CHP ve HDP'nin kalesi: Samandağ'da seçim nasıl olacak?

Depremden en fazla etkilenen yerlerden olan Hatay'ın Samandağ ilçesinde en çok oyu alan CHP ve HDP'nin temsilcileri, deprem sonrası seçim için hazırlıklarını anlattı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Deprem felaketinin yaşandığı bölgelerde seçimlerin nasıl yapılacağı merak ediliyor. Hatay'ın Samandağ ilçesi de seçim gündeminin olduğu bölgelerin başında yer alıyor. İlçede neredeyse sağlam bina görmek imkansız. Şehirde kaç kişinin göç ettiği ise henüz bilinmiyor.

2018 seçimlerinde 69 bin 334 seçmenin oy kullandığı ilçede CHP birinci parti seçilirken hemen arkasından HDP ikinci parti olmuştu. İlçedeki CHP ve HDP'nin parti temsilcileri, deprem sonrası seçim için hazırlıklarını anlattı.

'SEÇİM GÜVENLİĞİ KONUSUNDA BÜYÜK PROBLEMLER YAŞAMIYORUZ'

HDP Samandağ İlçe Eşbaşkanı Naim Özbek, ilçede seçim hazırlıklarının nasıl olacağını ve depremin seçime olası etkilerini anlattı. Özbek, seçimin takibinin gün gün yapılacağını ve bunu raporlayacaklarını söylüyor:

"Buradaki yerelde iktidarın politika alanında bir gücü yok. Bunu yerel için söylüyorum. Bu nedenle seçim güvenliği konusunda çok büyük problemler yaşamıyoruz. Seçim öncesi ve sonrası takibi çok iyi yapıyoruz, çok iyi raporluyoruz. Seçim döneminde CHP, DSP ve seçimin değerli yüzleriyle beraber çalışıyoruz. Yani burada hiçbir dönem seçim güvenliği kaygısını yaşamadık."

Özbek şöyle devam ediyor: "Burada bazı Türkmen köyleri var. Biz oraya güvenlikten kaynaklı HDP adı altında çok bir şey yapamıyoruz CHP'den rica ediyoruz onlar raporlama yapıyor, son durumu yazıyor. Bazı bölgeler için de CHP'liler yetersiz kalıyor bizden rica ediyorlar biz yapıyoruz. Seçimde siyaset burada bu şekilde işliyor. Seçim yapılır mı konusuna gelirsek elbette yapılır. Tek sıkıntımız bugün ne kadar göç vermişiz onu bilmiyoruz. Ne kadar insan buraya geri dönecek bilmiyoruz. Muhakkak çalışmalarımız olacak ama bu tabii merkezi düzeyde olduğu için bu konuda şimdilik depremden kaynaklı bir hengame var. Ben henüz konuya yönelik merkezden gelen bir bildiri görmedim. Ama muhakkak arkadaşlar çalışmasını yapıyordur zaten."

"Seçim konusunda alınması gereken önlem sandığın güvenliği" diyen Özbek bu konuya dikkat çekiyor:

"Güvenlik dışında başka bir şey düşünmüyoruz. Çünkü burada depremin ilk gününden beri devletin zaten bir meşruiyeti yoktu. Burada yalnız bırakıldı insanlar. Bunun altını çiziyorum: Yaralısıyla, ölüsüyle burada hakikaten yalnız bırakıldı. Burada büyük bir dram yaşandı ve yapılabilecekken yapılmayan şeyleri gördüler. Burada ne oldu? Devlete olan güven konusu zaten problemliydi simülasyondan dolayı bir tık daha derinleşmiş oldu. Burada insanların kaygısı partilere değil seçimi yapma şekline olur. Burada bana göre tamamen gönüllü inisiyatiflerle siyasi partilerin ortak çalışmasıyla bir önlem alınabilir. Oy ve Ötesi hakikaten büyük bir emek sarf etti. HDP adına söylüyorum buradaki sandıklar için çok iyi organize olduk. Listeler konusunda, okul, sandık görevlileriyle çok iyi bir koordinasyon kurmuştuk. Tamamen tabandan merkeze bildirilen bilgilerle bir havuz oluşturduk ve teyit ederek seçim gününü atlattık. O konuda sıkıntı yaşamadık ama dediğim gibi burada mesela insanların üniformaya tepkisi, güvensizliği."

'ÖFKENİN POLİTİK KARŞILIĞI MUTLAKA OLACAK'

Samandağ'da muhtarlıklarla iletişimlerin devam ettiğini belirten Özbek sözlerine şöyle devam etti: "Seçim döneminde listeleri tek tek kontrol edeceğiz. Kiminle kontrol ediyorsunuz derseniz mahalledeki arkadaşlarla, dostlarla, muhtarlarla bir çalışma yürütüyoruz. Eksik varsa onları bildiriyoruz. Bizim en büyük kaygımız bu şehir çok ciddi bir göç verdi. Ve insanlar seçim döneminde Anayasal hakkı olan oy verme durumunu kullanabilecekler mi çok mühim bir konu. Biz elimizden geldiğince bu konuda çalışma yapacağız ama bunun önüne geçmek için bugün burada hayatı tekrar inşa etmek gerekiyor. Yani o hayatı inşa etmezsek ne yaparsak yapalım bazı insanlar dışarıda kalacak. Şöyle bir örnek daha vereyim: Arabistan'da çalışmak için giden çok insanımız var. Seçim döneminde gelir oy kullanır. Kıbrıs'tan gelirler, Avrupa'dan gelirler, oy vermek için gelirler. Ülkenin diğer illerinde yaşayan insanları saymıyorum onlar zaten geliyor. Duyarlılıkları var. Çağrımız elbette olacak buradaki insanlar işini kaybetmiş, ailesini kaybetmiş, hepsi depremzede. Öncelikli olarak buradaki yaşamı hayata geçirmemiz gerekiyor. Sadece kalanlar değil, gidenler de seçimi dört gözle bekliyor. Size anlattığım olay aslında bu. Bakın sağlık çalışanı yok ya ilçede. Kurumsal anlamda sağlık hizmeti veren hiçbir yer yok. Böyle bir saçmalık olabilir mi? İnsanlar gıdaya erişemiyor, barınma hakkı yok. Bu yüzden iktidara, devlete öfkeliler. Bu öfkenin de politik bir karşılığı mutlaka olacak."

'GEMİLERLE, UÇAKLARLA İNSANIMIZI GERİ GETİRECEĞİZ'

CHP Samandağ İlçe Başkanı Turgay Abacı ise, Samandağlıların depremde yalnız bırakıldığını söyleyerek çok sayıda insanın bu duruma öfkeli olduğunu söylüyor. Depremin ilk üç günü devlet kanadından herhangi bir çalışma ekibinin Samandağ'da görülmediğini anlatan Abacı, Samandağ'ı terk eden insanlarla ilgili de geri döneceklerini söyledi.

Seçimde şehri terk etmek zorunda kalan seçmenleri geri getirmek için yapacakları çalışmaları anlatan Abacı, "Gerek gemilerle, gerek uçaklarla insanımızı geri getireceğiz. Koordineli olup sandık kurup oy kullanacağız. İnsanlar çok öfkeli. Bu öfkenin bedeli olacak" dedi.

SAMANDAĞ'IN SON SEÇİMİ

Samandağ'da depremden önce 118 bin 373 kişi yaşıyordu. Yerel kaynaklara göre bu sayı 150 binleri geçmiş durumdaydı. İlçede en son seçimde en çok oy alan parti ise CHP iken ikinci parti ise HDP oldu.

2018 seçimlerinde Samandağ'da partilerin aldığı oy oranları şöyle:

CHP: Yüzde 57,9

HDP: Yüzde 32,3

AK Parti: Yüzde 5

MHP: Yüzde 2,2

İYİ Parti: Yüzde 2,1

İttifakların oy oranları:

Millet İttifakı: Yüzde 60,2

Cumhur İttifakı: Yüzde 7,3

Seçmen sayısı:

2018 seçimlerinde 69 bin 334 seçmen sandık başına giderek oy kullandı. Partilerin aldığı oy sayıları ise şöyle:

CHP: 40 bin 301

HDP: 22 bin 453

AK Parti: 3 bin 504

MHP: Bin 565

İYİ Parti: Bin 453

Diğer: 328

İlçede 2018 seçimlerinde Cumhurbaşkanı adaylarının aldığı oy oranları ise şöyle:

Muharrem İnce: Yüzde 89,9 (62 bin 445 oy)

Recep Tayyip Erdoğan: Yüzde 6,9 (4 bin 771)

Etiketler deprem samandağ hatay