yücel, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş ile Tekirdağ ve Antalya Konyaaltı adaylarının geri çekileceği iddialarının sorulması üzerine "Devam eden MYK toplantısında böyle bir gündem olmadığını biliyorum" cevabını verdi.

Yücel'in açıklamaları şöyle:

DEVLET KURUMLARINDAN BİRİNİN MAGAZİNEL KONULARLA GÜNDEME GELMESİ CİDDİ BİR SORUNDUR: "Son 1 haftadır konuşulan, Merkez Bankası Başkanı ve ailesinin pembe dizi kıvamındaki maceraları. Merkez Bankası Başkanı, göreve geldiği günden bu yana para politikaları ve ekonomide attığı adımlar yerine gafları, ailesi ve kendisine sağlanan ayrıcalıklarla gündeme geldi. Bir ülkenin Merkez Bankası Başkanının bu tarz haberlerle anılması; başta o ülkenin ekonomisi ve o ülkede yaşayan insanlar olmak üzere kimseye fayda sağlamaz. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın, kurumsal yapısına ve ciddiyetine zarar verilmesi para politikaları açısından en önemli devlet kurumlarından birinin, magazinel konularla gündeme gelmesi, ülkemizin itibarını zedeleyen ciddi bir sorundur. Kendi içindeki hesaplaşmaları, kamuoyu önünde bir güç savaşına dönüştüren AKP’nin tek yaptığı, ülkemizin itibarını zedelemektir.  Her zamanki gibi AKP, kendi istikbalini, ülkenin istikbalinden önde tutuyor. Bu çekişmelerden yine halkımız zarar görüyor.

ÖZGÜR ÖZEL’E VERİLMEYEN İZİN HAMZA DAĞ’A NEDEN VERİLDİ: AKP iktidarının yıllardır uyguladığı, ‘Bendensin, benden değilsin’ diyerek toplumu kamplaştıran, kutuplaştıran, ayrıştıran ve insanların siyasi duruşlarına ve tercihlerine göre, onlara farklı muamele yapan, onlara çifte standart uygulayan siyaset anlayışının bir örneğini de geçtiğimiz günlerde İzmir’de yaşadık. Genel Başkanımız Sayın Özgür Özel’in genel başkan seçilmesinin ardından 7 Kasım 2023’te, Manisa programı için İzmir’e ilk gelişinde, onu büyük bir heyecan ve coşkuyla karşılamak isteyen parti örgütümüz ve İzmirli hemşehrilerimiz için İzmir İl başkanlığımız Adnan Menderes Havalimanında bir hazırlık yaptı. Genel Başkanımızın vatandaşlara seslenebilmesi için bir platform ve ses düzeni kurulmasını istedik, ancak İzmir Valiliği güvenlik gerekçesiyle izin vermedi. İl başkanlığımız da devleti temsil eden, Valiliğinin sözüne güvendi ve yasağa uydu. Ancak 20 Ocak’ta yaşanan olayla çifte standardı gördük. Türkiye Cumhuriyeti’nin Ana Muhalefet Partisi Genel Başkanına verilmeyen izin, AKP’nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayına verildi. Buradan İzmir Valiliği’ne soruyorum: Sayın Özgür Özel’e verilmeyen izin Sayın Hamza Dağ’a neden verildi? Siz devletin valisi misiniz, yoksa AKP’nin valisi misiniz? Eğer devletin valisiyim diyorsanız, bu olayla ilgili soruşturma başlattınız mı?  Eğer AKP’nin Valisiyim diyorsanız bunu mertçe söylemeye cesaretiniz var mı? Parti devleti kafasıyla, yandaş gibi hareket eden İzmir Valiliği bu konuyla ilgili derhal bir açıklama yapmak zorundadır.

KUMPAS SENARYOLARINIZ İMAMOĞLU’NA VIZ GELİR, TIRIS GİDER: İzmir’de bunlar yaşanıyorken İstanbul’da AKP’nin siyaset yapma biçiminin ne kadar kirli, ne kadar etik ve ahlaki değerlerden ne kadar yoksun olduğunu gösteren başka bir olay yaşandı. İstanbul’u kaybetmeyi içine sindiremeyen AKP, Sayın Ekrem İmamoğlu’nu karalamak için bir halk otobüsünü stüdyoya çevirmiş, oyuncular ayarlamış, bir senaryo yazmış ve sanki halk otobüsü arıza yapmış, vatandaş mağdur olmuş gibi bir film çekiyor. Amaç ne? İstanbul Büyükşehir Belediyesini ve Ekrem İmamoğlu’nu karalamak, başarısız göstermek. İnsan azıcık utanır. Sizin bu kumpas senaryolarınız, İstanbul’da gerçek insanlarla, gerçek hayatlar üzerinden gönül bağı kuran Sayın İmamoğlu’na vız gelir tırıs gider.

CİNAYETİN, SUİKASTIN MERTÇESİ OLMAZ: ‘Biz, geçmişimizde siyasi cinayetlere şahit olduk ama mertçeydi’ cümlesini söylemek, bu cümleyi söyleyebilecek noktaya gelmek inanın çok korkunç. Cinayetin, suikastın mertçesi olmaz. Tıpkı Uğur Mumcu gibi Gaffar Okkan da namertçe katledildi. Diyarbakır’ın Diyarbakırspor’un Gaffar Babası’nı katledilişinin 23. yıldönümünde saygıyla ve rahmetle anıyoruz. Suikast her ne kadar faili meçhul olarak kayıtlara geçse de katiller de belli, yardım ve yataklık yapanlar da… Ve o zihniyetin bugünkü siyasi uzantıları da, onları meclis taşıyanlar da…"

'ŞU ANDA SİZDEN ÖĞRENİYORUM'

Deniz Yücel, açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. CHP’li Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi’nin partiden istifa ettiğini açıkladığının anımsatılması üzerine, Yücel; şunları söyledi:

“İstifa tek taraflı bir irade beyanıdır. Bize ulaşan böyle bir bilgi yok. İstifa ettiği iddia edilen Sayın İlgezdi’den bunu teyit edebilirsiniz, bize ulaşan böyle bir bilgi yok… Bu konuda bir açıklama yapmamız gerekirse, yaparız. Böyle bir şey varsa, şu anda sizden öğreniyorum.”

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş ile Mezitli ve Konyaaltı Belediye başkan adaylarının adaylıklarının geri çekileceği yönündeki iddiaların sorulması üzerine Yücel, “Ben, basın toplantısına başladığım sırada, MYK toplantımız devam ediyordu. MYK toplantımızda böyle bir gündem olmadı, olmadığını biliyorum” dedi.

'AKŞENER'İN SÖZLERİ KENDİSİNİ BAĞLAR'

Yücel, DEM Parti ile görüşmelere yönelik soruya, “TBMM’de temsil edilen her siyasi parti ile görüşürüz. DEM Parti de TBMM’de temsil edilen bir partidir. Bu demokrasinin gereğidir. Ancak onların belli seçim çevrelerinde, belli illerde, belli ilçelerde aday çıkarıp, çıkarmamaları kendi kararlarıdır, kendi tercihleridir. Bize düşen bir söz olmaz” yanıtını verdi. Yücel, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in ‘DEM’li kafalar’ yönündeki açıklamasına da soru üzerine “Sözleri kendisini bağlar” karşılığını verdi.

CHP’nin İzmir ve ilçe adaylarının sorulması üzerine de Yücel, “İzmir Büyükşehir Belediye başkan adayımızın, ilçe başkan adaylarımızın açıklanmamasının sebebi; partimizin yetkili kurullarının, organlarının, yetkililerinin titizlikle çalışma yapmalarıdır. İzmir’in ilçeleri ile ilgili bir tartışma olduğu konusunda bende herhangi bir bilgi yok. Benim ismimin geçmesi ile ilgili de herhangi bir bilgi yok. İzmir siyasetçisiyiz, İzmir milletvekiliyim, geçmişte il başkanlığı yaptım. Dolayısıyla İzmir ile ilgili herhangi bir konuda, çeşitli yakıştırmalar yapılabilir, bize ulaşan bir sorun, çatışma, çekişme söz konusu değildir” dedi.

'SAYIN KILIÇDAROĞLU’NA YAKINLIK VEYA UZAKLIKLA İLGİLİ BİR KRİTER ASLA VE ASLA SÖZ KONUSU DEĞİLDİR'

Partisinden istifa eden Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi’nin, “Son kurultayda Kılıçdaroğlu'nu destekleyenler tek tek partimizden tasfiye ediliyor” yönündeki sözlerinin anımsatılması üzerine de Yücel, şunları söyledi:

“Adaylar belirlenirken, bir kişiye yakınlık ya da uzaklık asla ve asla kriter olamaz. Hele hele Kemal Kılıçdaroğlu gibi CHP’nin uzun süre Genel Başkanlığını yapmış, Genel Başkanlık yaptığı sürede büyük başarılara imza atmış, Türk siyaset tarihinde geçmişte örneği olmayacak bir şekilde demokratik bir kurultay ile görevi şu andaki Genel Başkanımız Sayın Özgür Özel’e devretmiş bir kişiye yakınlık ya da uzaklığın kriter olması asla ve asla söz konusu değildir. Adaylar belirlenirken çeşitli kriterler vardır. Mevcut belediye başkanlarımızla ilgili memnuniyet anketleri, kamuoyu yoklamaları, o ilin, o ilçenin örgüt görüşleri, milletvekilleri, PM üyeleri, MYK üyeleri… Onların görüşleri süzgeçten, değerlendirmeden geçirilerek önce MYK’da görüşülür, ondan sonra da PM’de karar altına alınır. PM daha başlamadı. Sayın İlgezdi’nin adaylaşması veya adaylaşmaması ile ilgili herhangi bir karar da verilmiş değil. Sayın Kılıçdaroğlu’na yakınlık veya uzaklıkla ilgili bir kriter asla ve asla söz konusu değildir. Biz değişim sürecinde, Özel’in liderliğinde bu yola çıkarken; bu partinin şeffaf, demokratik, katılımcı ve ortak akılla yönetilmesi konusunda bir iddia ortaya koyduk. Adaylarımız da bu kriterlere uygun bir şekilde belirlenmektedir.”

PM’de İzmir adaylarının gündemde olup olmayacağı sorusuna da Yücel, “İller ile ilgili şu anda paylaşacağım bir bilgi yok. Ancak 200’ün üzerinde seçim çevresi ile ilgili aday açıklama konusunda hazırlık var. Nihai kararı verecek olan PM’dir. PM toplantımızın bitiminde sizlerle paylaşılacaktır” karşılığın verdi. (HABER MERKEZİ)

 

  

 

Etiketler MYK CHP Deniz Yücel